Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı reformu ne zaman olacak?
Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı reformu ne zaman olacak? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarının ardından bu sorular yoğun şekilde yanıt arıyor. Bireysel Emeklilik sistemi'ne benzer şekilde kıdem tazminatı fonu kurulacak. Bu sistemle işçinin hakları korunurken, işveren de mağduriyet yaşamayacak. Peki, kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı reformu ne zaman olacak? İşte detaylar...
Kıdem tazminatı meselesi uzun yıllardır Türkiye'de işçi ve işvereni karşı karşıya getiren konuarın başında yer alıyor. Kıdem tazminatı ile ilgili tartışmalar iş mahkemelerine taşınıyor ve mahkemeler birçok dosya ile boğuşuyor. Uzun yıllar çıkacak kararlar beklenirken taraflar itiraz ederek süreci uzatabiliyor. Hükümet'ten kıdem tazminatı ile ilgili flaş adım geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, emeklilik sisteminin temelinin güçlenmesine büyük önem verdiklerini, Bireysel Emeklilik Sistemi ile bunun bir kısmını başarabildiklerini ancak hedeflerin çok daha büyük olduğunu açıkladı. Bakan Albayrak konuşmasına kıdem tazminatı ile ilgili yapısal reformları anlatarak devam etti. Kıdem tazminatı ile ilgili bir fon kurulacağını ve işçinin hak kaybı yaşamasının önüne geçileceğini belirtti. Ancak işverenin de mağduriyet yaşamasına engel olunacağı da belirtildi. Peki, kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı reformu ne zaman olacak? İşte detaylar...
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
Kıdem tazminatı nedir? Çok tartışılan bir konu olmasına rağmen birçok kişi kıdem tazminatının tam olarak ne anlama geldiğini ve şartların ne olduğunu bilmiyor. Kıdem tazminatı işçinin, işverene karşı hukuksal haklarından biridir. Ve bu hak yasalarca güvence altına alınmıştır. Ancak kıdem tazminatı için belli şartlar söz konusudur. Öncelikle kıdem tazminatının ne olduğundan bahsedelim.
Kıdem tazminatı hukuksal bir terimdir. Hukuktaki karşılığı ise, "Belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen para" anlamına gelmektedir. Terimin anlamından da anlaşıldığı gibi işçi, işverene anlaştığı maaş karşılığında bir hizmet verir. İşveren işçiyi çıkarır ise içi aynı kurumda çalıştığı yıla denk gelecek şekilde brüt maaş alır. Yani bir işçi 4 yıl bir şirkette çalıştıysa belirlenen taban ve tavan ücret üzerinden 4 brüt maaş alır. Daha da açacak olursak, 4 yıl 4 bin TL brüt ücretten çalışan bir kişi 4 brüt maaşını alma hakkına sahiptir.
KIDEM TAZMİNATI REFORMU NE ZAMAN OLACAK?
Kıdem tazminatı reformu heyecanla bekleniyor. Binlerce kişi kıdem tazminatı fonu ile ilgili detayların yanı sıra ne zaman yürürlüğe gireceğini de merak ediyor. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem hem detayları anlattı hem de kıdem tazminatı reformunun ne zaman yürürlüğe gireceğini aktardı. Aşağıdaki bağlantı aracılığı ile detayları izleyebilirsiniz.