Son dakika: Türkiye'den KKTC'ye 'can suyu'! Asrın projesi bugün hizmete giriyor! Başkan Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Son dakika haberine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarına bereket katacak olan "KKTC Sulamaları İletim Tüneli" bugün hizmete girdi. "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katılan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Projeyle tarım sektörü çağ atlayacaktır. Tarım yapılacak arazilerin sulamaya açılmasıyla yıllık 156 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 10 bin kişilik istihdam sağlanacaktır." dedi. Başkan Erdoğan, "(Kıbrıs'ta) Yeni bir müzakere süreci olacaksa bu, artık iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmelidir. Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli. Çözümsüzlüğün bedeli Türklere ödetilmemeli." ifadelerini kullandı.
Tarım alanlarında yaşanan sulama sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan ve inşaatı tamamlanan "KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni" gerçekleşti. Başkan Erdoğan törene Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı.
Törende, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, KKTC Başbakanı Ersan Saner, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve diğer yetkililer bulundu.
Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin son 30 yıldır giderek artan bir şekilde su sıkıntısı yaşadığını ifade eden Erdoğan, su ihtiyaçlarının tamamen yer altı su kaynaklarından karşılandığı Kıbrıs'ta aşırı çekim neticesinde yer altı suyuna deniz suyu karıştığını, bu durumun yer altı sularının tuzlanmasına neden olduğunu söyledi.
Erdoğan, bu sorunun çözümü için Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a içme ve sulama amaçlı su götürülmesinin her dönem gündeme geldiğini ancak bu projenin bir türlü gerçeğe dönüşmediğini vurguladı.
Başkan Erdoğan, "2015 yılında 80 kilometre uzunluğunda, denizin 250 metre altından geçen 'Askıda Deniz Geçiş Sistemi'yle yıllık 75 milyon metreküp suyu anavatandan, yavru vatana ulaştırdık. Ayrıca modern içme suyu arıtma tesisi ve 529 kilometre uzunluğundaki dağıtım hattıyla Kuzey Kıbrıs'ın tamamına memba suyu kalitesinde içme, kullanma suyu temin ettik. Dünyada eşi benzeri olmayan bu projenin deniz geçişi ishale hattında 8 Ocak 2020'de meydana gelen arızayı da en kısa sürede çözüme kavuşturduk. Böylece Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki tarihi, kültürel, coğrafi bağlara bir yenisini daha eklemiş olduk." diye konuştu.
10 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLANACAK
Bugün de anavatanın suyunu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bereketli topraklarıyla buluşturacak Sulama İletim Tüneli'nin açılışını yaptıklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Sulama projemizde suyu temin edecek 5,7 kilometre uzunluğundaki iletim tünelinde ışığı göreceğiz. Güzelyurt Ovası Sulaması İletim Yapıları, bu projeyle daha önce yer altı su kaynaklarıyla sulanan 18 bin 730 dekar araziye su iletilecektir. Meserya Ovası Sulaması Projesi kapsamında ise 97 bin 200 dekar arazi ilk kez sulama suyuyla buluşacaktır. Tarım yapılacak arazilerin sulamaya açılmasıyla yıllık 156 milyon liralık gelir artışı ve yaklaşık 10 bin kişilik ilave istihdam sağlanacaktır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte tarım sektörü çağ atlayacak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kalkınma hamlesi farklı bir ivme kazanacaktır. Gayemiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gelişip güçlenmesi ve Kıbrıs Türk halkının daha müreffeh bir geleceğe sahip olmasıdır."
ADA'DA TÜRK TOPLUMUNU YOK SAYAN ZİHNİYET KIBRIS SORUNUNU BİR KANGRENE DÖNÜŞTÜRMÜŞTÜR
Başkan Erdoğan, son yıllarda hayata geçirdikleri altyapı projeleriyle milletle Kıbrıs Türkü arasındaki beraberliği her alanda pekiştirdiklerini belirterek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimizin geleceklerine çok daha umutla ve güvenle bakmasını sağladık. Özellikle su sıkıntısını giderecek projelerimizle Kıbrıs Türkünü kimseye muhtaç etmeme kararlılığımızı ortaya koyduk." diye konuştu.
Tünelin ülkelere ve Kıbrıs Türküne hayırlı olmasını dileyerek, projenin hayata geçirilmesine vesile olan herkesi tebrik eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kıbrıs Türkü adaletsizliğin ve çifte standardın ne demek olduğunu gayet iyi bilir. Yarım asırdır süren müzakere sürecinde Kıbrıs Türkleri çözümsüzlüğün en büyük mağduru olmuşlardır. Kapalı kapılar ardında Kıbrıs Türklerinin hakkını teslim edenler, iş icraata geldiğinde maalesef hep üç maymunu oynadılar. Herkesin hakkına saygı gösteren adaletli bir çözüm yerine Kıbrıslı kardeşlerimizi öz yurtlarında azınlık statüsüne mahkum etmek istediler. Ada'da Türk toplumunu eşit görmeyen, hatta yok sayan zihniyet Kıbrıs sorununu bir kangrene dönüştürmüştür. Kıbrıs müzakereleri, Rum tarafının uzlaşmaz, Ada'daki gerçeklerden kopuk tutumu ve şımarıklıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. 1963-1974 yıllarında Kıbrıs Türk halkını katledenler, müzakere süreçlerinde çözüme yaklaşıldığı anda olmadık bahanelerle masadan kaçmışlardır. Annan Planı'nı ret eden Rumlar, Avrupa Birliği üyeliğiyle ödüllendirilirken, aynı plana 'evet' diyen Kıbrıs Türkleri cezalandırılmıştır. Kıbrıs Türk'üyle bırakın siyasi gücü, refahı, 'hastaneleri bile paylaşmam' diyen bir zihniyetle ortak bir gelecek kurulması zaten mümkün değildir."
MÜZAKERELERİ İKİ DEVLET YÜRÜTMELİ
Başkan Erdoğan, nisan ayı sonunda Cenevre'de düzenlenen gayriresmi 5+ Birleşmiş Milletler Toplantısı'nın istiklal ve istikbal mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Türkiye'nin teklifiyle gerçekleştirilen bu toplantıda Kıbrıs Türklerinin kalıcı çözüm yolunda yeni, makul ve adil önerilerde bulunduğunu dile getiren Erdoğan, raf ömrünü tamamlamış modeller üzerinde vakit harcamak yerine artık adada farklı kültür, dil, din ve geleneklere sahip iki ayrı halkın, iki ayrı devletin olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ifade ettiklerini kaydetti.
Erdoğan, "Türkiye olarak biz de değerli kardeşim Sayın Tatar liderliğinde Kıbrıs Türk tarafının Cenevre'de yaptığı önerilere tam destek verdik. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı Tatar'ı Cenevre'de gösterdiği liderlik ve sergilediği kararlı duruş nedeniyle huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum. Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün bedelini artık hiç kimse Türk tarafına ödetemez." ifadelerini kullandı.
Maraş'la ilgili atılan adımla Kıbrıs Türk halkının adadaki hukuksuzluğa daha fazla tahammül etmeyeceğini gösterdiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kıbrıs'ta bir çözüm aranıyorsa bunun ham hayaller değil, sahadaki gerçekler üzerinde inşa edilmesi şarttır. Yeni bir müzakere süreci olacaksa bu artık iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmelidir. Bu müzakerelerde her iki devletin nasıl iş birliği yapabileceği belirlenmelidir. Bunun için öncelikle Kıbrıs Türkünün egemen eşitliğiyle eşit statüsü teyit edilmeli ve müzakereler bundan sonra başlamalıdır. İki devletli çözümü reddetmek Kıbrıs Türk halkının egemenliğini, eşitliğini, bağımsızlığını, devletini reddetmek demektir. Ne bizim ne de KKTC'nin böyle bir adaletsizliğe, böyle bir hak gaspına rızası yoktur. Bilhassa Kıbrıs Türkünün Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları üzerinde var olan haklarının yenilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Karadeniz'dekine benzer güzel haberleri Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerimizden de alacağımıza inanıyoruz."
KIBRIS TÜRK HALKININ YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ
Başkan Erdoğan, gerek adada gerekse Doğu Akdeniz'de barış, güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınması için Kıbrıs Türk halkının yanında olmayı sürdüreceklerini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanım, aziz Kıbrıs Türkü kardeşlerim, Türkiye olarak ahdi ve tarihi sorumluluklarımız çerçevesinde milli davamız olan Kıbrıs'a sahip çıkmakta kararlıyız. KKTC'nin kaderini kendi kaderimizden asla ayrı görmedik, görmüyoruz. Kuzey Kıbrıs halkının refahı, kendi ayakları üzerinde güvenle durabilmeleri, kalkınması ve gelişmesi öncelikli hedefimizdir." ifadelerini kullandı.
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını döneminde Kıbrıs Türklerini asla kaderlerine terk etmediklerini dile getiren Erdoğan, 15 Kasım'da açılışı yapılan Lefkoşa Acil Durum Hastanesi ile en sıkıntılı günlerinde Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını vurguladı.
100'e yakın ülkenin halen ilk doz aşıya dahi ulaşamadığı bir dönemde ve bir denklemde farklı kaynaklardan temin edilen aşıların Kıbrıslı kardeşlerle paylaşıldığını belirten Erdoğan, sanayiden eğitime, savunmadan bilişime, tarımdan turizme kadar çok geniş bir yelpazede birbirinden önemli projelerin hayata geçirildiğini kaydetti.
Başkan Erdoğan, Kıbrıs Türk halkını teslim almaya yönelik insanlık dışı tecridin üstesinden ancak bugün açılışı yapılan somut alt yapı projeleriyle gelinebileceğine işaret ederek, "Bizler tek yürek, tek bilek hareket edersek Allah'ın izniyle önümüzde durabilecek hiçbir engel, hiçbir zorluk yoktur. Anavatan ve garantör Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacaktır. Rabbim yar ve yardımcımız olsun." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, KKTC'yi bugünlere ulaştıran şehitlere Allah'tan rahmet diledi, projenin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
İNŞALLAH KURAKLIK BU VESİLEYLE SON BULUR
Başkan Erdoğan, başta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere protokol üyeleri ve yüklenici firma yöneticilerine teşekkür etti. Projenin hayırlı olması dileğinde bulunan Erdoğan'ın "Ya Allah Bismillah." sözlerinin ardından tören alanında bulunan protokol üyeleri butonlara bastı.
TBM makinesinin butonlara basılmasının ardından çalışmaya başlamasıyla KKTC'ye suyu taşıyacak son bölüm de delinerek tünel çalışması tamamlandı.
"Artık bu işler kazma kürekle olmuyor gördüğünüz gibi, TBM makineleriyle buralar açılıyor." diyen Erdoğan, yüklenici MAKYOL firması yöneticisine de proje ve TBM makinesine ilişkin sorular yöneltti.
Başkan Erdoğan, "Ersin Tatar kardeşime, Fuat Beye, Sayın Başbakan'a, Bakanımız Bekir Bey'e, tüm mimar, mühendis, yüklenici firmaların tüm oradaki gayretkeş insanlarına Türkiye'den selamlar sevgiler. İnşallah kuraklık bu vesileyle son bulur ve topraklar çok daha bereketli hale gelmiş olur. Allah yar yardımcımız olsun." ifadelerini kullandı.
FUAT OKTAY: KKTC İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPIYORUZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin KKTC'ye verdiği desteklerin önemli somut bir nişanesinin daha Kıbrıs Türk halkına kazandırılıyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye'nin ekonomik ve kalkınma iş birliği çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla KKTC'nin hayat damarlarını oluşturan sektörlere verdiği desteği belirten Oktay, "Ulaştırmadan enerjiye, tarımdan sanayiye, turizmden eğitime ayrı ayrı eğiliyor, daha güçlü bir KKTC için üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz." dedi.
Oktay, yapımı devam eden yeni Ercan Havalimanı, Lefkoşa 500 Yataklı Hastane Projesi, yeni yol yapımları, gençlik ve spor ile Organize Sanayi Bölgesi altyapı çalışmalarının mega projelerden birkaçı olduğunu aktararak tarım alanında yapılan çalışmaların KKTC'nin kalkınma ve gelişmede önünü açacağını, kırsal alanı hareketlendirecek stratejik bir hamle olduğunu söyledi.
MÜJDESİNİ DAHA ÖNCEDEN VERMİŞTİK
Fuat Oktay, sözlerine şöyle devam etti:
"Kuzey Kıbrıs'ın yoncasını, zeytinini, hububat ve meyvesini daha verimli şekilde üreterek hem kendi kendine yetebilmesi hem de ihracatını artırması son derece önemlidir. Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kısıtlı su kaynakları nedeniyle uzun yıllar su sıkıntısı çekmiş, evlerdeki musluklardan yıllarca tuzlu ve yosunlu sular akmış, tarımsal sulama için kullanılan kaynaklara tuzlu su karışmıştır."
Bu sorunu ortadan kaldırmak için Başkan Erdoğan'ın vizyon ve iradeleri sayesinde denizin altına inşa edilecek bir isale hattıyla Kuzey Kıbrıs'a su verilmesinin gündeme geldiğine değinen Oktay, bu büyük projenin Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştiğini söyledi. Oktay, "Anadolu'nun suyunu Kıbrıs Türk halkına ulaştıran projemizin tarımsal sulama ayağını da en hızlı şekilde hayata geçirerek KKTC'nin toprağına, bağına, bostanına bereket katacağımızın müjdesini daha önceden vermiştik." dedi.
KKTC'NİN BEREKETİNE BEREKET KATMAK İÇİN ASLA ZAMAN KAYBETMEYECEĞİZ
KKTC Hükümeti ile eşgüdüm içinde, suyun Mesarya'ya taşınması için çalışmaların yakından takip edildiğini belirten Oktay, "KKTC'nin bereketine bereket katmak için asla zaman kaybetmeyeceğiz." diye konuştu.
Fuat Oktay, şunları kaydetti:
"Bugün açılışını yaptığımız tünelden aldığımız su, 4 kilometrelik hat ile Güzelyurt Ovası'nda yer alan ve önceki yıllarda yer altı suyu ile sulanan yaklaşık 19 bin dekarlık alana iletilecektir. Suya hasret KKTC arazileri, yapılacak yağmurlama ve damla sulamaları ile bereketlenirken KKTC tarımı da şahlanacaktır. Sulamanın yanı sıra iş birliği protokolü kapsamında, 'Çiftçi Salgın Destek Programı ve Hayvancılığın Geliştirilmesi Proje Programı' gibi desteklerle Kuzey Kıbrıslı çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ekonomik ve kalkınma iş birliğimiz kendi ayakları üzerinde öz güvenle durabilen, egemen KKTC'nin yükselme zemini olacaktır.
Daha müreffeh bir KKTC için tarımdan sağlığa, enerjiden ulaşıma her alanda pek çok yeni projenin daha açılışını inşallah böyle birlik, beraberlik içinde yapacağız. Vizyon ve öncüllüğünüzle KKTC'ye kazandırılan Güzelyurt ve Mesarya Ovası sulaması iletim tünellerinin, Kıbrıs Türk halkına hayırlı olmasını ve KKTC tarımının gelişmesine vesile olmasını diliyorum."
SU TEMİNİ PROJESİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi, 2015'te Ada'nın uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için hayata geçirildi.
Proje kapsamında, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan yıllık 75 milyon metreküp su, dünyada ilk kez uygulanan "askıda geçiş sistemi" ile Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na 5 yıl kesintisiz olarak iletildi.
Söz konusu su, içme ve zirai sulama amaçlı olarak kullanılıyor. Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan KKTC halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanıyor.
DÜNYADA BİR İLK
KKTC Su Temin Projesi'nin deniz geçişi, 80 bin 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.
Su, Türkiye tarafında 24 kilometre, deniz geçişinde 80 kilometre ve KKTC tarafında 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC'ye ulaştırılıyor.
Alaköprü ve Geçitköy barajları, Mart 2014'te, deniz geçişi ise dünyada ilk kez uygulanan askıda boru hattı ile 7 Ağustos 2015'te tamamlanmıştı.
Dünyada ilk defa uygulanan askılı boru sistemiyle Alaköprü Barajı'ndan alınan su, ilk kez 24 Eylül'de KKTC'de tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı'na iletilmişti.