Türkiye makarna üretiminde ABD ve İtalya'dan sonra 3. sırada
TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu,"Türkiye, 1 milyon 400 bin tonluk makarna üretimiyle ABD ve İtalya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor." dedi.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 25.10.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 25.10.2016 | 11:58
Dünya Makarna Kongresi için Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, yaptığı açıklamada, dünya genelinde makarna üretim ve tüketimi hakkında bilgi verdi.
Makarnanın, birçok ülkede en sık tüketilen gıdalar arasında yer aldığını ve ilk iki sırada İtalya ve ABD'nin bulunduğunu belirten Külahçığolu, Türkiye'nin ise iç tüketimde dünya genelinde 19. sırada olduğunu aktardı.
Külahçıoğlu, Türkiye'nin makarna üretiminde dünyada ön sıralarda yer aldığını dile getirerek, "Türkiye, 1 milyon 400 bin tonluk makarna üretimiyle, ABD ve İtalya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor." dedi.
Türkiye'nin makarna ihracat rakamlarında da dünya sıralamasında ilk üçte olduğunu vurgulayan Külahçıoğlu, "Ülkemiz, makarna ihracatında da İtalya'dan sonra dünya ikincisi. Türk makarnası, kalitesiyle dünyada adından söz ettiriyor. Buğdayın ana vatanı olan ve dünyanın en kaliteli durum buğdaylarının yetiştirildiği Türkiye'de üretilen makarna, 152 ülkedeki tüketicilerin sofrasını süslüyor." diye konuştu.
KİŞİ BAŞINA 15 KİLO MAKARNA TÜKETİLİYOR
Külahçıoğlu, Uluslararası Makarna Örgütü'nün (International Pasta Organisation-IPO) verilerine göre bir yılda dünya çapında 14 milyar 278 milyon tabak makarna tüketildiğini söyledi.
Külahçıoğlu, dünyada yıllık kişi başına tüketim ortalamasının yaklaşık 15 kilo olduğunu aktararak, "Türkiye'de ise bu rakam, yaklaşık 8 kilogram. Makarna, her geçen gün daha fazla soframızda yer alsa da tüketimi dünya ortalamasının altında kalıyor." dedi.
AA