3. Türkiye 2023 Zirvesi Turkuvaz Medya Merkezi'nde | Canlı Yayın

Turkuvaz Yayın Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye'nin ilk ve yerli milli ekonomi kanalı A Para'nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi, İstanbul Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Türkiye'nin 81 ilini yeni teknolojilerle 2023'e 2053'e hazırlıyoruz. Doğal koruma alanlarını OECD raporu kapsamında yüzde 17'ye çıkaracağız. Bugün akıllı belediyeciliği konuşuyoruz. Çağını yakalamayan şehirler bir süre sonra cazibelerini yitirmeye mahkumdur. Hem tarihimizi koruyacağız hem de yatırımlarla geleceği yakalayacağız." dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "2 Kasım'da 5A uydumuzu teslim almıştık. Bunu inşallah 30 Kasım'da uzaya yollayacağız. Uzaydaki gücümüz de artmaya başlayacak. Böylece yayıncılık gücümüz artacak." ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise,"Karadeniz'deki sondaj çalışmaları devam ediyor. Doğal gazın 8-9 yıllık tüketimi karşılayacak potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bugünden gaz üretimi hayata geçmeyecek. Burada 3 yıllık çalışma süresi var. 25-30 yıllık bir üretim planı söz konusu olacak. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz buradan gelecek gaz Türkiye'deki konutların ihtiyacını neredeyse 25 yıl kadar karşılayacak." açıklamasına bulundu.

Turkuvaz Yayın Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye'nin ilk ve yerli milli ekonomi kanalı A Para'nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi, İstanbul Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleştirildi.

BAKAN DÖNMEZ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Milli Enerji Paneli'nde önemli açıkamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerjideki gayretlerimiz netice vermeye başladı. Son 2 yıldır Doğu Akdeniz, son 1 yıldır Karadeniz'deki faaliyetlerimizi büyük bir sevinçle karşılamış olduk." dedi.

DOĞAL GAZ KEŞFİYLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA
Bakan Fatih Dönmez, "Karadeniz'deki sondaj çalışmaları devam ediyor. Doğal gazın 8-9 yıllık tüketimi karşılayacak potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bugünden gaz üretimi hayata geçmeyecek. Burada 3 yıllık çalışma süresi var. 25-30 yıllık bir üretim planı söz konusu olacak. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz buradan gelecek gaz Türkiye'deki konutların ihtiyacını neredeyse 25 yıl kadar karşılayacak." diye konuştu.

Bakan Dönmez, Akdeniz'deki sondaj çalışmaları hakkında, "Selçuklu-1 alanından umutluyuz" dedi.

TÜRKİYE ENERJİDE SESSİZ DEVRİM YAPTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için elektrik tarafında yerli ve yenilenebilir kaynaklar önem arz etmekte. YEKDEM mekanizmasına giriş tarihi 6 ay ertelendi. Türkiye aslında sessiz bir devrim yaşadı. Yenilenebilir enerji potansiyelimiz birçok Avrupa ülkesine göre çok hızlı bir şekilde gerçekleşmiş oldu." ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez bor rezerviyle ilgili, "Borun bulaşık ürünü gelecek ay tüketiyle buluşacak." diye konuştu.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

'DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ PROJELER ÜRETİYORUZ'
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hükümlülerin yakınlarıyla yüz yüze görüşebileceği bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi. Turkuvaz Yayın Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye'nin ilk yerli ve milli ekonomi kanalı A Para'nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi'nde konuşan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dijitalleşmenin hapishanelere kadar indiğini belirterek, "Tutukluların yüz yüze görüşebileceği bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bir yazılım gerçekleştireceğiz. Bu konuyu Bakanlığımız ve Türk Telekom'la birlikte Adalet Bakanlığı'na sunacağız. Bu bizim teknolojide geldiğimiz noktayı gösteren çok önemli bir gelişmedir" dedi.

Hayata dokunan bir bakanlık olarak insanların hedeflerine güvenli ve ekonomik ulaşması için önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, bakanlık olarak yaptıklarının insan, yük ve data taşımak olduğuna dikkat çekti. Salgın sürecinde dönüşümün kıymetinin daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, "Dijitalleşmenin gerisinde kalmamız mümkün değil. Ülke olarak dijitalleşmede dünyanın önündeyiz. 2016'larda dünyada navigasyon yokken biz 'İBB Cep Trafik' diye bir uygulama başlattık. O zamandan başlayan bir gelenekten bahsediyoruz. Dijital dönüşümü yaşıyoruz ve vatandaşlara da ulaşmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

5G ile ilgili değerlendirme yapan Karaismailoğlu, "Ülkemizde bu konuda çalışmalar devam ediyor. Yerli ve milli teknolojiler kullanmak istiyoruz. Henüz oturmuş bir sistem olmasa da 5G'ye hazırlıklara hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Dünya ile birlikte zamanı geldiğinde biz de 5G'ye geçeceğiz" dedi.

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (IOS)

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (ANDROID)

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (HUAWEI)

Dünyada giderek kullanımı artan mikro mobilite araçlar hakkında da açıklamalar yapan Bakan Karaismailoğlu, "Biz bakanlık olarak dünyanın en önemli projelerini yapıyoruz ve bunu ülkenin her noktasında yapıyoruz. Mikro mobilite araçlara da bu noktada değer veriyoruz. Akıllı şehirlerden bahsederken, bu kavramın 'sağlıklı yaşanabilir' kavramlarına dönüştüğünü de söylemeliyiz. İnsanların kısa mesafe ulaşımları için mikro mobil araçlara doğru kaydığını söyleyebiliriz. Bakanlık olarak bunların planlamalarını yapıyoruz. Kuralları, kaideleri için çalışıyoruz. Bu araçlar sağlık ve ulaşım açısından çok önemli. Burada yönetmelikler hazırlanıyor. Akıllı ulaşım sistemleri konusunda ülkemiz çok ileride. Dünyadaki en gelişmiş sistemleri kullanıyoruz. En son devreye giren otoyollarımızı akıllı otoyol olarak açıyoruz. Bu ekonomik bir sistem için yapılıyor. Mevcut kapasitelerden maksimum fayda sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemizde en gelişmiş akıllı teknolojiler kullanılıyor, ancak bu daha ileri gitmeli" dedi.

Ulaşım konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"Uçak, tren, otomobil, otobüs gibi araçlar birbirine entegre çalışmalı. Biz de bu alandaki bağımsız uygulamaları birbiriyle birleştiren bir çalışma içindeyiz. Bunun meyvelerini yakında alacağız. Bakanlığın amacı hayatı kolaylaştırmak. Bakanlık olarak, insanların sevdiklerine, kolayca, ekonomik, güvenli ve hızlı şekilde ulaşmasını istiyoruz. Fiber optik ağlardan dijital dönüşüme, yerli yazılımlardan altyapıya kadar her alana bakıyoruz. Vatandaşın önünü açacak uygulamaları devreye alıyoruz."

Dijitalleşmeyle birlikte girişimcilerin önünün açıldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, bakanlık olarak genç girişimcilere destek vermek, onların önünü açmak için çaba içinde olduklarını söyledi. 2 Ekim'de 5A uydusunun teslim alındığını hatırlatan Karaismailoğlu, "5A uydusunu 30 Kasım'da uzaya yollayacağız. Böylece uzaydaki gücümüz artmaya başlayacak. Yayıncılık gücümüz artacak. 2021'nin ortalarında 5B'yi uzaya yolladığımızda da internet ağımız çok daha güçlenecek. Bunların hepsini hayatımıza entegre edecek şekilde planlıyoruz. Ulaştırma projeleri yaşam kalitesini artırır. Dünya için örnek projeler için üretiyoruz. Bunun da sorumluğunu taşıyoruz. Genç ve güçlü bir ekibiz. Önümüzdeki günlerde çok güzel projelerin atılımlarını yapacağız" ifadelerini kullandı.


T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun konuşmasından sonra başlayan 'Digital Dönüşüm' paneli Sabah Gazetesi Teknoloji Yazarı Timur Sırt moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Halkbank Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Olcay Atlıoğlu, Türk Telekom CEO Ümit Önal, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Turkcell CEO'su Murat Erkan ve Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel. Dijital dönüşüm konusunda görüşlerini paylaştı.
Geçen 16-17 yılda haberleşme altyapısına önemli yatırımlar yapıldığı bilgisini veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Ben oldum deyince kaybederseniz. Yatırımlar ve gelişmeler sürekli takip edilmeli. 2023 yılında en az 100 megabit internet sağlayacağız dedik. Ancak pandemi bizi çok daha hızlı yapmamız gereken noktaya getirdi. Sadece teknoloji tüketen değil, üreten ülke olmak için çalışıyoruz. 4,5 G ihalesinde hazine bütçesine 4 milyar Euro katkı sağlandı. Şu anda 5G ülkemizde deneme amaçlı kullanılıyor. Burada her türlü deneyim test ediliyor. 5G sadece hız getirmeyecek. Sağlıktan medya sektörüne kadar farklılıklar yaşanacak. Biz de burada neler yapılabiliriz buna bakıyoruz. 5G vadilerinde tüm yazılımları ve donanımları test ediyoruz. Yerli ve milli oranı en yüksek olacak şekilde 5G'ye geçiş yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Haberleşme sektörü ile ülke ekonomisine de katkı sağlandığını vurgulayan Sayan, "Buraya 1 birim yatırım yapılınca, çarpan etkisiyle ülke ekonomisine 10 birim katkı sağlanıyor. Biz de girişimcileri ön plana çıkarmak için fiberi geniş bant götürmeliyiz. Biz, havada otobanlar geliştiriyoruz. 5G ile otobanı 50 şeride çıkaracağız. Devlet bundan frekans ihalesi yapacak, vatandaşlar da bunu kullanacak. Sadece vergi olarak alınacağı bir kenara bırakalım, yapılacakları düşünelim. Biz vatandaşın dijital okur yazarlığını arttırdığımız ölçüde başarılı oluruz" dedi.
'ŞUBEYE GİTMEDEN BANKA MÜŞTERİSİ OLUNABİLECEK'
Halkbank Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Olcay Atlıoğlu da, pandemi sürecinde değişen müşteri tercihleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Atlıoğlu, "Mobil bankacılık alanını geliştirip güncelliyoruz. İşlemlerin yaklaşık yüzde 90'ı şube dışı kanallardan gerçekleştiriliyor. Pandemi sürecinde değişen müşteri alışkanlıklarını dikkate aldık. Paraf Mobil uygulamasına NFC özelliği kazandırdık. Temassız olarak kullanımı sağladık. Tüm kartlara ve POS cihazlarına da temassız özelliği kazandırdık. Uygulamamıza yatırım yapmaya devam ediyoruz. QR kod ile para ödeme gibi avantajları da kullanmak istiyoruz. Türkiye'de akıllı telefon penetrasyonu da önemli düzeyde. Bunu kullanmak istiyoruz. Daha iyi müşteri deneyimi sağlayacak uygulamaları hayata geçiriyoruz. Mobile ciddi yatırım yapacağız" dedi.
Salgın döneminde müşterilerin ve finansal sistemin alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Atlıoğlu, "Milyonlarca müşteri internet üzerinden kredi başvurusu yaptı. Dijital ortamda şubeye gelmeden kredi kullandırma fırsatı sunduk. 2021 yılında da uzaktan müşteri edinimi yasal hale gelecek. Uzaktan görüntülü şekilde banka aranarak istenilen bankaya müşteri olma hakkı sunulacak. Bu inanılmaz bir rekabet getirecek" diye konuştu.


'5G İLE REFAH DÜZEYİ DE ARTACAK'
Türk Telekom'un 180 yaşında bir şirket olduğuna değinen Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türkiye'nin dönüşümüne tanıklık eden bir şirketiz. Türkiye'nin dijital dönüşümünün mimari misyonuna da sahibiz. Türkiye'nin dijital dönüşümüne Türk Telekom'un yaptığı yatırım 17 milyar dolar seviyesinde. Şimdi 5G ve sonrası yeni nesil teknolojileri hayata geçirecek teknolojiler ve altyapıya da yatırım yapıyoruz. Son 10 yıldır fiberleşme ve internet penetrasyonunu arttırmak için de önemli bir motivasyonumuz var. Şu anda internet penetrasyonu yüzde 58 seviyelerinde. Pandemi süreciyle birlikte bu oranının yüzde 60'ların üzerine çıkmasını bekliyoruz. 5G ve ötesi teknolojiler Türkiye'nin dijital dönüşümünde büyük önem arz ediyor. En kritik nokta ise hız. Hız sayesinde yaşam kolaylaşacak. İşletmeler dönüşecek ve üretkenlik artacak. Bu refah düzeyine de yansıyacak" dedi.
Pandemi başlamadan önceki 5G yolculuğu ile sonrasındaki yolculuğun değişim gösterdiğinin altını çizen Turkcell CEO'su Murat Erkan, operatörlerin de misyonunun değiştiğini vurguladı. Bu süreçte telekom sektörünün ne kadar stratejik konumda olduğunun görüldüğünü söyleyen Erkan, şunları söyledi:
"Telekom sektörü, tüm sektörlerin işini daha iyi yapmasını sağlayan bir sektör. Enerji, medya, eğitim, sağlık, savunma gibi sektörlerde telekom altyapısı sayesinde fark yaratılabiliyor. Şu anda dünyadaki büyük operatörlerin gündemindeki konu da 5G. Büyük operatörlerle birlikte bir dönüşüm yaşıyoruz. 5G lisanslamasının nasıl olacağı, operatörlerin nasıl fayda sağlayacağı merak ediliyor. 5G için güçlü bir altyapı kurulmalı. Şu an 100 bin baz istasyonu var dersek, 5G'ye geçince bunun 1 milyon olacağını öngörmeliyiz. Sürücüsüz otomobiller gelmeye başladı. Bunlarla belli bir yere kadar sürücüsüz gidip, sonrasında direksiyona geçmek durumu oluşmamalı. Bizim de yatırımlarımızı bu örneği göze alarak yapmamız gerekiyor. Ülkenin daha fazla fibere ihtiyacı var. Zamanımız artık çok daha kısa. Bunu şirketten bağımsız ülke menfaati olarak görmemiz lazım. Yatırımları doğru ve beraber yaparak servis tarafında zenginleşmemiz gerekiyor."
'TEKNOLOJİ DÖNGÜSÜ ÇOK HIZLANDI'
Dijital dönüşümde tüm katmanların uyumlu olması gerektiğini dile getiren Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, "Türksat olarak büyük sorumluluklar taşıyoruz. Vatandaşın işini kolaylaştıracak işlere de imza atıyoruz. Telekom sektörünün geldiği nokta da çok ileriye gitti. Burada şirketler arasında 'reka-birlik' durumu oluştu. Şirketler birbirleriyle altyapılarını paylaşmaya başladı. Endüstri trenini kaçırmamaya çalışıyoruz. 5G'nin olduğu dönemde, hazırsanız o trene bineceksiniz, değilseniz el sallayacaksınız. Bu dünyaya hazır olmalıyız. Şirket olarak da kesintisiz iletişim ne gerektiriyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Teknoloji döngüsü çok hızlandı. Önceden 2 yılda bir telefon alırdık şimdi ise gelişen teknolojilerle birlikte bu 6 aya kadar düştü" dedi.
Pandemi süreci ile birlikte online kullanımının bir hayli yükseldiğini kaydeden Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, "Bizim de sağladığımız birçok hizmet online olarak verilmeye başladı. İyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Ancak dijital dönüşümün yakıtı yatırımdır. Bizim yatırım yapmamız lazım. Yatırım yaparken koşulların da önemi var. Yatırım kolay, hızlı ve teşvik edecek şekilde olmalı. Burada ortak yatırım çok önemli. Ülkemizin kılcal damarlarına kadar gidecek yüksek kapasitede bant genişliğini sağlamalıyız. Bunu sağlamanın yolu evin önünü üç kez kazmak değildir. Maliyet esasına göre bunun fiyatlandırılması gerekiyor. Üst yapıda servislerde rekabet etmeliyiz. Yaygınlık fiyatların ucuzlamasını yanında getirecektir. Burada da doğru adımlar atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
Borsa İstanbul, Emlak Konut, Erciyes Holding, Halkbank, Koza Altın İşletmeleri, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom'un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye 2023 Zirvesi'nin, co-sponsorlukta ise Cengiz Holding, Çalık Holding, DAP Yapı, Erg İnşaat, IGA, Kalyon Enerji, Koloğlu Holding, Kuzey Marmara Otoyolu, Limak Holding, Oyak Enerji, SOCAR, Türkiye Sigorta ve Vakıfbank yer aldı. Türkiye 2023 Zirvesi'nin destek sponsorları ise Ant Yapı, Avrupa Konutları, Cargill, Doğuş Holding, Gören, Kuzu Grup, Memorial, Philip Capital, Quick Sigorta, Sur Yapı, Torkam Holding ve Tudors oldu.

BAKAN KURUM'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan Türkiye seferberliğine, şehircilik seferberliğine kararlılıkla devam ettiklerini söyledi. Turkuvaz Yayın Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye'nin ilk yerli ve milli ekonomi kanalı A Para'nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi'ne video mesaj yollayarak katılan Bakan Kurum, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında sanayisiyle, tarımıyla, enerjisiyle ve şehirciliğiyle her alanda dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer almak istiyoruz. Çağının çok ötesine, geleceğe hitap eden, gelecek nesilleri anlayan şehirler ve kendini dünyaya anlatan şehirler inşa etmenin sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz" dedi.

Tüm şehirlerimizin gelecek 50 yılını, 100 yılını planladıklarını ifade eden Murat Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonuçta geleceğin şehirlerini projelendiriyoruz. Bize göre bir şehrin hem geleceğe hitap etmesi hem de bizi temsil etmesinin ilk koşulu, insanların can emniyetinin en yüksek derecede korunmasıdır. Yine bu şehirde insanların inanışlarını, geleneklerini, komşuluk ilişkilerini en güzel şekilde yaşayabileceği bir düzenin kurulmuş olmasıdır. Eğer bir şehre, akıllı marka veya geleceğin şehri demek istiyorsak, orada okullarıyla, parklarıyla, yeşil alanlarıyla, kreşleriyle, kütüphaneleriyle, sosyal, kültürel ve tarihi alanlarıyla gelecek nesillerin yetiştirileceği ortamın en iyi şekilde sunulması gerekir. Bizim şehrimiz milletimizin zihnine ve düşüncesine zarar verecek ses, gürültü, hava ve su kirliliklerini gidermiş, bu gibi sorunların olmadığı şehirlerdir. Yine bize göre şehir dediğin, estetik, silüet, tarihi ve kültürel doku, yeşil alan açısından son derece güzel ve korunmuş olmalıdır. Hülasa, aslında, yaşlı, kadın, çocuk, engelli dostu olmayan, günün 24 saati sokaklarında huzurun kol gezmediği şehir akıllı değildir. Yarınların şehri de olamaz. İnsanı öncelemeyen, dört bir yanında ilim, irfan, sanat olmayan bir şehrin, en yüksek teknolojilerle donatılması bir anlam ifade etmez. İşte hem kadim değerlerimiz, hem de teknolojileri belli bir dengede tutarak, 81 il 922 ilçemizin tamamını 2023'e, 2053'e, 2071'e hazırlıyoruz."

'TÜRKİYE MEKANSAL STRATEJİ PLANINI TAMAMLADIK'
Tarımdan sanayiye, ulaşımdan yeşil alanlara kadar şehirlerin asırlık planlarını ortaya koyan Türkiye Mekansal Strateji Planı'nı tamamladıklarını ifade eden Bakan Kurum, merkezinde insan olan, kentsel dönüşümle afetlere hazır, kimlikli, engelli dostu şehirleri de inşa etmeye gayret gösterdiklerinin altını çizdi. Yatay mimariye sadık kalarak, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için on binlerce yeni sosyal konut ürettiklerine dikkat çeken Murat Kurum, millet bahçeleri ile ekolojik koridorlar ve yeşil alanların sayılarını artırdıklarını söyledi. Şu anda Türkiye'nin doğal koruma alanının yüzde 9 olduğunu ifade eden Murat Kurum, bu rakamı yüzde 17'ye çıkarmak için gece gündüz çalıştıklarını anlattı.

Sıfır atık çatısı altında yüzlerce yeni çevre projesini iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yürüttüklerini dile getiren Bakan Kurum, "Bu kapsamda bölgesel ve yerel eylem planları hazırlıyoruz. Bu planları ivedilikle uygulamaya geçirdik ve ilk olarak Karadeniz bölgesinde başlattık. Bu kapsamda yerelde belediyeler ile birlikte iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek çalışmaları yürütüyoruz. Yine enerji verimli, sıfır atık uyumlu ve akıllı teknolojilerle donatılmış binalar inşa ediyoruz. Coğrafi bilgi sistemlerimizi geliştiriyor, şehirlerimizin insana hizmeti merkeze alan dijital dönüşümünü tamamlayacak adımları tek tek atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, dünyada artık her alanda en üst ligde yer alan, bu anlamda tüm hazırlıklarını buna göre yapması gereken bir ülke olduğuna dikkat çeken Murat Kurum, şunları söyledi:

"Dünyanın ve ülkemizin nüfusu hızla şehirleşiyor. Gelecek 30-40 yılda şehirlerde yaşayan insan nüfusu 2,5 kat artacak. 90'ların ortalarına kadar yerel yönetimler en temel ihtiyaçlarını karşılayamazdı. Şimdi akıllı belediyecilik konuşuluyor. Çağını yakalayamayan hatta ötesine geçemeyen şehirler, bir süre sonra cazibelerini yitirmeye mahkumdur. Şehirlerde bir yandan tarihi, medeniyeti ve kültürü koruyacak, bir yandan da yeni ihtiyaçlara uygun yatırımlara yöneleceğiz. Bu ikisini birlikte başaramadan şehirlere hakkıyla hizmet etmiş olamayız. Bu toplantı da geleceğin şehirleri noktasında bize yol gösterici olması sebebiyle son derece önemlidir. Bugün şehirlerimizde yeni normale ve dijital çağa uyumun yol haritalarını hazırlıyor, yerel yönetimlerin hizmetlerini daha da kolaylaştıracak akıllı sistemlerle donatıyoruz."

Milli Akıllı Şehirler eylem planını 24 Aralık 2019'da açıkladıklarını hatırlatan Murat Kurum, "Eylem planına bakanlıklar, yerel yönetimler, özel sektör, STK'lar ve üniversiteler paydaş olarak katkı sağladı. Bu plan Türkiye'nin ortak aklının örneği. Bu plan Türkiye'de ilk, dünyada ise ABD, Hollanda, Avustralya'dan sonra dördüncü olma özelliğini taşıyor. Eylem planında artık her şehrin kendine özgü akıllı şehir stratejisi olacak. Tüm verilerimiz birbirine entegre olacak. Şehirler birbirleriyle konuşabilecek. Şehirleri acil ihtiyaçlarına göre programlıyoruz. Artvin'de öncelikli sorun sel felaketi ise çalışmalar bu yöne kayacak. Eğer sorun trafik ise bunu çözmek için çalışılacak. Örneğin İstanbul'da atık toplama taşıma maliyeti, 1 milyar TL'nin üzerine çıktı. Ancak akıllı sistemlerle bu masrafı çok büyük oradan azaltabiliriz" dedi.

GENÇLERE AKILLI ŞEHİR ÇAĞRISI
Diğer önemli projenin ise Esenler'de yapımı devam eden 60 bin konutluk akıllı şehir olduğunu belirten Bakan Kurum, "Burada da akıllı uygulamalar sayesinde yakıt tüketiminde yüzde 45 tasarruf sağlanmış olacak Ayrıca bölge ölçeğinde çalışmalar yapacağız. Dünyada akıllı şehirler pazarı büyüklüğü 826 milyar dolar ulaştı. Bizim aldığımız pay şu anda düşük. Ancak akıllı şehirler uygulamalarımızı dünyaya sunacağız. Ülkemize 25-30 milyar dolar katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ar-Ge merkezleri ve kuluçka merkezleri kurarak akıllı şehirler alanında değer üreten sayılı ülkelerden biri olacağız. Kuracağımız merkezlerde gençlerimizle birlikte akıllı şehirlerimizi geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

GELECEĞİN ŞEHİRLERİ MASAYA YATIRILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açılış konuşmasının ardından başlayan Geleceği Şehirleri Paneli'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar, GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu ve DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz Sabah Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Dilek Güngör'ün sorularını cevapladı.

Akıllı şehirler konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışma başlattığını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Suver, tüm şehirlerin entegre olduğu bir sisteme ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Bu çalışma sayesinde yerel yönetimlerin ve belediyelerin hazır hale getirileceği bilgisini veren Suver, "Akıllı şehirlerde kullanılacak teknolojilerin birbiriyle çalışabilmesini çok önemsiyoruz. Diğer yandan Ulusal Akıllı Şehirler Mimarisi çalışmasını da yürütüyoruz. Burada veri toplamadan, paylaşımına kadar tüm standartları belirlemiş olacağız. Akıllı şehir uygulamaları için bir taraftan teknik şartnameler hazırlanırken, diğer taraftan mevzuat çalışmalarımız devam ediyor. 2021 ilk çeyrekte tüm çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. 2020 yılı sonuna kadar da 81 ilin akıllı şehir endeksini hazırlamış olacağız. Tüm belediyelerimizin yol haritası olacak. Tüm çalışmalar sayesinde şehirler gelişecek, günlük hayat kolaylaşacak. Kent kaynaklı sorunlar en aza inecek. 7 gün 24 saat yaşayan şehirler oluşturacağız. Şehirlere yapılan her yatırım geleceğe yapılan yatırım olacak. Güçlü Türkiye için güçlü şehirler oluşturacağız" dedi.

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (IOS)

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (ANDROID)

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (HUAWEI)

'PANDEMİ SÜRECİNDE İNSANLARIN KALESİ EVLERİ OLDU'
Pandemi süreciyle birlikte çok hızlı bir dönüşüm başladığına dikkat çeken Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, "Dönüşüp, değişiyoruz. Pandemi hepimizi birçok karar almak zorunda bıraktı. Gördük ki evler insanların kalesi" dedi. Türkiye'de inşaat sektörünün çok önde olduğuna vurgu yapan Özdemir, "İnşaat konusunda Çin'in Türkiye'nin rakibi olduğu söylenir. Ancak, Türkiye'nin yaptığı projeler yurtdışında çok daha fazla tercih ediliyor. En büyük havalimanının inşaatını gerçekleştirdik. Çanakkale Köprüsü'nün inşası devam ediyor. Yine pandemi sürecinde çok hızlı bir şekilde hastaneler inşa ettik ve devreye aldık. Pandemi sebebiyle ya da başka felaketler sebebiyle ihtiyaçlar değişiyor. Bunlara çok hızlı cevap verebilmek çok önemliydi ve bunu başardık" diye konuştu.
Şirket olarak kamu ortaklığıyla işler yaptıklarını hatırlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uludağ Elektrik ile elektrik dağıtım işi yapıyoruz. Burada Gökçeada'yı pilot bölge olarak seçtik. Burada kendi enerjisini üreten, kendine yeten bir alan oluşturmak istiyoruz. Orada enerji depolama alanı yapıp, yenilenebilir enerji kaynakları kullanmayı amaçlıyoruz."

Koronavirüs salgınının bireyleri karantinaya aldığı gibi şehirleri de karantina altına aldığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar, "Şehirler küresel boyutta yavaşladı, hareketleri kısıtlandı. Bu bizi teknolojiyi daha fazla kullanmaya itti. Hem yaşamda hem de planlamada teknolojiyi ağırlıklı olarak kullanmaya başladı. Bakanlık olarak Mekansal Strateji Planı'nı planlama hiyerarşisine kattık. Yaklaşık 2 yıldır bu planı yürütüyoruz. Bu bizim geleceğimize değer katacak bir plan. Bu plan, ülkemiz üzerinde şehirlerin, bölgelerin sahip olduğu potansiyelleri ortaya koymak için yönlendirme planıdır. Burada teknolojiyi de kullanarak standartları belirledik. Bu verilerin bakanlık arşivine aktarılmasını ve verilerin alınabilmesini sağladık. Bundan önce çevre düzeni planları vardı. Bunlar tamamlandı. Önümüzdeki dönemde teknolojiyi de kullanarak eksiklerini tamamlayacağız" dedi.
Birleşmiş Milletler Habitat raporuna göre şehirlerde yaşayan nüfusun 19'uncu yüzyılda yüzde 2 olduğunu belirten Kayapınar, şu anda bu rakamın yüzde 54 olduğunu vurguladı. Kayapınar, "Gelecek 40 yılda ise 5 kişiden 4'ü şehirlerde yaşayacak. Şehir planlamasında akıllı yaklaşımlar çok kritik rol oynuyor. Salgın herkese bir ders verdi. Bu salgın sonrası şehirden kırsala yönelim oldu. Gelecek için daha az yoğun, yatay yapılaşmaya sahip, açık alanların ön planda olduğu planları benimsiyoruz" ifadelerini kullandı.

GYODER YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET KALYONCU'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

'ŞEHİRLER AKILLI OLDUĞU KADAR VİCDANLI DA OLMALI'
Kentlerin gittiği bir yön olduğunu, 2050'de 2,5 milyar insanın kent hayatına katılacağını ifade eden GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Pandemi sürecinin bu durumu çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü dünyada geçmişte de pandemiler yaşandı. Şehirleşme yine arttı. Çin şu anda şehirleri birleştirerek 100 milyon nüfuslu şehirler oluşturmayı hedefliyor, bunun için çalışıyor. Mega şehirler inşa etmek istiyor" dedi.
Korona nedeniyle kişisel alanların ve kişisel eşyaların değerinin ön plana çıktığını dile getiren Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Korona ile birlikte Türkiye'nin şartlarının ne kadar üst düzeyde olduğu görüldü. En gelişmiş ülkeler, kentler olarak gördüğümüz yerlerin aslında çevik olmadığını gördük. Türkiye farkını ortaya koydu. Hastaneler, otoyollar, havalimanları, insanlara hizmetin gidebilmesi için gerekli şartların var olduğu görüldü. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta ise projeleri kendi insanlarımız ile yapmamız. Belki dünyanın çeşitli noktalarında daha iddialı projeler vardır. Ancak burada yabancı insan kaynağı kullanılıyor. Biz ise kendi insanlarımızla yapıyoruz."


Şehirlerin akıllı olması dışında vicdani şehirler olarak da ön plana çıkması gerektiğine dikkat çeken Kalyoncu, yurt dışında yaşadığı bir olayı paylaştı:
"Yıllar önce ABD'de San Francisco şehrine gittim. Burası teknoloji merkezi konumunda. Kiraladığım otomobilin camı kırıldı. Ancak yarım saatten fazla acil servise yani 911'e ulaşmaya çalıştım. Ancak cevap alamadım. Her ne kadar dünyanın en akıllı şehirleri arasında olsa da vicdanlı şehir olması gerekiyor. Dünyanın en çok evsizi San Francisco'da yaşıyor. Türkiye olarak akıllı şehirler için çalışırken, vicdanlı şehir yapımızla dünyaya da örnek olacağımızı düşünüyorum."

Koronavirüsün herkesin hayatına dokunduğunu söyleyen DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Koronavirüs bir kırılma noktası oldu. Bizim sektörümüzü de çok etkiledi. Özellikle barınma alanları yapan şirket olarak, daha fazla neler yapabiliriz diye düşündük. Sokağa çıkma yasağı haricinde uzman kadrolarımızı şirkette tutarak çalışmalar yaptık. 58 bin 300 kişiye dokunarak nasıl ev istediklerini soruduk. Burada 5 ana kriter ortaya çıktı. Yeşil alanı olması, yürüyerek çıkılabilecek yükseklikte olması, bahçeli, teraslı ya da balkonlu olması, havalandırma sisteminin çok iyi olması ve son olarak ise depreme dayanıklılık... Biz de projelerimizi bu yönde revize ettik" ifadelerini kullandı.


MÜREFFEH TÜRKİYE ADIMLARINA KATKI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ'
Zirve'nin açılışı konuşmasını gerçekleştiren Sabah ve Daily Sabah İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman, "Bugün bizler için çok heyecanlı bir gün, çünkü siz değerli misafirlerimizi en yüksek teknoloji ile donatılmış yeni medya merkezimizde ağırlamanın heyecanını ve gururunu taşıyoruz, bugün Turkuvaz Medya Grubu olarak ülkemize, dünya standartlarının üzerindeki bu yeni merkezimizi kazandırmış olmaktan dolayı ayrıca mutluyuz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 2023 için konulan hedeflere ulaşma heyecanının sürdüğüne dikkat çeken Uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok yol aldık, dünyada ve çevremizde yaşanan olumsuzluklara rağmen her geçen gün yeni başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Konulan hedeflere ulaştığımızda inanıyoruz ki, Türkiye'miz sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası ile demokratik, yaşam standartları yüksek, teknoloji ve sanayi üreten, dinamik, eğitim kalitesi yüksek genç nüfusa sahip küresel bir aktör olarak, hem bölgesel sorunların çözümünde uzlaştırıcı bir güç hem de örnek alınması gereken bir model olacaktır. Kararlılığımız ve inancımız ise en büyük gücümüz. Dünyanın geçirmekte olduğu ve milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden pandemi döneminde dahi hedeflerimizden ödün vermeden hem devletimiz hem Türkiye'nin çalışanları ve bireyleri olarak her birimiz üzerimize düşen görevlerimizi hiç bir ihmale mahal vermeden yerine getirmek için azimle ve kararlılıkla var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Sabah Gazetesi olarak bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Türkiye 2023 Zirvemizin müreffeh Türkiye adımlarına katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Ülkemizin en can alıcı sektörlerini ve bu sektörlerin karar alıcılarını ve yönetimlerini, bakanlıklar nezdinde devlet kademesindeki yöneticilerimizi bugün bir araya getirerek 2023 vizyon yolculuğundaki gelişmeler için atılan adımları dinleyeceğimiz verimli bir zirve gerçekleştirmeyi umuyoruz."


GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
Borsa İstanbul, Emlak Konut, Erciyes Holding, Halkbank, Koza Altın İşletmeleri, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom'un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye 2023 Zirvesi'nin, co-sponsorlukta ise Cengiz Holding, Çalık Holding, Dap Yapı, Erg İnşaat, IGA, Kalyon Enerji, Koloğlu Holding, Kuzey Marmara Otoyolu, Limak Holding, Oyak Enerji, Socar, Türkiye Sigorta ve Vakıfbank yer aldı. Türkiye 2023 Zirvesi'nin destek sponsorları ise Ant Yapı, Avrupa Konutları, Cargill, Doğuş Holding, Gören Enerji, Kuzu Grup, Melike Tekstil, Memorial, Philip Capital, Quick Sigorta, Sur Yapı, Torkam Holding ve Tudors oldu.

GELECEĞİN ROTASI TURKUVAZ MEDYA MERKEZİ'NDE ÇİZİLDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un panel açılış konuşmasıyla başlayan 3. Türkiye 2023 Zirvesi'nde, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez de panel açılışlarında birer konuşma yaptı. Zirvede 'Geleceğin Şehirleri' paneli, 'Dijital Dönüşüm' paneli ve 'Milli Enerji' paneli gerçekleştirildi.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açılış konuşmasıyla başlayan 'Geleceğin Şehirleri' paneli, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Dilek Güngör moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar katıldı.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun açılış konuşması ile başlayan 'Dijital Dönüşüm' panelinde ise Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Halkbank Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Olcay Atlıoğlu, Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Turkcell CEO'su Murat Erkan, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ve Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, görüşlerini paylaştı. Panelin moderatörlüğünü Sabah Gazetesi ve Daily Sabah Teknoloji ve Girişim Yazarı Timur Sırt gerçekleştirdi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açılış konuşmasıyla başlayan 'Milli Enerji' panelinde moderatörlüğü Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Yazarı Okan Müderrisoğlu üstlenecek. Panelde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, DEIK Enerji İş Konseyi Başkanı Haluk Kalyoncu, SOCAR CEO'su Zaur Gahramanov, Total & M Oil Genel Müdürü Yüksel Yılmaz, Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli ve Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez yer aldı.

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (IOS)

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (ANDROID)

A HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (HUAWEI)

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.