Bank Asya için teklif yok
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, bu ay sonuna kadar satılamadığı takdirde tasfiye süreci başlayacak olan Bank Asya’ya şu an hiçbir teklifin olmadığını söyledi
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 12.05.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 12.05.2016 | 11:20
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), 29 Mayıs 2015'te Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine karar verdiği paralel yapının finans üssü Bank Asya'ya teklif gelmedi. Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 15. Olağan Genel Kurulu'nda soruları yanıtlayan TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, bankanın satışına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Şu an somut bir şey olmadığını aktaran Gül, banka için herhangi bir teklif olup olmadığı yönündeki soruyu ise, "Şu an teklif yok. Bank Asya'da 29 Mayıs'taki süre sonuna kadar satışı deneyeceğiz, olmazsa tasfiye edilecek" şeklinde yanıtladı. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de, Finansal Kurumlar Birliği'nin önceki gün yapılan genel kurulunda Bank Asya'nın bu ay sonuna kadar satılmaması halinde tasfiye edileceğini dile getirmişti.
YENİ OYUNCULAR GELMELİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de konuşmasında, katılım bankacılığının büyüyerek 2023 yılında bankacılık sektöründen yüzde 15 pay alma hedefine ulaşması için yeni oyuncuların sisteme girmesi gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde bu hedefe ulaşmak zor" dedi. Dünyada son 10 yılda 15 kat büyüyen faizsiz finansın 1.8 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığını ve bu rakamın önümüzdeki dönemde 3 trilyon doları aşmasının beklendiğine vurgu yapan Akben, Türkiye'nin bu noktada bölgesel merkez olabileceğini ifade etti. Katılım bankacılığının 2005'te yüzde 2.4 olan payının 2015 itibarıyla yüzde 5'i aştığını bildiren Akben, 2023'te 300 milyar dolarlık bir aktif büyüklüğü hedeflendiğinin altını çizdi.
113 MİLYAR TL KAYNAK LAZIM
Son 5 yılda katılım bankalarının yıllık ortalama yüzde 23, bankaların ise yüzde 18 büyüdüğünün altını çizen Akben, "Bu büyümenin devam etmesi halinde hedeflere ulaşmak için 113 milyar liralık ilave özkaynak gerekiyor. Sektörün şu anda özkaynağı 11 milyar lira civarında. kamu yeni katılım bankaları ile sektöre destek veriyor ama bu yeterli değil. Hedefe ulaşabilmek için sisteme yeni oyuncuların girmesi gerekir" dedi. Öte yandan TKBB'nin 15. Olağan Genel Kurul toplantısında Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Fahrettin Yahşi TKBB'nin başkanlığına, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan ise Başkan Yardımcılığı'na seçildi.
2025 HEDEFİ % 15 PAY
TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik ise, sektörün aktif büyüklüğünün 2015'te yüzde 15.2 artarak 120.2 milyar liraya, toplanan fonların yüzde 13.7 artarak 74.4 milyar liraya, kullandırılan fonların ise yüzde 14.1'lik büyümeyle 79.2 milyar liraya ulaştığını söyledi. Katılım bankacılığının, sektördeki toplam payının yüzde 5.1 olduğunu vurgulayan Çelik, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Strateji Belgesi'nde 2025 hedefinin yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Çelik, kamu ve özel sektörün şu ana kadar 10 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirdiğini ifade etti.