İmar barışı başvuru süresi bitti mi? İmar barışı son ödeme tarihi ne zaman? İmar barışı nedir, kimler yararlanabilir?
İmar barışı ile 13 milyon kaçak yapıya fırsat tanındı. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında başlayan imar barışı başvurularının 31 Aralık 2018'de sona ermesi planlanıyordu. Ancak yoğun istek üzerine başvurular uzatıldı. İmar barışında şu ana kadar 9.8 milyon kişinin müracaatının alındığı biliniyor. Büyük fırsat sağlayan imar barışı ile ilgili, "İmar barışı başvuru süresi bitti mi? İmar barışı son ödeme tarihi ne zaman? İmar barışı nedir, kimler yararlanabilir?" soruları yoğun şekilde aranıyor. Peki, İmar barışı başvuru süresi bitti mi? İmar barışı son ödeme tarihi ne zaman? İmar barışı nedir, kimler yararlanabilir? İşte imar barışı ile ilgili son dakika gelişmeleri...
İmar barışı ile ilgili düzenleme 2018 Haziran'da başlatıldı. Kısa sürede büyük ilgi gören imar barışına bugüne kadar 9.8 milyon başvuru yapıldı. Kaçak yapıların yasal statü kazanması için büyük önem taşıyan imar barışının 31 Aralık 2018'de sona ermesi düşünülüyordu. Ancak başvuruların ardı kesilmeyince 2019'da da işlemler sürmeye devam etti. 13 milyon yapının yararlanabileceği şekilde planlanan imar barışı ile ilgili araştırmalar sürüyor. İmar barışı başvurusunda bulunmak isteyenler, başvuru süreci ve şartlarını araştırıyor. Peki, imar barışı başvuru süresi bitti mi? İmar barışı son ödeme tarihi ne zaman? İmar barışı nedir, kimler yararlanabilir? İşte imar barışı ile ilgili detaylar...
İMAR BARIŞI BAŞVURU SÜRESİ BİTTİ Mİ?
İmar barışı başvurularının üzerinden 1 yıl geçti. Aradan geçen sürede 10 milyona yakın başvuru yapıldı. Başvurular hala devam ediyor ancak sona ermesine günler kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başvuruların 15 Haziran'da sona ereceğini duyurdu. Ancak ödemeler bir süre daha devam edecek.
İMAR BARIŞI SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?
İmar barışı başvurusunu 15 Haziran'a kadar tamamlayanlar ödemelerini 30 Haziran'a kadar yapabilecek. 30 Haziran'a kadar yapılmayan ödemeler geçersiz sayılacak ve işlemler iptal edilecek. Böylece yapı yeniden kaçak statüsünde görülecek.
İMAR BARIŞI KİMLERİ KAPSIYOR?
İmar barışı ile ruhsatı bulunmayan ya da imar mevzuatına aykırı olan yapılar kayıt altına alınacak. 31 Aralık 2017 tarihinden önce tamamlanan konut ya da iş yerleri, 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurunun ve istenilen şartların sağlanmış olması durumunda Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazanacak.
Başvurular Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne yapılacak. Yapı Kayıt Belgesi ile tapuya benzer şekilde yapının bir kimliği çıkartılacak. Binadaki daire sayısı, metrekare ve yüzölçümü gibi detayların yer alacağı belge için başvurular 2018'in sonunda bitecek ancak hükümet talebe göre bu süreyi 1 yıl daha uzatmaya yetkili olacak. İmar barışı başvuruları şahsen yetkili kuruma giderek ya da e-devlet uygulaması üzerinden online olarak yapılabilecek.
Yapı Kayıt Sistemi'ne girilen bilgilerde yapı sahibinin beyanı esas alınacak. Tespit edilen arsa ve emlak yapı değeri üzerinden konutlarda % 3, iş yerlerinde ise % 5 oranında kayıt bedeli alınacak.
İMAR BARIŞI NEDİR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hayata geçirdiği ve geniş kesimlerince faydalanılması beklenen imar barışı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ''Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'' kapsamında uygulanacak olan imar barışı düzenlemesiyle herhangi bir yapı kaydı bulunmayan ya da ruhsata aykırı yapılar için tapu benzeri bir belge olan '' Yapı Kayıt Belgesi'' verilecek. Böylece vatandaşın mağdur olduğu elektrik, su, doğalgaz aboneliği alamama gibi çeşitli sorunların önüne geçilebilecek.