Dolar kuru ne kadar? Euro kaç tl? Sterlin'de son durum ne? En güncel döviz kuru rakamları
Dolar kuru 28 Mart Perşembe sabahına sakin bir seyirle başladı. Avrupa merkezli kur baskısının ardından yükselen dolar 5,85 TL'den dönmüştü. Merkez Bankası'nın yaptığı önemli hamlelerle gevşeyen kur 5,30 TL'lere kadar gerilemişti. Peki, dolar kuru ne kadar oldu? Euro kaç TL? Sterlin'de son durum ne? İşte en güncel döviz kuru rakamları ve detaylar...
Dolar kuru 28 Mart sabahına sakin bir seyirle başladı. Spekülatif artış sonrası dolar 5,85 TL'yi görmüş, Merkez Bankası art arda yaptığı hamleler ile kur oyununu bozmuştu. Kur dün sabah saatlerinde 5.30 TL'ye kadar düştü. Piyasaların açılması ile dolar kuru 2,35 ile 5,40 TL bandında seyretti. Avrupa merkezli kur baskısı sürerken Merkez Bankası swap oranlarında artışa giderek kontrolü elinde tutmayı başardı. Yabancı yatırımcının inatlaşmasına rağmen dolar kuru spekülatif artış öncesindeki seviyesini koruyor. Peki, dolar kuru ne kadar oldu? Euro kaç TL? Sterlin'de son durum ne? İşte en güncel döviz kuru rakamları...
DOLAR KURU NE KADAR OLDU?
Dolar kuru 28 Mart sabahına 5,44 TL seviyesinde başladı. Piyasalar, kurdaki son dakika gelişmelerini yakından izleyecek. ABD- Türkiye ilişkileri, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgal etmesi, Suriye'deki belirsizlik, ABD - Çin ticaret savaşı ve İngiltere'deki Brexit tartışmaları yatırımcıların radarında olacak.
EURO KAÇ TL? STERLİN'DE SON DURUM NE?
Sterlin ve Euro cephesinde de hareketli günler yaşanıyor. Dolardaki kur saldırısı sonrası Euro ve Sterlin'de yükseldi. Ancak Merkez Bankası'nın hamlesi sonrası kur gevşerken Euro ve Sterlin de düştü. Euro kuru 6,10 TL'nin altına kadar çekilirken, Sterlin 7,04 TL bandına kadar gerilemişti. Euro kuru bugün 6,26 TL, Sterlin ise 7,20 TL'den işlem görüyor.
SWAP NEDİR?
Swap (takas) iki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanır. Swap, özellikle döviz kurlarında oynaklığın yaşandığı zamanlarda yatırımcının bu oynaklıktan kaynaklanan riskinin önünü alması için önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK),geçen yıl Ağustos ayında Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların swap işlemlerine kısıtlama getirmişti. Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıklamıştı. Bu sınırlamaya, bankaların vadeli TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dahil edildiği belirtilmişti.
BDDK'nın aldığı bu önlem, TL'nin kayıplarını geri almasında ön ayak olmuştu. BDDK, aldığı önlemler kapsamında TL'nin yaşadığı oynaklığı engellemek için swap işlemlerine kısıtlama getirerek spekülatif işlemlerin önünü kesti.