Doğalgaz krizine karşı böyle önlem alacağız
Rusya'dan yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye, elini güçlendirmek için depo yatırımlarına hız verecek. Yapılacak yeni 6 depoyla toplam kapasite 10 milyon 800 bin metreküpe ulaşacak. Gaz dağıtımında riskler minimuma inecek
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 02.12.2015 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 02.12.2015 | 08:37
YÜZDE 20 STOKLANACAK
Tuz Gölü'ne yaklaşık 35 kilometre mesafede kurulan depoların altında, 2 kilometre kalınlığında tuz tabakaları bulunuyor. Basınçla depolanan gaz, buradan ihtiyaç olduğunda vanalarla tekrar sisteme verilecek. Türkiye, toplamda kullanılan yıllık 50 milyar metreküpün 1 milyarını depolarında tutacak. Dağıtımın sağlıklı işlemesi için ise tüketimin yüzde 20'sinin stoklarda tutulması gerekiyor. Bunların yanı sıra İzmir'de büyük tanklar, Trakya'da ise eski petrol kuyuları yoluyla yapılan depolar bulunuyor.
TÜRK AKIMI ASKIYA ALINABİLİR
Birçok üründe Türkiye'ye yaptırım uygularken henüz iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan enerji ticaretine dokunulmadı. Ancak Rus enerji devi Gazprom'dan bir kaynak yaptığı açıklamada, "Devlet başkanlarının büyük ihtimalle Türk Akımı'nın durdurulduğunu, en azından bir süreliğine ara verildiğini açıklamasını bekliyoruz. Projenin iptalinden ziyade birkaç yıllığına erteleneceğini duymayı umuyoruz" dedi. Rusya Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev Türk Akımı'nın yaptırımlara tabi olabileceğini belirtmiş ancak yöntemini belirtmemişti.
TÜRKİYE 2'NCİ BÜYÜK MÜŞTERİSİ
Türkiye, Rusya'dan Batı Hattı ve Mavi Akım olmak üzere iki ayrı kaynaktan gaz akışını sağlıyor. Almanya'dan sonra Rusya'nın ikinci büyük gaz müşterisiyiz. BOTAŞ ise tek başına yıllık 20 milyar metreküple en büyük alıcı konumunda. Türkiye, Rusya'dan 30 milyar metreküp civarında doğalgaz alıyor. Rusya, son olarak Almanya, Hollanda ve İngiltere konsorsiyumu ile yıllık 50 milyar metreküplük yeni bir anlaşma imzaladı. Hedefi yılda 100 milyar metreküp gazı yurtdışına satmak.
Sabah