Karadeniz'deki hamsi stokları tehlike altında
İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakulak, "Şimdi hamsinin avcılığı maksimum 2 ayda bitiyor. Bu da hamsi stoklarımızda ciddi problem olduğunu gösteriyor." dedi.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 04.10.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 04.10.2016 | 12:17
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, maksimum düzeyde yapılan balıkçılığın gelecek açısından büyük tehlike olduğunu aktararak, "Gelecek yıllarda hep balık azalacağı için kayıplar yaşanacak. Sürdürülebilir balıkçılıkta olmazsa olmaz kota sistemi vardır. Balık stoklarını korumak için buna ihtiyacımız var. Fakat bunu gerçekleştiremiyoruz. Japonya gibi ülkeler ise anı zamanda bölgesel balıkçılık yapıyor. Hangi bölgelerde hangi teknelerin avcılık yapacağını belirlemişlerdir. Biz de her ikisi de yok. Amerika ve Avrupa kota sistemini, Japonya bölgesel balıkçılığı uyguluyor. Türkiye'de Karadeniz'de bulunan bir tekne buradaki avından sonra Marmara'ya sonrasında da Ege'ye geçebiliyor." diye konuştu.
Karakulak, Türkiye'nin denizlerindeki türlerin azalmasına ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizim için hamsi önemli. Hamsinin eskiden kasım ayında avcılığı başlar nisan ayına kadar devam ederdi. Şimdi hamsinin avcılığı maksimum 2 ayda bitiyor. Bu da hamsi stoklarımızda ciddi problem olduğunu gösteriyor. Nesli azalan ve kırmızı listeye giren türler var. Mersin balığı kırmızı listeye girdi. İstanbul olarak uskumruyu kaybettik. Marmara'da kılıç balığını kaybettik. Orkinos, dil balıkları kaybolma riski altında."
AA