FED faiz kararı belli oldu! 31 Temmuz FED faiz kararı son dakika faiz indirimi ne kadar?
FED faiz kararı ne oldu? Dünya piyasası 31 Temmuz FED faiz kararına kilitlendi. FED son dakika açıklamaları yakından takip edilirken FED kararında faiz indirimi olacak mı sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Bu akşam saat 21:00’de yapılan toplantının ardından faiz indirimi kararı çıktı. Peki, FED’in faiz kararı ne anlama gelecek? FED’in faiz kararı alması tam 11 yıl sonra faiz indirimi anlamına geliyor. Faizlerin düşürülmesiyle ekonomide yaşanan yavaşlama ve daralmanın aşılması planlanıyor.
KÜRESEL PİYASALAR FED'E ODAKLANMIŞTI
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) dün başlayan ve bugün kararları açıklanan Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına odaklanmıştı.
Fed'in politika faizini en az 25 baz puan indirmesine kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık indirim beklentileri ise yüzde 20 seviyelerindeydi. ABD Başkanı Donald Trump ise yaptığı açıklamada Fed'den daha büyük bir faiz indirimi beklediğini kaydetmişti. Fed, haziran toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 2,25-2,50 bandında sabit bırakmıştı.
Fed'den faiz indirimi beklentilerine karşın dün borsalarda satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Bu hafta tekrar başlayan Çin ile ticaret müzakerelerine karşın, Trump'ın konuyla ilgili yaptığı sert açıklamalar piyasalardaki iyimserliği törpülerken, dün Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,26 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti.
Avrupa tarafında, açıklanan makroekonomik veriler ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam etmesine neden oluyor. Dün Almanya'da açıklanan yıllık enflasyon yüzde 1,7 ile beklentileri aşsa da Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tüm Avro Bölgesi için hedeflediği yüzde 2'nin altında kalmaya devam etti. Almanya'da tüketici güven endeksi, Nisan 2017'den beri en düşük seviyesine gerilerken Avro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi de düşüş eğilimini sürdürdü.
Bu gelişmelerle dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,18, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,52 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,61 değer kaybetti.
Bugün Çin'de açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) temmuzda da 50'nin altında kalarak daralmaya işaret etmesi sonrası kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 düşüş kaydetti.
Dünya piyasasının merakla beklediği FED toplantısı sona erdi. Ve ABD Merkez Bankası FED, 11 yıl sonra faiz oranını 25 baz puan düşürdü.
Yurt içinde, küresel piyasalardaki negatif seyir ve iki günlük yükselişin ardından dün etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,66 azalışla 102.686 puandan tamamladı. Dün 5,5490 ile yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 5,5590 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, bugün saat 10.30'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın açıklayacağı Enflasyon Raporu'nun yatırımcıların odağında yer aldığını belirterek, yıl sonu enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü revizyon görülebileceğini kaydetti.
Fed kararları öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 100.600-105.000 geniş bandının takip edileceğini söyledi. Analistler, dolar/TL'de ise 5,56'nın altındaki kısa vadeli hedefin 5,50 seviyesi olacağını tahmin etti.
FED NEDİR?
Federal Rezerv sistemi yani FED ülkemizdeki Merkez Bankası rolünü üstlenmektedir dersek yanlış olmaz. Amerikan Doları basma ve dağıtma yetkisine sahip olan tek kuruluştur. ABD'de federal rezerv yasası ile korunmaktadır. Ayrıca FED, ödemeler bilançosundan da sorumludur.
25 Aralık 1913 tarihinde Federal Rezerv yasası ile kurulan FED, 1929 tarihinde yaşanan "Büyük Buhran" döneminde artan yetkileri ile eskisine oranla çok daha önemli bir kurum haline gelmiştir. Zaman içerisinde para politikasını yönetmeye başlayan kurum olarak önem kazanmıştır.
Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan FED, toplamda 12 şubeden oluşur. FED yönetim kurulu 7 kişiden oluşur ve üyeleri 14 yıllık bir süre için ABD başkanı tarafından belirlenir, senato tarafından onay alındıktan sonra yönetim kurulu görevini yapmaya başlar.
FED ne iş yapar?
ABD dolarını basan yani üreten tek kurumdur.
ABD dolarını dağıtma yetkisine sahiptir. Yani para arzından sorumludur.
Ödemeler bilançosundan sorumludur.
Faiz oranlarını beliler, dolayısıyla dünya ekonomisinde büyük öneme sahiptir.
Amerika Birleşik Devleti'ne finansal konularda danışmanlık hizmeti verir.
Kriz dönemlerinde müdahalelerde bulunur.
FED'in amaçları nelerdir?
ABD ekonomisinde mümkün olan en yüksek istihdamı, istikrarlı bir para politikası sağlamak.
Sistematik riskleri önceden hesaplayarak istikrarın sürdürülmesini sağlamak ve bu doğrultuda çalışmalarda bulunmak.
Vatandaşlara hizmet veren finansa kurumlarını izlemek, gözlemlemek ve gerekli olan durumlarda yaptırımlarda bulunmak.
Ödeme sisteminin güvenliğini ve verimliliğini geliştirmeye yardımcı olmak, ayrıca ABD doları ile yapılan işlemleri kolaylaştırmak.
Tüketici odaklı denetim ve incelemelerde bulunarak ortaya çıkan sorunların araştırılmasını sağlamak, analiz etmek ve gerekli kalkınma faaliyetlerini belirlemek.