İşsizlik maaşı ne zaman yatacak? 2020 işsizlik maaşı almak için şartlar nelerdir? İşsizlik ödeneği ne kadar?
İşsizlik maaşı ne zaman yatacak? İşsizlik maaşı şartları nelerdir? İŞKUR tarafından işsizlik maaşı her ay yatırılıyor. Koronavirüs salgını sonrası 15 Mart'tan sonra işten çıkarılan vatandaşlardan işsizlik maaşı almaya hak kazananlar ödemelerin hangi tarihte yapılacağını araştırıyordu. Bakan Selçuk, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, işsizlik maaşı ne zaman yatacak? 2020 işsizlik maaşı almak için şartlar nelerdir? İşsizlik ödeneği ne kadar? İşte cevaplar...
İşsizlik maaşı ne zaman yatacak? Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının ardından yurt genelinde kademeli olarak önlemler artırıldı. Virüs nedeniyle işten çıkarılan vatandaşlar işsizlik ödeneği için İŞKUR'a başvurularını gerçekleştirdiler. İşsizlik ödeneği almaya hak kazananlar ödemelerin ne zaman yapılacağını merak ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ödemelerin başladığını duyurmuştu. İşsizlik maaşı ile ilgili detayları ahaber.com.tr'den öğrenebilirsiniz. Peki, işsizlik maaşı ne zaman yatacak? 2020 işsizlik maaşı almak için şartlar nelerdir? İşsizlik ödeneği ne kadar?
MAYIS AYI İŞSİZLİK MAAŞI YATTI MI?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı açıklamada, "Mayıs ayı İşsizlik Ödeneği ödeme tarihini öne çektik. İşsizlik Ödeneği'ni ödemeye başladık." dedi.
DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA
İŞSİZLİK MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
İşsizlik ödeneğinden faydalanan vatandaşlar için e-Devlet üzerinden işsizlik ödeneği sorgulama işlemi sunuluyor. Aşağıdaki linke tıklayarak işsizlik maaşı sorgulama yapabilirsiniz.
İŞSİZLİK MAAŞI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ...
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuru yapılması gerekiyor. Koronavirüs nedeniyle İŞKUR üzerinden başvurular internet ortamından alınıyor. Bu nedenle başvuru işlemlerinizi elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.
İşsizlik maaşının ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekiyor. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanıyor.
2020 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
En yüksek işsizlik maaşı 2 bin 336,53 TL
En düşüş işsizlik maaşı bin 168,27 TL
İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?
* Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
* Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
* Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
* Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,
İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ NE KADAR?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
* 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
* 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik maaşı ödeniyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİR?
İşsizlik maaşı başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik maaşı, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir.
Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik maaşlarını alabilirler.
İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?
İşsiz kalan vatandaşların en zor günlerinde imdatlarında imdadına işsizlik maaşı yetişiyor. Peki, işsizlik maaşı nedir?
Daha önce sigortalı olarak çalışan işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için yine Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan ödemeye işsizlik ödemesi denir.
İŞKUR'un konu hakkında detaylı açıklamasını "https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/issizlik-sigortasi/issizlik-odenegi/" adresinden bulabilirsiniz.
İşsizlik maaşından yararlanmak için gerekli şartlardan biri olan 120 gün kesintisinin prim ödemesinde kesinti sayılmayacak haller nelerdir?
-Hastalık,
-Ücretsiz izin/aylıksız izin
-Disiplin cezası
-Gözaltına alınma,
-Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
-Kısmi istihdam,
-Grev,
-Lokavt,
-Genel hayatı etkileyen olaylar,
-Ekonomik kriz,
-Doğal afet,
-Fesih tarihinde çalışmamış
-Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
-Kısa çalışma ödeneği
-Yarım çalışma ödeneği