Yalancı Çoban!
Faizi enflasyon bahanesiyle indirmekte direnen Başçı'nın hikâyesi yalancı çobana benziyor. 10 gün önce "Temmuzda düşecek" dediği enflasyon % 9.32'ye çıktı
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 05.08.2014 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 05.08.2014 | 04:58
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), temmuzda yüzde 0.45 ile, 0.15 olan beklentinin üç kat üstünde arttı. Ayrıca son altı yılın en yüksek temmuz ayı enflasyonu gerçekleşti. Temmuz enflasyonundaki artışta gıda grubunda ramazan ve kuraklığın etkisiyle beklenen düşüşün olmaması ve birçok alt grupta yaşanan yükseliş etkili oldu. Mayıs ayında yüzde 9.66 ile tepe noktasına ulaşan, haziranda yüzde 9.16'ya düşen yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 9.32'ye çıktı.
BAŞÇI YİNE YANILDI
Temmuz ayı enflasyonu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da ne kadar öngörülü (!) olduğunu ortaya koydu. Başçı, Enflasyon Raporu'nun yayınlandığı 24 Temmuz'da yaptığı açıklamada, enflasyon eğiliminde ilk çeyrekte yaşanan bozulmanın durduğunu ve kur etkisinin zayıflamaya başladığını belirterek "Enflasyonda bundan sonra düşüş eğilimi hızlanacaktır" değerlendirmesinde bulunmuştu. Başçı'nın konuşmasının üzerinden henüz 10 gün geçmişken, enflasyonun temmuzda tekrar yükseliş trendine girmesi, Merkez Bankası'nın kredibilitesine de zarar verdi.
DOLARI DA TUTTURAMAMIŞTI
Erdem Başçı 27 Ağustos 2013 tarihinde yaptığı açıklamada doların yıl sonunda 1.92 TL civarında olacağını ileri sürerek, "Bunu gerçekten not edin, bunun altında olursa şaşırmayın, üstünde olursa sorarsanız. Dövizin belini kırarız. Bunu öyle yaparız ki, rezerv kaybetmeden yaparız" demişti. Fakat dolar yılı 2.14 TL'den kapatırken, Merkez Bankası 3 Ocak 2014 tarihine kadar net rezervlerinin üçte birini kaybetmişti.
EĞLENCEDE BÜYÜK ARTIŞ
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ana harcama grupları itibarıyla temmuzda en yüksek artış yüzde 2.97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti. Bu gruptaki yüzde 8.79'luk yıllık fiyat artışı Aralık 2009'dan bu yana görülen en yüksek seviye oldu. Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1.99, haberleşmede 1.90, lokanta ve otellerde 1.05, ulaştırmada 0.71'lik artış oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış yüzde 0.30 oldu. Giyim ve ayakkabıda yüzde 3.28 düşüş gerçekleşti.
FAİZ 2.5 AY IN ZİRVESİNDE
Bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi temmuz ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından yüzde 9.5'e kadar çıktı. Faizlerde son dönemlerde görülen yükselişin hacimsiz olarak gerçekleştiğini belirten analistler, Merkez Bankası'nın ağustosta yapacağı Para Politikası Kurulu'nda faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğine ilişkin belirsizliğin de yükselişi desteklediğini kaydediyor. Analistler, cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesi ve hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin beklendiğini ifade etti.