Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Yıl sonu itibari ile hedeflerimizi tutturduk
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TRT Haber'de ekonomi gündemine dair kritik açıklamalarda bulundu. Bakan Berat Albayrak, "Yıl sonu itibarıyla hedeflerimizin neredeyse tamamını tutturduk, hatta daha iyi bir performans ortaya koyduk" dedi. Öte yandan Albayrak, dün gece yaşanan dövizdeki dalgalanma ile ilgili, "Dün gece Asya piyasalarındaki olumsuz seyirden dolayı bir dalgalanma oldu." şeklinde konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TRT Haber'de ekonomi gündemine dair kritik açıklamalarda bulundu.
Bakan Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;
"24 HAZİRANLA BİRLİKTE EKONOMİ GÜÇLENDİ"
Türkiye yeni sisteme geçti. Bu, Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile koordineli yapıya kavuştu. Kasım ayı enflasyonu açıklandığında da ifade ettiğim gibi 24 Haziran'da ekonomi güçlü bir sisteme kavuştu.
"YIL SONU İTİBARİ İLE HEDEFLERİMİZİ TUTTURDUK"
Hedefimiz yıl sonu hedefini tutturmaktı. Yıl sonu itibarıyla hedeflerimizin neredeyse tamamını tutturduk, hatta daha iyi bir performans ortaya koyduk. Eylül ayında ortaya koyduğumuz hedef tutuyor. Devlet olarak verdiğimiz desteği 3 ay daha sürdüreceğiz. 2018'i, enflasyonda koyduğumuz yüzde 20,8'lik hedefin altında, yüzde 20,3 rakamıyla kapattık ki bu gerçekten çok pozitif bir süreç.
DOLAR AÇIKLAMASI
Kurda gece yarısı meydana gelen dalgalanmayı da değerlendiren Albayrak, şunları kaydetti:
"Asya piyasalarında özellikle Çin, üretim ve imalat ekseninde yaşanan olumsuz seyir, bunun yanında Apple ile ilgili açıklamalara piyasaların olumsuz tepki vermesiyle birlikte, Japon yeni başta olmak üzere Asya'da açık olan piyasalara dayalı bir dalgalanma oldu. Onunla birlikte açık ve gelişmekte olan piyasalara yönelik bir dalgalanma gerçekleşti ama kısa sürede dengelendi. Türkiye, yaşadıklarıyla bu ve benzeri bütün süreçleri çok daha etkin ve dikkatli bir şekilde yönetmeye devam edecek. Türkiye'nin dostu olan ülke, kurum ve şahıslar olduğu gibi karşısında olan ülke, kurum ve şahıslar var. Biz bu çerçevede tüm bunlardan ayrı güçlü, güvenli ve öngörülebilir şekilde yolumuza bakacağız. Türkiye 2019'a da güçlü adımlarla girecek."
BAKAN BERAT ALBAYRAK'TAN MÜJDE
Üretim, üretilen zenginlikle birlikte tekrar yatırıma, katma değere, istihdama bir dönüşümü ortaya koyan rekabetçi bir Türkiye ekonomisine doğru hızla ilerliyoruz. Bu ay içinde, esnafımız ve imalat sanayimiz başta olmak üzere KOBİ'lerimiz için maliyetini daha da düşürdüğümüz bir paket açıklayacağız
"ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR PERFORMANS SERGİLEYECEĞİZ"
Seçim ekonomisi uygulansaydı, 2018 sonu itibariyle bütçe açığı hedefini başaramazdık. 2019 bütçesinde, hem harcama tarafında hem gider tarafında hem de gelir tarafında çok daha güçlü bir performans sergileyeceğiz. 2019'da, 2020 ve 2021'e temel oluşturması noktasında, güçlü bir şekilde, aynı ciddi duruş ve kararlılıkla yola devam edeceğiz. İhracatta rekoru yakalayacağız.
BERAT ALBAYRAK: "MIŞ" GİBİ YAPANLARI PROGRAMA ALMAYACAĞIZ
Gıdada fiyat indirimlerinin çok ciddi yansıdığını söyleyemeyiz, "Mış" gibi yapanları programa almayacağız. İndirim yapan sektörlerin cirolarında yükseliş oldu; firma ve sektör bazında indirimi iyi yansıtanlar olduğu gibi az yansıtanlar da oldu.
MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI
Geçen yıl sonuna kadar, özellikle son 4 ayı çok güçlü ve başarılı şekilde yönettiklerini dile getiren Albayrak, "2019 yılında özellikle bütçe dengesi ve iktisadi faaliyet içinde bu iklimin devam edeceği ve devam ederken piyasadaki belirsizliklerin ve öngörülemez kaygıların ortadan kalktığı, iktisadi faaliyetin turizmden ihracata birçok alanda çok daha hızlı ve güçlü şekilde yoluna girdiği bir döneme şahitlik edeceğiz." dedi.
Albayrak, "Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından faizlerde değişiklik olabilir mi?" sorusuna, "Benim ağzımdan bu konuyla ilgili en ufak bir şey duyamayacaksınız. Çünkü biz bu sürecin tarafı değiliz. Merkez Bankası yapılması gerekenlerle ilgili adımlarını piyasayı gözlemleyerek atıyor, atacaktır. Bize düşen, özellikle mali politikalar, yasal süreçlerle alakalı Türkiye'de enflasyon ve faizlerin düşmesi, maliyet avantajının ortaya çıkmasıyla ekonomik ve reel sektör faaliyetinin eskisinden daha güçlü bir noktaya gelmesi için adımlar atmaktır." diye konuştu.
ALTINA DAYALI TAHVİL İHRACI
Geçtiğimiz yıl 6,5 tona yakın altını ekonomiye kazandırdık. Tahvil ihracı ile de 1,1 milyar liralık döviz yastık altından çıktı.