Ulaştırma Bakanı Arslan: Havacılık endüstrimizin gelişmesi için destek vermeye hazırız
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Havacılık endüstrimizin gelişmesi konusunda tüm çalışmalara her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 06.10.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 06.10.2016 | 14:14
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, havacılık endüstrisinin gelişmesi konusunda tüm çalışmalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, "Ülkemize yapılacak yatırımların önünün açılmasıyla ilgili ne tür kolaylık sağlanması gerekiyorsa bunu yapacağımıza hiç kimsenin şüphesi olmasın." dedi.
Arslan, Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronunda düzenlenen İstanbul Airshow'un (11. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu) açılışına katıldı.
Ankara'dan İstanbul'a TRJet adıyla üretilecek yerli uçağın üretimi için satın alınan Dornier British Airways renklerine boyalı Dornier tipi uçakla gelen Arslan, açılışta yaptığı konuşmada, fuarın 1996 yılından beri düzenlendiğini anımsatarak, havacılık sektörünün böylesine önemli bir fuarı için 21'inci yılı konuşmanın çok önemli olduğunu söyledi.
Havacılık sektöründeki ürünleri tanıtmak için değil ülkelerin ekonomik ve sosyo-kültürel birlikteliği için de bir araya geldiklerini dile getiren Arslan, "Çünkü ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesinde en önemli birliktelik bu sektörde yatıyor." diye konuştu.
Arslan, havacılık sektörünün bölgenin birlikteliğinde en önemli dinamo ve anahtar olduğunu kaydederek, havacılık sanayisine yapılan 100 birimlik bir yatırımın 300 birimlik bir katma değer üretilmesini sağladığını ifade etti.
"12 YILLIK HEDEFLERİ 2-3 YILDA YAKALADIK"
Arslan, son 13 yılda sivil havacılıkta ve ulaşım altyapısında yaptıkları önemli işlerden bahsederek, şu ifadeleri kullandı:
"Sizlerin de gördüğü gibi ülkemiz sivil havacılığı, hem bölge hem de dünya sivil havacılığı açısından örnek teşkil edebilecek duruma geldi. 2003'ten itibaren rekabet ortamının sağlanmasıyla birlikte, uluslararası otoritelerin 2015 yılı için öngörüleri 2-3 yıl içinde, 2005'te yakaladık. Türk Sivil Havacılığı dünya büyüme ortalamasının oldukça üzerinde performans gösterdi. Haklı olarak dünyada ve bölgesinde ilgi odağı olduk.
"HAVAYOLU HALKIN YOLU OLDU"
Arslan, alınan kararlarda yolcu odaklı hareket edilmesi ile iç hat yolcu trafiğinin kesintisiz çift haneli büyüdüğünü, havayolunun halkın yolu olduğunu söyledi.
Bugün, Türk sivil havacılığı yolcu sayısında dünyada 8, Avrupa'da 3'üncü sıraya çıktıklarını dile getiren Arslan, bu süreçte ülke havacılık sektörünün ekonomik krizlerin de yaşandığı son yıllarda havayolu taşımacılığının, hava limanları-terminal tesisleri ve işletmeciliğinin, bakım-onarım-yenileme hizmetlerinin, tasarım-imalat ve eğitim alanlarında önemli düzeyde gelişme gösterdiğini aktardı.
"HAVACILIKTA EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ"
Arslan, Türkiye'nin İnsansız Hava Aracı ANKA'yı ve ATAK helikopterlerini milli imkanlarla ürettiğine değinerek, kısa süre önce de HÜRKUŞ eğitim uçağının sertifikasının alındığını hatırlattı.
İnsansız hava aracını üretip silahla donatmanın çok önemli olduğunu dile getiren Arslan, havacılık alanının yanında uzay alanında da çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Arslan, "Tüm bunları yaparken ülkemizin uzay ajansı ihtiyacı olduğunu gördük ve Bakanlık olarak Türkiye Uzay Ajansını kurmak için kanun taslağını hazırladık ve bu TBMM'ye sunacağız. Amacımız havacılık ve uzay endüstrisinde dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmek." ifadelerini kullandı.
Havacılıkta emin adımlarla yürüdüklerini vurgulayan Arslan, fuarın geldiği noktanın çok önemli olduğunu, etkinliğe çok sayıda firmanın katıldığını dile getirdi.
"MAHMUTBEY GİŞELERİNDE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş sistemi kurmak üzere çalışmalara başlandığını belirterek, "Her ne kadar 2 ay öngörülmüş ise de biz yaklaşık 45 günde bunun bitirilmesi ve İstanbulluların hizmetine girmesini, İstanbulluların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyorduk. Zaten bu doğrultuda yol alıyoruz. İnşallah 45 gün içerisinde bunun İstanbulluların hizmetine sunmuş olacağız." dedi.
Arslan, THY'nin başarını herkesin bildiği ve gurur duyulan bir başarı örneği olduğunu söyledi. Arslan, Boeing 737 serisinin 6 bininci uçağının burada olmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Ama en önemli şeylerden biri ismi Beştepe. Beştepe, 15 Temmuz'u unutmamamız açısından çok önemli. İnşallah biz milletimizle beraber nice destanlar yazacağız. Onu da unutmayacağız." dedi.
THY uçağına Beştepe isminin verilmesinin çok anlamlı olduğuna dikkati çeken Arslan, emeği geçen yöneticilere teşekkür etti.
"ÇEVREYE VERDİĞİMİZ RAHATSIZLIKTAN DOLAYI ÖZÜR DİLERİZ"
Arslan, "İstanbul Mahmutbey gişelerinin kaldırılması projesindeki çalışmaları nedeniyle bazı sıkıntıların oluştuğuna" yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Malumunuz hep bir tabela konur; 'Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz'. Bunun sebebi nedir? Hayatınızı kolaylaştırmak istiyoruz ancak hayatınızı kolaylaştırmak için geçici bir süre bir sıkıntı yaratıyoruz. Dediğiniz doğrudur. Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş sistemi kurmak üzere, daha önce açıklamıştık, çalışmalara başladık. Her ne kadar 2 ay öngörülmüş ise de biz yaklaşık 45 günde bunun bitirilmesi ve İstanbulluların hizmetine girmesini, İstanbulluların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyorduk. Zaten bu doğrultuda yol alıyoruz. İnşallah 45 gün içerisinde bunun İstanbulluların hizmetine sunmuş olacağız. O yüzden gerçekten İstanbulluların hayatını kolaylaştırmak adına birçok yerde inşaat çalışması yapıyoruz. Geçici verdiğimiz rahatsızlıklardan dolayı da, klasik laftır, özür dilediğimizi belirtmek isteriz."
Arslan, iki yıl sonra yapılacak Airshow'un İstanbul'daki üçüncü havalimanda düzenlenme ihtimaline ilişkin dair bir soru üzerine, 1,5 yıl sonra havalimanının ilk fazını hizmete sokmayı öngördüklerini, fuar alanlarının nerede olduğunun çok da önemli olmadığını kaydetti.
Önemli olanın ülkenin geldiği nokta olduğunun altını çizen Arslan, "İnşallah bundan daha da büyük bir organizasyonu yine iki yıl sonra Türkiye'de yapabiliyor olmak ki, yapacağız. Biz bu sektörü büyüttükçe dünyanın ilgisi artıyor." ifadelerini kullandı.
Arslan, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin (DHMİ) genel müdürlüğüne Funda Ocak'ın getirildiği ve bu görevde ilk defa bir kadının bulunduğuna ilişkin "Yönetime bir kadın ya da erkeğin gelmesi önemli değil. Sonuçta kadın, erkek fırsat eşitliği var. Hiç kimsenin hiç kimseden farkı yok. Bizim için önemli olan arkadaşın başarısıdır. Gerçekten bugüne kadar bütün ekipteki arkadaşlarımız çok başarılı bir şekilde çalıştılar, hizmet verdiler. Funda Hanım da yine bu ekibin içerisindeki bir arkadaşımızdı. Memnuniyetle ve inşallah çok yüksek bir beklentiyle bugün genel müdürlük seviyesine getirildi." değerlendirmesinde bulundu.
"KİMSE UYANIKLIK ETMESİN"
Bir soru üzerine, Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçiş fiyatlarında bir düzenleme yapılmayacağını dile getiren Arslan, şu ifadeleri kullandı:
"Bazı insanların farklı yolları denemesi, adeta kaçak geçmesi, ne yazık ki manşete taşındı. Ama şunu söyleyelim: Gazetenin yazdığı gibi değil. Bir, kaçak geçiyorlar. Normal köprü ücreti alınmayacak, zaten 10 misli cezalı ücret alınacak. Bir de ayrıca kurallara uymadıkları için bir ceza kesilecek. İkisini üst üste koyduğunuz zaman öbür taraftan daha yüksek olacak. Bence bu yola tevessül etmesinler. Bu yola tevessül edip sonra mağdur olacaklar. Günün sonunda da dönüp diyecekler ki; 'Biz mağdur olduk'. Güzel de yani mağduriyete sebep olan ben değilim. Kimse kusura bakmasın, kimse uyanıklık etmesin. Düzen, kural hepimiz için geçerli, hepimiz kurallara uymak zorundayız. Zaten sayın Başbakanımız da söylüyor: 'Krallar değil, kurallar olur.' Krallık yapmasınlar, kurallara uysunlar. Zararlı da çıkmasınlar, mağdur da olmasınlar. Biz insanımızın mağdur olmasını istemeyiz."