Bu yıl Genel Af - 3600 ek gösterge - EYT çıkacak mı son durum nedir? 2019 Meclis ne zaman açılacak?
Yeni yargı ve ekonomik paketin görüşüleceği meclis ne zaman açılacak? Genel af çıkacak mı, 3600 ek gösterge gelecek mi, EYT çıkacak mı gibi sorulara TBMM tatile girmeden önce yanıt aranmaya başlanmıştı. Meclise gelen paket kapsamında özellikle genel afa yönelik bir adım atılması bekleniyordu. Ancak meclis tatile girdi ve gözler yeni döneme çevrildi. Tatil sonrası genel af çıkacak mı, 3600 ek gösterge çıkacak mı, EYT çıkacak mı soruları gündeme gelecek. Vatandaşlar bu konularda yapılan son açıklamaları şimdiden takip ediyor. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı açıklamada, “Soruşturmada tutukluluk sürelerinin kısalması belki bir müjde olarak ifade edilebilir. Çünkü vatandaşlarımızda böyle bir beklenti var." diye konuştu.
Genel af 2019'da çıkacak mı? Meclis ne zaman açılacak sorusuna yanıt arayan ve yapılacak düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar genel af, 3600 ek gösterge, EYT 2019'da çıkacak mı araştırması yapıyor. Genel af, 3600 ek gösterge, EYT haberlerini yakından takip eden kişilere müjdeli haber geldi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı açıklamada özellikle af müjdesi bekleyen vatandaşların yüzünü güldürdü. Yeni yargı reformu hakkında bilgiler veren Feyzioğlu, Paketin detaylarını aktaran Feyzioğlu, "Bu çerçevede, soruşturmada tutukluluk sürelerinin kısalması belki bir müjde olarak ifade edilebilir. Çünkü vatandaşlarımızda böyle bir beklenti var. Cezaevleri artık doluluk haddini fazlasıyla doldurmuş durumda ve soruşturma evresinde azami süreler kısalarak geliyor." dedi. Peki, meclis ne zaman açılacak? İşte, 2019'da genel af, 3600, ek gösterge çıkacak mı sorularının yanıtları!
YARGI REFORMUNDA NELER OLACAK?
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, yeni yasama döneminde TBMM gündemine gelecek Yargı Reformunun ilk paketinin genişletilmesi konusunda değerlendirmelerin yapıldığı toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı.
TBMM'nin tatile girmesi nedeniyle paketin yetişmediğini belirten Feyzioğlu "Sayın Bakanımızın önayak olmasıyla inşallah bu paketi Ekim ayında çok daha kapsamlı hale getirerek, Meclis'ten çıkmasını bekliyoruz." dedi.
Toplantıda, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketinin daha da genişletilmesi noktasında uzlaşıya vardıklarını açıklayan Feyzioğlu, "Türkiye'nin önünü açacak hukuk devletini güçlendirecek, tüm dünyaya demokrasimizin gücü konusunda en pozitif mesajı verecek ilk paketin Meclisimiz açıldığında ilk gündem maddesi olması için geniş bir mutabakatın bulunduğu özellikle ifade edildi." diye konuştu.
Pakete eklenecek konular hakkında bilgi veren Feyzioğlu, hak ve özgürlükleri genişleten, güvence altına alan hükümlerin iyice güçleneceğini söyledi. Feyzioğlu, "Bu çerçevede, soruşturmada tutukluluk sürelerinin kısalması belki bir müjde olarak ifade edilebilir. Çünkü vatandaşlarımızda böyle bir beklenti var. Cezaevleri artık doluluk haddini fazlasıyla doldurmuş durumda ve soruşturma evresinde azami süreler kısalarak geliyor." bilgisini paylaştı.
AVUKAT SAVCI VE HAKİMLERE SINAV OLACAK
Reform paketine eklenecek bir madde ile "hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavı" getirileceğini de aktaran Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"Dünyada sınavsız avukatlığa, hakimliğe, savcılığa girilen bir uygulama yok. Hukuk fakültelerinin kalitesini artırma zorunluluğumuz var. Sınavla ilgili tüm düzenleme tamam. Bu bir avukatlık sınavı değil. Hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavı. Hukuk fakültesi mezunu olacak genç arkadaşlarımız ama avukat adaylığına, hakim adaylığına, savcı adaylığına müracaat edeceklerse yılda 2 kez açılmasını düşündüğümüz bu hukuk alanındaki giriş sınavına girecekler. 70 barajını aşarlarsa o belgeyle birlikte baroya müracaat edecekler."
Metin Feyzioğlu, sınavın merkezi sınav sistemi ile devlet tarafından yapılacağını, sınav danışma heyetinde, Barolar Birliği ve ilgili kurumlardan yetkililerin olacağını bildirdi.
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Af yasasının ne zaman açıklanacağı henüz belli değil. TBMM'nin tatile girmesi nedeniyle af yasası yeni dönemde görüşülecek. Meclis'in yeniden mesaiye başlamasıyla birlikte gündeme alınacak ilk konular arasında ceza infaz düzenlemesinin olması bekleniyor.
BAKAN SOYLU'DAN CEZA İNDİRİMİ AÇIKLAMASI
Af yasası ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da açıklamalarda bulundu. Soylu, "Adalet Bakanlığının daha kapsamlı bir çalışması söz konusu. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın indirim konusunda açık talimatı var. Ona ait bir noktaya geldi. Zannediyorum yakın bir dönem içerisinde böyle bir ceza indirimle karşı karşıya kalınacak. Biraz çalışıldı. Son 1-2 haftada da tekrar bir değerlendirmeler yapıldı. Ancak Adalet Bakanlığı bu konuda hakikaten dört başı mamur, bizim de içinde olduğumuz bir çalışma gerçekleştiriyor. Patronajı Adalet Bakanlığında. İnanıyorum ki yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır." dedi.
İNFAZ SÜRELERİ DÜŞECEK
Ceza infaz süreleri düşürülecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda yüzde 66 olan bu sürenin yüzde 50'ye doğru çekilmesi üzerinde duruluyor. Bu düzenleme ile aynı zamanda 2004 öncesine dönülecek. 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66'a yükseltilmişti.
TERÖRE YOK
Terör suçları için ise ayrı bir infaz oranı uygulanıyor. Ancak yapılan hazırlıkta terör suçlarına ilişkin herhangi bir indirim yapılması öngörülmüyor.
KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ
Toplumu derinden etkileyen ve kamu vicdanını sızlatan kadına şiddet kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ise ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu suçlar için cezaevinde kalış sürelerinin arttırılması düşünülüyor. Bu kapsamda kadın cinayetleri içns en az 40 yıl, çocuk suçlarında da 50 yıl cezaevinde kalması üzerinde duruluyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması bile cezaevinde bulunanların indirimden yararlanması ve cezalarını mevcut sisteme göre çekmeden dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek.
AÇIK CEZAEVİ
Hükümlülerin açık cezaevine alınma sürelerinin gözden geçirilmesi de masada bulunuyor. Daha kısa sürede açık cezaevine geçişler sağlanarak cezaevlerindeki sıkıntı giderilmeye çalışılacak.
3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM!
Yaklaşık 1.6 milyon memur ve memur emeklisinin gözü Meclis'e gelmesi beklenen 3600 ek göstergeye çevrildi. Toplu sözleşme ile ilgili üç sendikanın taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a bildirmesinin ardından memur kesiminin diğer talepleri ve 3600 ek gösterge ile ilgili gelişmeler de merak ediliyor. Sendikaların zam oranı taleplerinin yanında 3600 ek gösterge talepleri de yer alıyor. 3600 ek göstergenin memurların Toplu Sözleşme görüşmelerinde yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.
EYT VE NAFAKA PAKETE DAHİL Mİ?
KHK ile kadroya alınmayan KİT işçileri ve diğer kadro alamayan işçiler, kadro sorununun çözümünü bekliyor. Bunun yanı sıra Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar bir an önce bu düzenlemenin yapılmasını talep ediyorlardı. 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi seçim beyannamesinde yer alan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da seçim döneminde sözünü verdiği 3600 ek gösterge, MHP'nin yine seçimler öncesi Meclis'e verdiği ceza indirimi af yasası, bunun yanında süresiz nafaka, hal yasası, taşeron işçilere kadro verilmesi gibi Türkiye'nin milyonlarca vatandaşın sorununu teşkil eden sıkıntıların çözümü beklenmekteydi Meclis'ten. Meclisin kapanması nedeniyle 1 Ekim 'e ertelendi. Nafaka, emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), taşeron işçiler, meselesi de Ekim ayına ertelendi.