Son dakika: İstihdam için işveren, işçi, hükümet el ele!
Son dakika haberine göre; Ekonomi Reform Paketi'nin dört saç ayağından biri olan istihdamı korumak ve artırmak için işçi, işveren ile hükümet el ele verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “İşçi ve işverenin anlaştığı önerileri değerlendireceğiz” dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Devletin getirdiği önerilerle sınırlı kalmadan, işçi ve işverenin mutabık kaldıkları önerileri değerlendireceğiz" dedi.
Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin bu ayın sonunda biteceğini anımsatarak, "İşverenlere normalleşme desteği sürecek. Kısa çalışmada kaldıkları süre altı ayı geçmemek üzere 30 Haziran 2021 tarihine kadar normalleşme desteği vereceğiz" dedi.
Bakan Selçuk, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) yönetimi ile sohbetinde yeni istihdam politikaları, normalleşme desteği, geleceğin meslekleri, teşvikler başta olmak üzere çalışma hayatına ilişkin şu mesajları verdi:
-NORMALLEŞME DESTEĞİ SÜRECEK:
Kısa çalışma ödeneği Kovid- 19 nedeniyle şartları kolaylaştırılarak özel olarak verildi. Normalleşmeye geçince uygulama kalkacak. Normalleşme desteği ve Sosyal Güvenlik Kurumu teşvikleri sürecek.
KISA ÇALIŞMAYA DÖRT İŞLETMEDEN BİRİ BAŞVURDU:
Salgın sürecinde, İstihdam Kalkanı adı altında birçok paket açıkladık. Kısa çalışma ödeneği için 30 milyar lira kaynak aktardık. Türkiye'de yaklaşık 1.9 milyon işyeri bulunuyor, yüzde 26'sı başvurdu. Türkiye'de dört işletmeden sadece 1'i kısa çalışmaya ihtiyaç duymuş.
İSTANBUL, BURSA, ANKARA İLK SIRADA:
En fazla imalat, toptan ve perakende ticaret ile konaklama ve yiyecek faaliyetleri sektörlerinde çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. En fazla İstanbul, Bursa ve Ankara yararlandı. Kısa çalışmadan en çok imalat sanayinin yoğun olduğu Bursa, Antalya ve Tekirdağ istifade etti.
İŞVERENE DE GÖREV DÜŞÜYOR
ÜÇTE İKİSİ KENDİ İSTEĞİYLE NORMALLEŞTİ
Geçen yıl nisanda 3.2 milyon kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlanırken şubat ayında bu sayı 1.3 milyona geriledi. Geçen yıl nisanda ülke genelinde özel sektör sigortalılarının yüzde 26'sı kısa çalışma ödeneği alırken bu yıl şubat ayında oran yüzde 9.9'a geriledi. Kısa çalışma ödeneğinden yararlananların yaklaşık üçte ikisi kendi isteğiyle normalleşti. Sektörleri yakından takip ediyoruz, imalat ve sanayi sektörlerinin toparlandığını görüyoruz. Bu bize aynı zamanda seyrin nereye doğru gideceğini gösterecek öncü bir işaret olacak. Burada istihdamın korunması anlamında işverenlere de görev düşüyor.
GÜNDE 100 BİN BAŞVURU
En yoğun senede 100 bin kısa çalışma başvuru almışız. Bu dönemde ise günde 100 bin başvuru aldığımız dönemler oldu. Herhangi bir aksama olmadan ödemeleri süratle gerçekleştirdik. Fesih kısıtı ile birlikte nakdi ücret desteğimiz de sürecek.
2.5 MİLYON KİŞİYE NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ VERİLDİ
6 MİLYON HANEYE 8 MİLYAR TL: Sosyal Koruma Kalkanı paketi Sosyal güvenliğin, sosyal hizmetlerin ve sosyal yardımların birleştiği bir paket oldu.
6 milyon hanemize 8 milyar lira destek sağladık. Kısa Çalışma Ödeneği'nde 30 milyar lira kaynak aktardık. Nakdi Ücret Desteğinde ise 2.5 milyon kişiye toplamda 9 milyar ödeme yapıldı.
10 KİŞİLİK EKİP OLACAK: İstihdamı korumak amacıyla Türk-İş, Hak-İş, TOBB, TİSK ve kamudan oluşan yeni bir çalışma grubu oluşturduk. Uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 10-12 kişilik bir ekip olacak. İstihdamın korunması noktasında politikalar üretilecek. Devletin getirdiği önerilerle sınırlı kalmadan, işçi ve işverenin mutabık kaldıkları önerileri değerlendireceğiz.
- TEŞVİKLER SADELEŞİYOR: Sosyal Güvenlik Kurumu'nda 23 ayrı teşvikimiz var. Teşviklerin sadeleştirilmesi konusunda bir çalışmamız olacak.
İşverenin daha kolay anlayabileceği kullanıcı dostu bir sistem oluşturacağız.
GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIRLIYORUZ
- YENİ NESİL MESLEKLER: Artık makineleşmenin yoğun bir şekilde olacağı döneme gireceğiz. Bu nedenle İŞKUR'un geleceğin meslekleri ve Mesleki Yeterlilik Kurumu'muzun da nitelikli iş gücü kaynağının oluşması için verdiği yeterlilik belgesi ile geleceğin mesleklerine hazırlanıyoruz.
- İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI: Aktif işgücü programlarımız içerisinde en fazla işbaşı eğitim programı kullanıyor. Yarı yarıya istihdam garantisi sunuyor. Ayrıca mesleki becerilerin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Salgın sonrasında daha da aktif bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz.