7 bin tonluk uranyum madeni bulundu!
Yapılan sondaj çalışmalarından sürpriz çıktı! İşte uranyum zengini ilçemiz...
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 17.11.2011 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 17.11.2011 | 12:30
Bölgede 38 ayrı sondaj çalışması sonucunda önemli ölçüde uranyum madeni rezervi bulunduğunu belirten Adur Madencilik Şirketi'nin basın ve halkla ilişkiler müdürü Sabri Duransoy, bir ay içinde 7 ayrı sondaj yapılacağını, öngörülen sürenin ise 3 yıl olduğunu söyledi. Duransoy, "Türkiye'nin en zengin uranyum kaynakları bu bölgede. Maden Teknik Arama (MTA) bundan 35 yıl önce burada uranyum arama çalışmaları yapmış. Biz de onların tespiti üzerinden hareket ettik. Onların yaptıklarına ilave olarak sondajlar yaptık. Bugüne kadar yapılan sondajlarda Türkiye'nin uranyum rezervlerin 9 bin ton civarında olduğu tespit edilmiş. Bunun en büyük kısmı olan rezervler bu bölgede. Aşağı yukarı bu bölgede 4 bin ile 4 bin 500 ton civarında uranyumun bulunduğu tahmin edilirken, bizim yaptığımız sondajlar sonucunda 7 bin ton olduğunu tespit ettik. Bu rezerv, tahminleri değiştiren bir gelişmedir. Dolayısıyla rezerv tahminlerini yeniden revize etmemizi gerektiren umutlu bir gelişmedir. Çalışmalarınızı biraz daha hızlandırdık. Aşağı yukarı bir ay sonra ikinci etap sondaj çalışmalarımız sona erecek" dedi.
Duransoy, yaklaşık 1 yıldır bölgede yaptıkları fizibilite çalışmaları ve sondaj paketinin 3 yıl sürmesinin öngörüldüğünü de belirtirken, "Bugüne dek 38 kuyuyu açtık. Ortaya çıkacak veriler sonucunda bir fizibilite raporu hazırlanacak. Fizibilite raporuna göre üretim tesisinin kurulup kurulmayacağına karar verilecek. Fakat üretim tesisinin ne şekilde kurulacağı kaç yıl çalışacağı, kapasitesinin ne olacağı bize fizibilite raporlarının gösterecek. Öngörülen bir istihdam rakamı olarak yeni kurulacak tesiste 150 ile 200 arasında bir istihdam gözüküyor. Bu da bu memleketin çocuklarını yararlanabileceği bir yatırım olabilir" dedi.
"BEKLEDİĞİMİZ REZERVİN ÜSTÜNE ÇIKTIK"
Yapılan sondaj çalışmalarında bekledikleri rezervin 2 kat daha üzerine çıktıklarını belirten Sabri Duransoy "Bu ihtimal madencilikte hep var. Bu rezervin artma ihtimali bulunabilir. Arkadaşlarımız geceli gündüzlü iki vardiye halinde çalışıyor. Bugün itibariyle geldiğimiz noktada bizim için çok sevindirici bir durumda. Bütün bu havza için düşünülen 4 bin tonun neredeyse bir kat üstüne çıkmış olmak bile madencilik bakımından çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Yapılan sondajla aşağı yukarı 150 metre derinliğe iniliyor oradan kayaç çıkartılıyor. Bu kayaçlar özel kutulara konularak mühendislerimizce incelenip, tespiti ona göre yapılıyor. Sorgun'daki depoda bir süre tuttuktan sonra numunelerden belli parçalar alıp, yurt içinde ve dışında laboratuarlara incelemeye gönderiyoruz" dedi.
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ise, MTA'nın Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köyü üçgeninde yapılan araştırmalarda 5 bin ton uranyum rezervi olduğunun bilindiğini, Adur Madenciliğin yaptığı araştırmalarda ise bu rakamın 7 bin tona ulaşıldığın belirlendiğini söyledi.
DHA