Memur maaşı ne kadar olacak? Enflasyon oranı ne kadar olacak? İşte memur maaşı zam oranı...
Memur maaş zammı için geri sayım başladı. Son 6 ayın enflasyon oranı yarın TÜİK tarafından duyurulacak. TÜİK'in enflasyon oranını duyurmasıyla, "Memur maaşı ne kadar olacak?" sorusu da yanıt bulacak. Peki, enflasyon oranı ne kadar olacak? İşte yapılması beklenen memur maaşı zam oranı...
Memur maaşlarına yapılacak zam yarın belli olacak. Yüzbinlerce memur, maaşlarına yapılacak zammın ne kadar olacağını merak ediyor. Memur maaş zammı enflasyon oranına göre belirleniyor. TÜİK son 6 ayın enflasyon oranını yarın saat 10.00'da duyuracak. Memurların gözü kulağı TÜİK'ten gelecek açıklamada... Peki, Memur maaş zammı ne kadar olacak? Enflasyon oranı beklentisi ne? İşte memur maaşlarına yapılması muhtemel zam oranı...
MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK? (2019)
Türkiye üzerinde oynanan kur oyunları sonrası enflasyon yükselişe geçmişti. Başkan Erdoğan'ın kararlı duruşunun ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğinde başlatılan, 'Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı' meyvelerini kısa sürede verdi ve enflasyon Aralık ayında düşüşe geçti. Memur maaş zammı enflasyon oranında yapılacak. Enflasyon oranının Aralık ayında düşmesi sonrası memur maaşlarına yüzde 9 ila 10 oranında zam yapılması bekleniyor.
MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLACAK? (2019)
Memur maaşlarına 2019'da 218 TL ve 1182 TL arasında zam yapılması bekleniyor. Memur zamlarının hayata geçmesiyle en düşük memur maaşı 3.133TL'den 3.341 TL'ye yükselecek. Görevde olan memurun zam miktarı bin 182 TL olacak.
KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANIR?
Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan tedbirlerden biri gayrimenkulde kira artış oranını doğrudan etkiliyor. Ev sahipleri artık zamları üretici fiyatından değil, tüketici fiyatından yapabilecek. Program'ın 'Enflasyon' bölümünün 'Politika ve Tedbirler' başlığı altında, "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir" maddesi yer alıyor. Normal şartlarda 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı yeni düzenleme yapılması ile birlikte TÜFE ile belirlenecek.
Geçtiğimiz 2018 Ağustos ayında 12 aylık ÜFE gerçekleşmesi yüzde 18,78, TÜFE gerçekleşmesi ise yüzde 12,61 olarak kaydedilmişti. Bu da oturduğu ev için bin lira kira ödeyen tüketicinin, zam zamanının ağustosa denk gelmesi durumunda eylülde 188 lira zamlı ödeme yapacağı anlamına geliyor. Şayet TÜFE oranından zam yapılsaydı bu rakam 126 lira olacaktı.
Ev sahipleri kira artırımlarını, sözleşmesinin yenilendiği dönemde yapabiliyorlar. Türk Borçlar Kanunu'nun 344. Maddesine göre; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir.
Yani TÜİK tarafından açıklanan ÜFE rakamlarına göre kira artış oranı belirlenebiliyor. Kira sözleşmesinin imzalanmasıyla birlikte ev sahibi-kiracı ilişkisi borç-alacak ilişkisine dönüyor. Yani her iki tarafın da birtakım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Bu yükümlülüklerin neler olduğu, tarafların hangi haklara sahip olduğu da Türk Borçlar Kanunu'nda ele alınıyor.
Ev sahibi ile kiracı arasında bazı konularda anlaşma sağlanamıyor. Özellikle kira sözleşmesinin sona ermesi ve konutun tahliye edilmesi konusunda sıkıntı yaşanabiliyor. Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan düzenleme ise tartışma yaşanan bu konuya açıklık getiriyor. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 347'nci maddesinde kira sözleşmesinin ne zaman biteceği sorusu şöyle açıklanıyor: Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi gerekir.