Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Yeni Ekonomik Model"i açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe'de düzenlenen toplantıda “Yeni Ekonomik Model”i açıkladı. Bakan Albayrak, 'Yeni ekonomi yaklaşımında, tüm piyasa paydaşlarımızla daha etkin iletişim ve güvenin sağlanması prensibimiz olacak. Para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanması diğer bir prensibimiz' dedi. Öte yandan Albayrak, 'Merkez Bankası'nın tam bağımsızlığı prensip olarak devam etmesi gereken bir husus.' ifadelerine yer verdi ve ekledi: 'Vergi sisteminde yeni bir değişim süreci yaşanacak.'
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan Yeni Ekonomi Modeli'ni Dolmabahçe'de kamuoyuyla paylaştı.
Bakan Albayrak, "Yeni dönemin yeni ekonomik anlayışı olacak. En etkin politikların yaşanacağı bir dönem olacak. Yeni dönemde kararlı bir yaklaşım sergileyeceğiz." dedi.
Bakan Berat Albayrak'ın açıklamaları şöyle;
"HER BİR ADIMI İNCE İNCE DÖŞEYEREK AKSİYON ALACAĞIZ"
Türkiye, son 16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ekonomik olarak bir üst lige çıktı. Bugün yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı olacak. Bizim Türkiye olarak orta gelir grubundan, üst gelir grubuna çıkmamız için daha önce de toplantılar gerçekleştirmiştik. Şimdi yeni dönemde yeni ekonomik bir anlayış olacak En etkin politikaların yaşanacağı bir dönem olacak. Her bir adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacağız, bu görüşmeler ve istişareler Türkiye'nin bu yolculuğunda önemli bir adım olacak. Orta Vadeli Program Eylül'de açıklanacak.
"YENİ DÖNEMDE KARARLI BİR YAKLAŞIM SERGİLEYECEĞİZ"
Yeni dönemde kararlı bir yaklaşım sergileyeceğiz. Yeni model olarak ortaya çıkacak olarak bu Bakanlığın koordinasyonunda önemli bir yeni dönem başlayacak. Dizayn ettiğimiz sistem sürdürülebilir olacak. Güçlü temelleri olacak. Esen rüzgarlara karşı ne kadar az sallanırsanız o kadar güçlü olursunuz. Ekonomimizi güçlü temeller inşaa edeceğiz. Ekonomideki tablo makro göstergelere göre makul değil. Paydaşlarla daha etkin iletişim ve güven oluşturacağız. Spekülasyonun ekonomiyi etkilemesine izin vermeyeceğiz.
BAKAN BERAT ALBAYRAK'TAN "MERKEZ BANKASI" AÇIKLAMASI
İlk geldiğimiz günden beri para politikasının bağımsızlığı konusunda Merkez Bankası özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettik. Hatta hiç konuşmadık. Özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak bundan sonra da devam edecek.
Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ekonomimiz için çok önemli. Finansal istikrar daha güçlendirilecek. Özellikle Bankacılık sektörü, ülkemiz için en temel sektörlerden biri olmaya devam edecek. Sermaye piyasaları içindeki payını, azaltacağız.
"YAPISAL REFORMLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRİLECEK"
Yapısal reformlar hızlı bir şekilde hayata geçirilecek. Sağlam sürdürülebilir bir ekonomik yaklaşımı olacak. Enflasyonla güçlü mücadele olacak. Cari açığın düşürülmesi için stratejik adımlar atılacak. Güven ortamının iyileştirilmesi için, sermaye piyasalarını derinleştirecek çok önemli bir süreç yaşacağız. Kamuda tasarruf tedbirlerine başladık. Kamuda borçlanmalarla ilgili bir dizi uygulanan yeni bir süreç olacak. Çünkü kamu kaynaklarının verimli kullanılmasının sağlanması çok önemli.
Bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesinin artırılması yeni ekonomi yaklaşımının diğer bir prensibi. Ekonomik dengelenmeyi sağlamak için ilk sac ayağı enflasyonla mücadele olacak.
"TÜRK LİRAMIZIN GÜVENİNİ ARTIRACAĞIZ"
Tüm piyasa paydaşlarıyla reel ekonomi, finansal ekonomi tüm paydaşlarla daha etkili iletişimi ortaya koymanız lazım. Kalıcı ve güçlü bir yapı noktasında bunlar olmazsa olmaz. Değişime ayak uydurmak olmazsa olmaz olacak. Değişimden neyi kastediyoruz. Bu noktada baktığımızda piyasa ile güvenin sağlanmasından sonra diğer noktaya geçiyoruz. Gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Olması gereken politikalar üzerinde bu sürecin temelinden bahsedeceğiz. Sizin bu iletişim ve uzlaşmacı politikaların seçilmesi ile ilgili adımları attığınızda spekülasyonların ekonomimize etkisini göreceğiz. Çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız. Türk Liramızın güveninin artırılması. Etkileri güçlü ve etkin bir şekilde yöneteceğiz.
"VERGİ SİSTEMİNDE YENİ BİR DEĞİŞİM YAŞANACAK"
Nüfus ve üretim çok önemli, üretim odaklı bir büyümeyi destekleyecek, temeli de sağlam bir şekilde dönüştürürse Türkiye'yi kimse tutamaz. Bu noktadaki iki temel unsuru güçlü bir şekilde yürüteceğiz. Sadeleştireceğimiz vergi sistemiyle ilgili maliyede çok ciddi bir değişim süreci yaşanacak. Hazinemizin iki aylık borç çevirme oranını yüzde 125'lerden yüzde 110 çektik. Yılın kalan aylarında da bu oranı yüzde 100'e çekeceğiz.
TÜM PAYDAŞLARLA ORTAK HAREKET
Hangi kamu harcaması olursa olsun yatırımı bu modelin belirlediği kriterlere göre yapacağız. Özellikle yapılacak yatırım ya da harcamanın teknolojik ürün üretimin katma değer açısından durumuna bakacağız, ihracatı artırıyor mu buna bakacağız. Cari açığın düşmesine bir katkısı var mı? Yatırım ve harcamaları etkin bir şekilde yöneteceğiz. Bu model için bu sistematik mimari için tüm paydaşlarla ortak hareket edeceğiz. Bu süreç 81 milyonun desteği ile, iş dünyasının, akademisyenlerin katkısı ile devam edeceğiz. Önce Türkiye. Bu yatırımların ötesinde özellikle kamu ve kamu dışındaki paydaşlarımızın bu bilinçlenme sürecine hep birlikte el birliği ile sahiplenmesiyle başarılı bir neticeye ulaşacak.
"EMLAK VE KALKINMA BANKASI BÜYÜYECEK, 2023'E KADAR DAHA DA GÜÇLENECEK"
Emlak ve Kalkınma Bankası daha da büyüyecek. Türkiye çok güçlü bir ülke bugün son 15 yıllık yolculuğunda çok büyük bir dönüşüm ve değişim gerçekleşti. Bugün de yeni bir dönemin başlangıcındayız. Tüm paydaşlar ve milletimiz şunu bilmelidir. Türkiye bu yol haritasıyla kendine özgü, güçlü temelleriyle 2023'e kadar daha da güçlenecek.
İŞTE TOPLANTIDAN KARELER...
İŞ DÜNYASINDAN KİMLER TOPLANTIDA YER ALDI?
Yeni Ekonomi Yaklaşımı toplantısında aralarında Sabancı Holding YKB Güler Sabancı, Akbank YKB Suzan Sabancı, Shell Türkiye CEO'su Ahmet Erdem, Yapı Kredi Bankası YKB Gökhan Erün, Akbank genel Müdürü Hakan Binbaşgil, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, üst düzey yöneticileri, Anadolu Grubu YKB Tuncay Özilhan, Borsa Başkanı Himmet Karadağ, Doğuş Holding YKB Ferit Şahenk, Vakıfbank GM, Acıbadem Grubu YKB Mehmet Ali Aydınlar, Doğan Holding YK Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, ISO Başkanı Erdal Bahçıvan, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Çalık Holding YKB Ahmet Çalık, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom CEO'su Paul Doany, Akfen Holding YK Üyesi Pelin Akın,, TİM Başkanı İsmail Gülle'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda iş adamı yer aldı.