Memur maaş zammı ne kadar olacak? Memur zammı son durum nedir, hükümet teklifi ne kadar?
Hükümet ve memurlar arasında zam pazarlığı devam ediyor. Memur maaş zammı ne kadar olacak sorusuna memurlar ve memur emeklileri yanıt arıyor. Memur zammı son durum araştırılırken, hükümet teklifi de merak ediliyor. Hükümet yeni teklifini yaptı ve son yaptığı zam teklifine göre iyileştirme yaptı. Ancak Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yeni teklifin de kabul edilebilirlikten uzak olduğunu belirtti. İşte, memur maaş zammı hakkında merak edilen son gelişmeler.
Memur maaş zammı ne kadar olacak? Memur zammı son durum milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Peki memur zammında hükümet teklifi ne kadar? Milyonlarca çalışan memur ve memur emeklilerin merakla beklediği zam haberi için kritik saatlere girildi. Pazarlıkların son saatlerinde memur maaş zammı ne kadar olacak konusunda hükümet ve sendikalar arasındaki görüşmeler devam ediyor. Memur maaş zammına ilişkin yapılan son açıklama Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan geldi. Yalçın "Yeni teklif tepkilerimizin anlaşılmadığının gösteriyor. En geç bugün yeni teklif bekliyoruz" dedi. İşte, memur maaş zammı ne kadar olacak sorusunun yanıtı!
MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Hükümet, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni teklifte bulundu.
Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5. Dönem Toplu Sözleşmesinin görüşmeleri devam ediyor.
Bu kapsamda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın arasında Bakanlıkta sürpriz bir görüşme gerçekleşti.
Bakan Selçuk, görüşmede, Kamu İşveren Heyeti adına 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkından oluşan yeni bir teklifte bulundu.
İlk teklif yüzde 3,5+3'tü
Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevliler Heyeti arasında 1 Ağustos'ta başlayan süreç kapsamında hükümet 16 Ağustos Cuma günü ilk zam teklifini açıklamıştı.
2020'nin ilk altı ayında yüzde 3,5, ikinci altı aynda yüzde 3, 2021'nin ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 2,5 zamdan oluşan bu teklif, memur konfederasyonlarınca kabul görmemişti.
MEMUR-SEN'DEN YENİ AÇIKLAMA
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin yeni zam teklifine ilişkin bir açıklama yaptı. Yalçın şunları söyledi:
"Yeni teklif tepkilerimizin anlaşılmadığının gösteriyor. Başkanlar kurulumuzu gece acil toplayarak ilk teklifle ilgili değerlendirmemizi yaptık. Teklif yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle müzakereye uygun görülmemektedir. Bu nedenle masanın sonuç ve çözüm üretmeme kapasitesinin sonuna kadar kullanılması düşüncesindeyiz. Olumlu yaklaşımlara rağmen hala ciddi bir mesafe alabilmiş değiliz.
Mesafe alamadık, sözleşme imza eşiğinin uzağındayız. Şu anda bulunduğumuz noktada uzlaşma seviyesinin uzağındadır. Hakeme başvuru için bir gün yeterlidir diyoruz. İki gün daha müzakere süreci uzatılmalı. Hizmet kollarıyla ilgili masada mesafe alamıyoruz. İki günümüz müzakereye olsun, bir gün de hakem için kalsın diyoruz. Yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün sunmalarını istiyoruz."
UZLAŞMA OLMAZSA HAKEM KURULU
Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gününde belirlenen takvime göre, taraflar arasındaki görüşmelerin 20 Ağustos'ta tamamlanması gerekiyor. Yarın taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa tutanak tutulacak ve kamu görevlileri hakem kurulu devreye girecek. Sendikaların hakem kuruluna 21-23 Ağustos tarihlerinde başvurmaları gerekiyor.
Memur-Sen, yarın sona erecek müzakere sürecinin uzatılması çağrısı yaptı. Yasaya göre, ağustos ayını geçmemek üzere uzatma imkanı bulunuyor.
Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş başkanlığında oluşturulan hakem kurulunda, 5'i sendikaların belirlediği isimler arasından olmak üzere 11 üye görev yapacak. Baş'ın mazeret bildirerek toplantıya katılamaması halinde kurula, Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikri Özkök başkanlık edecek. Kurul toplantıları en az sekiz üyenin katılımı ile yapılacak. Kurulun, sendikaların başvurularından itibaren beş gün içinde karar vermesi gerekiyor.
Hakem kurulunda oyların eşit çıkması durumunda, başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış kabul ediliyor.