‘Elektro teşvikle’ son sürat yatırım
Yatırım teşviklerinde elektronik bildirim dönemi Temmuz ayında başlayacak.
Yatırım teşvik belgesi için elektronik ortamda başvuru süreci başladı. Öncelikle teşvik belgesi başvurusu için yetkilendirme işlemleri yapılacak.Yetkilendirme alan danışmanlık şirketleri, yatırımcılar adına teşvik başvurularını internet üzerinden yapıp, yanıtı yine internet üzerinden alabilecek.
NASIL İŞLEYECEK?
E-teşvik başvuruları için internet portalının temmuz ayı içinde açılması planlanıyor. Ekonomi Bakanlığı'nın, "Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre yatırımcılar, Ekonomi Bakanlığı'nca yetkilendirilen kişiler tarafından temsil edilerek teşvik almak için internet ortamında başvuruda bulunabilecek. Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS) üzerinden teşvik başvurusu yapacak hizmet sağlayıcılarının, elektronik sertifikaya sahip olması gerekecek.
Sistem üzerinden başvuru yapacak hizmet sağlayıcılarının, yetkilendirme formunu doldurduktan sonra noter işlemlerini tamamlaması ve gerekirse yurtdışında belge hazırlaması gerekiyor. Bir veya birden fazla kişi için yetki alacak olan hizmet sağlayıcılar ile ilgili Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yine elektronik ortamda E-TUYS aracılığıyla onay işlemleri başlatılacak. Öncelikle usül uygunluğuna bakacak olan genel müdürlük, sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda ek bilgi ve belge talep edebilecek. Yapılan işlemler üzerine yetkilendirilen hizmet sağlayıcılar, yatırımcılar adına başvuruda bulunabilecek. Yeni sistemle teşvik süreçlerinin önemli ölçüde hızlanması bekleniyor.
PRİMDEN KDV'YE KADAR DESTEK
Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar, yurtdışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri yatırım teşvik belgesi alabiliyor. Teşvik uygulamaları kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi işçi hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, KDV iadesi sağlanabiliyor.
Yatırım Teşvik Programı'ndan faydalanmak isteyen yatırımcılar başvurularını halihazırda Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne yapıyor.