Malulen emeklilikte yaş şartı aranmıyor!
Türkiye'de engellilerin ve malul olanların emeklilikleri diğer çalışanlara göre daha kolay oluyor. Engelliler en az yüzde 40 vergi indirimi almaları ile yaş şartına bakılmadan erken emekli olabiliyor. Malulen emeklilik ise daha farklı. İşte malulen emekli olma şartları...
Burada sonradan çıkan bir rahatsızlık sebebiyle en az yüzde 60 işgücü kaybı aranıyor. Bu sağlanmışsa ve raporla belgeleniyorsa hemen emekli olmak da mümkün. İşte malulen emeklilik için önemli noktalar:
YETKİLİ HASTANEDEN RAPOR ALINMALI
Yüzde 60 işgücü kaybının mutlaka sağlık raporuyla belgelenmesi gerekiyor. Raporlar yetkili hastanelerden veriliyor ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sevkiyle gerçekleşiyor. Yüzde 60 işgücü kaybı raporunun SGK tarafından da onaylanması gerekiyor.
PRİM GÜN SAYISI TAMAMLANMALI
En az yüzde 60 raporu alan sigortalının malulen emekli olması için en az 1.800 gün (5 yıl) primi ödemiş olması ve sigorta olduğu tarihten bu yana 10 yıl geçmiş olması şartı da aranıyor.
Söz konusu 1.800 prim gününü doğum ve askerlik gibi borçlanmalarla tamamlamak da mümkün. Sevk işlemlerinden önce borçlanma talep dilekçeleri SGK'ya sunuluyor.
MASRAFLAR SGK KARŞILIYOR
Borçlanma ile 1.800 gün tamamlanacaksa bu paralar ödenmese bile emeklilik işlemleri yapılıyor. Eğer 1.800 gün ve üzeri prim varsa ya da borçlanma yapılarak gün tamamlanmışsa tüm sevk işlemi masrafları SGK tarafından karşılanıyor.
BAKIMA MUHTAÇ İSE ŞART YOK
Malulen emeklilik talebi olan sigortalının raporunda "Başka birisinin sürekli bakımına muhtaç" tespiti yer almışsa maaş bağlanması için en az 10 yıllık sigortalı olma şartı aranmıyor.
RAHATSIZLIĞIN TARİHİ ÖNEMLİ
Malulen emeklilik için kişinin rahatsızlığının sigorta olduğu tarihten sonra ortaya çıkması gerekiyor. Hangi hastalıkların malulen emeklilik sayılacağı da yine yönetmeliklerle duyuruluyor.
Eğer doğuştan bir rahatsızlık varsa bu kez engellilere sağlanan erken emeklilik imkanları kullanılabiliyor.