Dikkat! Evlilik öncesi edinilen mallar...
Ayrılan çiftlerin mal paylaşımında ne zaman edinildiği, miras olup olmadığı, kira geliri bulunup bulunmaması önem taşıyor. Bu konuda ileride sorun yaşamak istemeyen çiftler evlilik öncesi sözleşme yapıyor. Peki kanunlar bu konuda ne diyor? Evlenmeden önceki edinilmiş mallar paylaşılır mı? Örnek hesaplama ve detaylar haberimizde...
Mal paylaşımı rejimiyle ilgili çeşitli durumlar yasalarımızda tarif edilmiş durumda. Bu konuda ileride sorun yaşamak istemeyen çiftler evlilik öncesi sözleşme yapıyor. Bu sözleşmeyi yapmayanlar için farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Kayınvalide ve kayınpederlerin endişe ettiği bir durum da var. Çocukları boşandığında hediye ettikleri gayrimenkullerin gelin veya damada kalmasını istemiyorlar. Bu durumda yasa onlara yardım ediyor. Ancak kira gelirleri farklı değerlendiriliyor. Detaylarıyla anlatalım.
2 TÜRLÜ PAYLAŞIM VAR
1- Edinilen varlıklar: Çiftlerin evlendikten sonra ortaklaşa edindikleri tüm mallar ya da gayrimenkuller yarı yarıya paylaşılıyor.
2- Önceden alınmış ya da miras kalmış varlıklar: Bu varlıklar ise yukarıdaki kapsam dışında değerlendiriliyor. Eşler diğer eşin evlilik öncesinde sahip olduğu ev ya da araba üzerinde bir hak talep edemiyor. Fakat evlenmeden önce edinilen bu malda eşin bir katkısı varsa, katkıda bulunduğu kadar hak talep edebiliyor. Tabii bu katkısını ispat etmek zorunda.
Bu arada diğer eş de kişisel varlığının evlilik öncesine ait olduğunu ispatla yükümlü tutuluyor. Ancak burada küçük bir ayrıntıyı da unutmamak gerekiyor. Önceden edinilmiş ya da miras yoluyla elde edilmiş mallardan evlilik birliği sırasında bir gelir elde ediliyorsa, örneğin bir ev kiraya verilip kira geliri elde ediliyorsa bu gelir eşlerin ortak malı kabul ediliyor. Evlilik öncesinde satın salınan ancak borcu evlilikte de devam eden varlıklarda farklı bir hesaplama da yapılıyor. Varlığın evlilik öncesi ödenen kısmını hangi eş karşılamışsa o kısım ona ait oluyor. Evlilik sırasında ödenen kısım ise ortak mal kabul ediliyor.
ÖRNEK HESAPLAMA
Evlilik öncesi 300 bin liraya alınan bir evin 150 bin lirasını eşlerden birisi karşılamış olsun. Kalan 150 bin lira ise evlilikten sonra ödendiğinde ilk ödemeyi yapan eşin payı yüzde 50 olacaktır. Söz konusu evin boşanma sırasında piyasa değeri 500 bin liraya çıkmışsa bu evin paylaşılacak ortak payı 250 bin lira olarak belirlenmelidir. Böylece her eşe 125 bin lira düşecektir.
TAKVİM