Bakan Albayrak 'Milli Enerji ve Maden Politikası'nı tanıtacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını sonlandırmak için uzun dönemli, ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’nı tanıtacak.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 06.04.2017 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 06.04.2017 | 10:29
"Hedef Enerji'de Tam Bağımsızlık" parolası ile hazırlanan politika üç temel alanda çok sayıda stratejiden oluşuyor. Politika, "Arz Güvenliği, Yerlileştirme ve Öngörülebilir Piyasa" başlıklarından oluşan sac ayağı üzerinde inşa ediliyor. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının ve son 10 yılda yıllık ortalama 54.6 milyar dolar enerji ve maden ithalatına kaynak ayırmasının, "Büyük ve Güçlü Türkiye" hedefinin önündeki en büyük handikap olduğu tespitinin yapıldığı Milli Enerji Politikası, bu handikapı aşmak ve enerjide bağımsızlık sağlamak için uzun dönemde atılacak adımları içeriyor.
Bugün açıklanacak programın ana başlıkları şöyle:
ARZ GÜVENLİĞİ
Elektrik ve doğalgaz arz güvenliğini sağlamak için hayata konulan stratejilerden oluşuyor. Amaç Türkiye'nin konum avantajını kullanarak, boru hatları ve kaynak ülke çeşitliliği ile tüketim ihtiyacından daha fazla gazın Türkiye'ye girmesini sağlayarak bir ticaret merkezi haline gelmesini sağlamak. 2023'e kadar en az 10 milyar metreküp depolama kapasitesi ile yıllık doğalgaz tüketimimizin en az yüzde 20'sini depolayarak Türkiye'nin kısa vadeli arz güvenliği sorununa kökten ve kapsayıcı bir çözüm üretmek amaçlanıyor.
YERLİLEŞTİRME
Nükleerden, yenilenebilir kaynaklara, maden teknolojilerine kadar tüm alanlarda getirilecek yeni modeller ile artık Türkiye'de tüm enerji teknolojilerinde ar-ge ve teknoloji transferi ile ürün geliştirmeyi hedefliyor. Buna örnek olarak YEKA veriliyor. Artık cevher hammadde olarak yurtdışına gönderilmeyecek, Türkiye'de ürün haline getirilmesini sağlayacak fabrika kurulma şartı olacak. Türkiye'de bir maden piyasasının oluşturulması de hedefler arasında.
ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı politikaları hayata geçirirken özel sektörün önemini vurguluyor. Bu projeler ve stratejiler için özel sektöre öngörülebilir bir piyasa sunmak için atılacak adımları da ayrı bir başlıkta politikanın 3. sacayağı olarak değerlendiriyor.
DEV PROJE ATAĞI
Türkiye dev projelere doğru hızla yol alıyor. Bakan Arslan, 3. Havalimanı'nın 2025'te ekonomiye yıllık katkısının 79 milyar dolar olacağını açıkladı.
3 Katlı İstanbul Tüneli'nin proje çalışmaları için 4 teklif gelirken TürkAkım Boru Hattı'nın öngörülen sürede bitmesi için de eşgüdüm talimatı verildi.
1- 3. havalimanından yılda 79 milyar dolar
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'da yapımı süren üçüncü havalimanının Türk ekonomisi ve istihdamına büyük katkı sunacağını belirterek, "İstanbul 3. Havalimanı, ticaretimize çok ciddi katkı koyacak ve bizim beklediğimiz o ki 2025 yılında ülkemizdeki gayrisafi hasılanın yüzde 4.9'unu oluşturacak. Muhteşem ve müthiş bir rakamdan bahsediyoruz. 79 milyar dolarlık sadece havalimanından kaynaklı ilave bir hasıla oluşacak" dedi.
Bakan Arslan, AA'ya yaptığı açıklamada, İstanbul 3. Havalimanı'nın Türk ekonomisini adeta uçuracağına işaret ederek şunları söyledi:
"3. havalimanının birinci faslı önümüzdeki yıl bittiğinde yılda 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız, 2025'te havalimanı tam kapasiteye eriştiğinde yılda 225 bin kişiye istihdam sağlayacağız ki sadece istihdam boyutu bile ülkemize olan katkısı, ekonomimize olan katkısı ve insanımızın hayatını kolaylaştırması, aş ve iş kazandırması anlamında da tek başına bile önemli bir argüman, önemli bir gösterge."
2- Üç katlı tünele 4 teklif var
Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin etüt, proje, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri ihalesinde, 87.96 puan alan Tecnimont Civil Construction SPA 20 milyon 500 bin lira, 91.27 puan alan Italfer SPA-Sintagma Srl İş Ortaklığı 24 milyon 760 bin lira, 92.09 puan alan Arcadis-Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmetleri AŞ İş Ortaklığı 32 milyon 950 bin lira ve 100 puan alan Yüksel Proje Uluslararası AŞ 28 milyon 835 bin lira teklif verdi.
İhale Komisyonu Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şamil Kayalak, proje maliyetinin 36 milyon 591 bin 134.32 lira olduğunu belirtti. İstanbul Boğazı'nın altından geçecek tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelin, orta katında demiryolu, üst ve alt katında da lastik tekerli araç için iki şeritli yol yer alacak.
5 yılda tamamlanması hedeflenen tünelle Avrupa yakasında İncirli'den Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa yakasında Hasdal kavşağından Anadolu yakasında Çamlık kavşağına karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6.5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.
3- TürkAkım için etkin işbirliği
Başbakanlık genelgesiyle "TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi"nin öngörülen süresinde ve herhangi bir aksaklığa mahal verilmeksizin gerçekleştirilebilmesi için kurumlar arası ortak çalışmaların tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında etkin bir işbirliği ve eşgüdüm sağlanarak yürütülmesi talimatı verildi.
Projeye ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Karada ve denizde döşenecek toplam 4 boru hattından oluşacak projenin, deniz bölümünde yer alan iki boru hattının tasarım, inşa ve işletimi faaliyetlerinin South Stream Transport B.V. şirketi tarafından yürütüleceğinin Rusya tarafından bildirildiği vurgulanan genelgede, projenin 'kara bölümü 1' kısmının Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) inşa edilerek işletileceği belirtildi.
Genelgede 'Kara bölümü 2' kısmına ilişkin faaliyetlerin ise önümüzdeki dönemde her iki ülkenin belirleyeceği kuruluşlarca ortak kurulması planlanan bir şirket tarafından yürütülmesinin öngörüldüğü bildirildi.
TürkAkım projesi kapsamında, her biri yılda 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru hattının inşa edilmesi planlanıyor. (Kaynak: Milliyet)