Ticaret Bakanı Pekcan'dan 'Türkiye 2023 Zirvesi'nde önemli açıklamalar
Türkiye '2023 Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Ticaretteki payımızı artırmak istiyoruz ve bunun için çalışmalarızı devam ettiriyoruz" dedi.
Turkuvaz Medya Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi'nin bugün (29 Kasım 2019 Cuma) düzenlediği 2. Türkiye 2023 Zirvesi'ne katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracat için devrede olan dijital gümrük projesini, ithalat için başlatacaklarını dile getirerek, "Böylece ithalat yapmak isteyenler sistem üzerinden başvurup ithalat yapabilecek. Eksiklerini tamamlayabilecek. Bazı güncellemeler bekliyoruz, onu tamamlayınca başlayacağız" dedi.
Bakan Pekcan, konuşmasında küresel ekonomi ve mal ticaretindeki düşüşe, artan korumacılık önlemleri ile ticaret savaşlarına dikkat çekerek,Türkiye'nin tüm bunlara rağmen ihracatında artışı sürdürdüğünü vurguladı. Dünyadaki keskin değişikliklerin sürdürülebilir büyüme kaygısını da öne çıkardığını ifade eden Pekcan, şunları söyledi:
"İHRACATI ARTIRACAK TEDBİRLER ALIYORUZ"
"Dijitalleşmenin sürdürülebilir büyümenin ana aktörü olarak tanımlanıyor. Artık sadece nüfusun ve ucuz işgücünün büyümeye etkisi gittikçe azalıyor, Büyüme, Ar-Ge'ye, teknolojiye, inovasyona, bunları üreten ve kullanabilen eğitimli beşeri sermayeye dayanıyor Bu büyüme dönüşümünü ülkemiz açısından fırsata dönüştürmek istiyoruz. İhtisas serbest bölgelerine yüksek teknolojili ürün yatırımlarını çekmek için teşvikler getirdik. Tüm paydaşlarla istişare ederek ihracat planını paylaştık, ihracatı artıracak tedbirler alıyoruz. İhracatı tabana yaymak için esnaf ve sanatkârın da imkânlardan yararlanması için pazarlama ve ihracat kapsamında e-ticaret pazara giriş markalaşma eğitimleri verdik. 7 bin esnaf bu eğitimlerden faydalandı. Kadın ve genç girişimciler daire başkanlığını kurduk. 14 ilde bin 600 kadın girişimciye eğitimler verdik. 56 ilde 67 ihracat destek ofisi kurduk. İhracatçı olmak isteyen herkes bilgi ağına ve bakanlığa ulaşabiliyor, bunu 81 ile yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Diş ticaret meslek liseleri için çalışıyoruz."
"2020'DE 500 FİRMAYA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Bakanlıkta blockchain projeleri geliştirdiklerini, ayrıca ihracatçılara birer dijital kimlik vereceklerini kaydeden Pekcan, destekleri 'kolaydestek.com' sitesinden anlattıklarını ve tam otomasyona geçeceklerini vurguladı. Pekcan, destek başvurularının sistem üzerinden yapılıp sonuçlandırılabileceğini belirterek, "İthalatta dijital gümrük projesine başlıyoruz. Sistem üzerinden başvurup eksiklerinizi tamamlayabiliyorsunuz. İthalatta bazı güncellemeler bekliyoruz ,onu tamamlayınca başlayacağız. Teminat mektuplarını e-teminat olarak sisteme aldık. 475 firma kendi tesislerinde işlemlerini yapabiliyor, 2020'de 500 firmaya çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın konuşmasının ardından 'Savunma Sanayi ve İhracat' paneli gerçekleştirildi. Paneli, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin yönetti. Panelde TİM Başkan Vekili İbrahim Pektaş, Erciyes Anadolu Holding CEO'su Alpaslan Baki Ertekin, Vestel Avrupa Dışı Ülkeler Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Volkan Karaçalı, İstanbul Finans Zirvesi Başkan Vekili ve Kardemir CFO'su Furkan Ünal, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan ve BMC Kara Araçları Genel Müdürü Bülent Santırcıoğlu katıldı.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, en büyük projelerinin insan kaynağı olduğunu vurgulayarak, "2 bin 500 mühendisi şirkete kazandırdık. Amacımız kendi uçağımızı yapacak mühendisleri, teknisyenleri yetiştirmek. Emin olun ileride şirketimiz Boeing ile Airbus ile eşdeğer olacak. 2028 yılında 11 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz, bu yıl 1 milyar dolar ihracata imza atacağız" dedi.