En düşük memur maaşı ne kadar olacak? İşte, memur zammı sonrası 2020 memur maaşları hesaplama!
2020’de en düşük memur maaşı ne kadar olacak? Memur zammı sonrası 2020-2021’de maaşların nasıl olacağı milyonlarca memur ve memur emeklisi tarafından araştırılıyor. Peki, yeni yılda en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Memur maaşları hesaplama işlemi memurlar tarafından şimdiden sorgulanmaya başlandı. Hükümet ve Memur-Sen arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin zam teklifi açıklandı. Memur-Sen’in zam talebi ilk yıl için 8+7 ve taban aylıkta 200 lira artışı öngörmüştü. Toplu sözleşme görüşmesinde 12 teklif de masaya yatırıldı. İşte, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak sorusunun yanıtı!
Memur zammı sonrası milyonlarca vatandaş memur ve memur emeklisi maaş zammı hakkında araştırma yapıyor. Peki, en düşük memur maaşı ne kadar olacak? Memur maaşı hesaplama işlemine memurlar ve yakınları yoğun ilgi gösteriyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde Memur-Sen zam talebini belirtmişti. Görüşmelerde hükümetin zam teklifi de açıklandı. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümetin zam teklifini açıkladı. Peki, 2020-2021 memur zammı sonrası en düşük memur maaşı ne kadar olacak. İşte, memur maaşları hesaplama yöntemi!
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?
Memur-Sen, 2020'de yüzde 8+7 zam, taban aylıkta 200 lira artış ve yüzde 3 refah payı talep ediyor. Bu talep kabul görürse en düşük memur maaşı 3 bin 334 liradan Ocak'ta 3 bin 908, Temmuz'da 4 bin 182 liraya yükselecek. Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu en düşük memur maaşı ise 3 bin 852 liradan Ocak'ta 4 bin 485 liraya, Temmuz'da 4 bin 798 liraya ulaşacak.
HÜKÜMETİN ZAM TEKLİFİ NE KADAR OLDU?
Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümetin zam teklifini açıkladı.
2020 yılının ilk 6 aylık döneminde yüzde 3.5, ikinci 6 aylık dönemde yüzde 3 oldu. Memur-Sen başkanı Ali Yalçın, diğer federasyon üyeleriyle birlikte değerlendirme yapmak için salondan ayrıldı. Yalçın ardından yaptığı açıklamada bu teklifi kabul etmediklerini ve yeni bir teklif yapılması gerektiğini belirtti..
Hükümetin zam teklifi 2020 yılı için ilk 6 aylık dönemde yüzde 3,5, ikinci altı aylık dönem için yüzde 3 olurken, 2021 yılı için ilk 6 aylık dönemde yüzde 3, ikinci 6 aylık dönemde yüzde 2,5 olarak belirlendi.
MEMUR – SEN TEKLİFİ NASIL?
Memur-Sen, 2020'de yüzde 8+7 zam, taban aylıkta 200 lira artış ve yüzde 3 refah payı talep ediyor.
Bu talep kabul görürse en düşük memur maaşı 3 bin 334 liradan Ocak'ta 3 bin 908, Temmuz'da 4 bin 182 liraya yükselecek.
Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu en düşük memur maaşı ise 3 bin 852 liradan Ocak'ta 4 bin 485 liraya, Temmuz'da 4 bin 798 liraya ulaşacak.
Bu ay içerisinde tamamlanacak görüşmelerde memurlar ve memur emeklileri için 4 seferde yani 6 aylık dönemler halinde yapılacak zam oranları belirlenecek.
Ayrıca önümüzdeki 2 yılda memurların ve emeklilerin yararlanacağı mali ve sosyal haklar karara bağlanacak.
"12 TEKLİF MASADA"
Memur-Sen Genel Başkanı, 2020-2021 yılına ait toplu sözleşme için toplantıya geçmeden önce basın mensuplarına açıklama yaptı. İşçi ile memur sözleşmelerinin kıyaslanmayacağını belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 12 teklif paketinin masada görüşüldüğünü açıkladı.
EK GÖSTERGE TALEBİ DE VAR
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, maaşlara zammın yanında, 3600 ek gösterge, kamuda sözleşmeliliğe son verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfındakilerin genel hizmetler sınıfına alınması gibi taleplerinin de olduğunu belirtmişti. Yalçın şunları söyledi:
"3600 ek gösterge, dört toplu sözleşmede 'Ek Göstergelerde İyileştirme' başlığıyla masaya taşıdığımız bir konu. Bunun tüm kamu görevlilerini memnun edecek bir uzlaşı ve çerçeveyle yapılacağı yer toplu sözleşme masasıdır. Pazarlık masası aslında memnuniyetin üretileceği en önemli mekanizmadır. Hükümet açısından bu mekanizmayı işletmek için bu süreç aslında bir fırsattır. Bunun geri tepmemesi gerekir."
Yalçın, kamu görevlilerinin gelir vergisi konusunda çok ciddi sıkıntılarının olduğuna dikkati çekerek, memurlar için gelir vergisinin yüzde 15'e sabitlenmesini ya da yüzde 15'i aşan kısmının bir düzenlemeyle geri ödenmesini istediklerini dile getirdi.
Emekliler verilen bayram ikramiyesinin bu toplu sözleşmeyle kamu görevlilerine de verilmesini talep ettiklerini ifade eden Yalçın, tüm kamu görevlilerini ilgilendiren taleplerin yanında hizmet kollarını ilgilendiren çok sayıda taleplerinin de olduğunu belirtti.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi ("TİS") Kanunu m.2/h) uyarınca; "Toplu iş sözleşmesi: İş sözleşmesinin yapılması, içeriği ve sona ermesine ilişkin hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmeyi ifade eder." TİS; işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılır ve bu sözleşme kapsamında iş akdine, muhtevasına, çalışma şartlarına ve sona erdirilmesine ilişkin konular düzenlenir.
Bununla birlikte TİS; tarafların karşılıklı hak ve borçlarını, sözleşmenin uygulanması ve denetimi ile uyuşmazlıkların çözümü için başvurulacak yolları düzenleyen hükümleri de içerebilir. TİS aynı işkolunda bir veya birden çok işyerini kapsayabilir. Bu anlamda iki tür TİS mevcuttur. Bunlardan biri bir tek işyerini kapsayan sözleşmeler olarak işyeri TİS'leri, diğeri ise aynı işverenin aynı işkolunda birden fazla işyeri varsa hepsini kapsayan işletme TİS'leridir.
TİS'ler için yazılı şekil öngörülmüştür, en az bir gün ve en çok üç yıl süreli olarak düzenlenirler. Bununla birlikte sürelerinin bitiminden önceki 20 gün içinde yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilir. Ayrıca daha önce akdedilen TİS sona ermedikçe, yeni sözleşme yürürlüğe giremez.