Ekmeğe GDO bulaştı, kanser yiyoruz
Ünlü markalara ait 30 üründen 8'i GDO'lu çıktı
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 29.09.2012 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 29.09.2012 | 16:00
Bilindiği gibi Fransız bilim adamları, geçtiğimiz günlerde GDO'lu mısırla beslenen farelerin yüzde 80'inin kansere yakalandığını ileri süren bir araştırma yayınladı. Bu gelişme üzerine gözler bir kez daha GDO'lu gıdalara çevrildi. Birçok Avrupa ülkesi GDO'lu ürünlere yasaklama getirdi. Türkiye'de ise hayvan yemi amaçlı ürünlerin dışında GDO'lu ürünlerin, tarım ve ithalatı yasak.
Peki gerçekte bu yasağa ne kadar uyuluyordu? Bu sorudan yola çıkan Deşifre ekibi hayvan yemi olarak yurda giren GDO'lu ürünlerin gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılıp kullanılmadığını araştırdı. GDO'nun izini sürdü. İstanbul genelinde ünlü marketlerden toplanan 30 farklı numuneyi Türklab üyesi yetkili laboratuarlarda analiz ettirdi. Analiz sonuçlarında çikolatadan dondurmalara, cipslerden et ürünlerine varıncaya kadar 30 farklı numunenin birçoğunda GDO'ya rastlandı.
6 UN NUMUNESİNDEN 3'ÜNDE GDO VAR
Analizler sonunda; 3 adet bilindik marka dondurma, 1 adet salam, 3 adet sosis, 5 adet ünlü marka çikolata, 4 adet markalı köfte, özellikte pratik kek, pasta ve ekmek yapımında kullanılan 6 un markasından 3'ünde, 1 adet ünlü bir marka mısır gevreği ve cipsi, 1 paket domates çorbası ve 1 adet salça GDO'lu çıktı.
TARIM BAKANLIĞI DEŞİFRE'NİN YAYININI İHBAR KABUL ETTİ
Bu sonuçlarının ardından Deşifre Programı "GDO'lu Gıda Skandalı"nı canlı yayında masaya yatırdı. Türklab Genel Başkanı Dr.Can Demir, Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof.Dr Hakan Yardımcı, Biyogüvenlik Kurulu üyesi Prof. Dr Fikrettin Şahin, Prof. Dr. Kenan Demirkol, Doç Dr Özge Arun ve Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer'in katıldığı program, hararetli tartışmalara sahne oldu.
Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr Hakan Yardımcı, Hayvan Yemi Dışında GDO'lu ürün ithalatının kesinlikle yasak olduğunun altını çizerken, yasağa uyulmaması durumunda 12 yıl hapis cezasına varan, ağır yaptırımlar olduğuna dikkat çekti.
Programa telefonla bağlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ise "Şu ana kadar yapılan denetimlerde 22 firmanın GDO'lu gıda ürettiğini tespit ettik, haklarında yasal işlem başlattık, Deşifre'nin yayınını ihbar kabul ediyoruz, gereken yapılacaktır" şeklinde konuştu.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, GDO'lu ürünlerin markette yer aldığı iddiasına ilişkin, denetim faaliyetlerinin birebir haberde geçen ürünler için de resmi gıda kontrol görevlilerince yapılacağını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan ''Raflardaki Tehlike, Öldüren GDO Markette Çıktı'' gib başlıklı haberlerde, marketlerde satılan bazı gıdalardan alınan numunelerde GDO'ya rastlandığının iddia edildiği anımsatılarak, bu tür haberlerin toplumu yanıltma ve endişeye sevk edeceği belirtildi.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıdaların üretiminden satış aşaması da dahil gıda denetimi yetkisinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda olduğunun anımsatıldığı açıklamada, GDO haberlerine konu gıdalarda GDO tespit edildiği haberinin kaynağı olan gıda numunelerinin, resmi gıda kontrol görevlileri tarafından alınmadığı ve numunelerin iki takım halinde oluşturulup laboratuvarlarda analiz edilmesi sürecinin de tamamlanmadığı kaydedildi.
Bu nedenle teknik ve hukuki olarak bu sonuçların resmiyeti ve geçerliliğinin bulunmadığının ifade edildiği açıklamaya şöyle devam edildi:
''Yani basında GDO olduğu iddia edilen gıdalarla ilgili 'GDO vardır' diyebilmek bu aşamada mümkün değildir. Bakanlığımız tüketicinin dikkatine sunulan haberlerde incelemeye ve teyide muhtaç olan 'GDO markette çıktı' haberiyle kamuoyunun yanıltılmasına meydan vermemek ve doğru bilgi alma sürecini hızlandırmak amacıyla süratle harekete geçmiştir. Bu konularda zaten yapılmakta olan denetim faaliyetleri, birebir haberde geçen ürünler için de resmi gıda kontrol görevlilerince yaptırılacak ve kamuoyu en kısa sürede bilgilendirilecektir.''