Dev proje iştah kabarttı! 10 ülke sırada
Türk ekonomisine büyük güven! Çanakkale Köprüsü için 10 ülkeden 24 banka 1.6 milyar euroluk kredi verdi
10 ÜLKEDEN 24 BANKA MEGA PROJEYE 1.6 MİLYAR EURO KREDİ VERDİ
Başbakan Binali Yıldırım, Bakü ziyareti sonrası yaptığı değerlendirmelerde ekonomiye yönelik de önemli açıklamalarda bulundu. Tamamlandığında 'dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü' unvanına sahip olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ilişkin önemli bir gelişmeyi paylaşan Yıldırım, "Güzel bir haber vereyim size… 18 Mart'ta (yarın) Çanakkale Köprüsü'nün kazığının çakılması töreni var. 10 ülkeden; Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, Danimarka'dan toplam 24 bankayla bir sendikasyon yapıldı. 1.6 milyar euro, toplam kredinin yüzde 70'i..." dedi.
3.6 MİLYAR EUROLUK TEKLİF GELDİ
Yıldırım, "Daha ilginç tarafı bu kredi için 3.6 milyar euroluk teklif geldi. Alamadıklarımız da gönül koydular" dedi. Değerlendirmesinde toplam 2.3 milyar euronun kalan bölümünün iç kaynak olduğunun altını çizen Başbakan Yıldırım, "Bu da Türkiye ekonomisinin gücünü gösteriyor. Türkiye'ye yatırımın nasıl ilgi gördüğünü bu da ortaya koyuyor. Kredinin vadesi 15 yıl… Faizi libor artı 1.45… Yani son yıllarda alınmış en uygun kredi" diye konuştu.
ESNAF VE ÇİFTÇİYE YENİ PAKET
Ekonomiye yönelik de değerlendirmeler yapan Yıldırım, esnaf ve çiftçilere nefes aldıracak yeni paket için, "Çalışmalar olgunlaştı ama son şeklini henüz vermedik. Bu yıl da çeşitli sektörlere yönelik bazı tedbirler ve kolaylıklar getireceğiz. Durgunluk geçiren bazı sektörlerin sorunları çözüme kavuşturulacak" dedi. Yıldırım, Varlık Fonu'na ilişkin de şunları söyledi: "Orayı çekip çevirecek, küresel finans piyasalarını bilen ismine itibar edilen bir ekip kurmak istiyoruz. Yakın zamanda atama olacak."
KORELİLERDEN REKOR KREDİ
Koreli ihracat kredi destek kuruluşları 'KEXIM' ve 'KSURE' 1 milyar euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye'deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attılar. Öte yandan İslami bankacılığın dünyadaki en büyük oyuncularından Kuwait Finance House'un iştiraki Kuveyt Türk'le beraber projeye sağladığı 200 milyon euro katkıyla Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, doğrudan İslami finansmanın kullanıldığı Türkiye'deki ilk otoyol proje finansmanı özelliğini kazandı. 'ICIEC'in sağladığı garantiyle İslami finansmanın payı 300 milyon euro seviyesine ulaştı.
DENİZE İNME TÖRENİ YARIN
Bu arada projede yarın Lapseki İlçesi'nin Şekerkaya mevkii açıklarına getirilecek dev vinçle 'Kule Temel Betonu ve Kule Kazık Çakım' töreni gerçekleştirilecek. Bu törenle köprünün Anadolu yakasındaki ayağının kazık çakımı yapılacak. Böylece '1915 Çanakkale Köprüsü'nün denizdeki inşa çalışmalarına da fiilen
başlanmış olunacak.
FAİZ VE ENFLASYONA KALICI ÇÖZÜM
Başbakan Yıldırım, yüksek faize karşı atılacak adımlara yönelik de şunları söyledi: "Genel anlamıyla da yüksek faiz, yüksek enflasyon ve kur baskısıyla ilgili daha köklü bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Kurda geçen yıl ciddi bir sıçrama oldu. Sonra istikrara döndü. Bunlarla ilgili geniş kapsamlı tedbirlerimiz var. Mesela Merkez Bankası dolar üzerinden borçlanmaya yönelik bir düzenleme yaptı." Ekonomisiyle ilgili endişe edilecek bir durum olmadığının altını çizen Yıldırım, "Türkiye'ye hâlâ yatırım yapma iştahı devam ediyor" dedi.
108 MİLYARLIK STRATEJİK YATIRIM
"Özellikle stratejik yatırımlarda esnek teşvik uygulamalarımız da devreye giriyor" diyen Yıldırım, şunları söyledi: "Stratejik yatırımlarda bilişim, yenilikçilik, petro-kimya gibi sektörlerde yatırımları inceledik. 108 milyar TL civarında teşvik edilmeye hak kazanan 7 sektörde toplam 21 proje var."