Seçilir seçilmez ilk işi...
Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı seçilen Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın seçilir seçilmez ilk işi, zor günler geçiren Yunanistan'a ''ulusal birlik'' çağrısında bulunmak oldu.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 29.06.2011 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 29.06.2011 | 15:34
Lagarde, ''Bu gece Yunanistan'a vermek istediğim bir mesaj var. Yunanistan'da muhalefet ulusal birlik ruhu içerisinde şu anda iktidardaki partiyi desteklemeli'' dedi.
Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile ilgili gelişmelerden sonra IMF'nin 2 bin 500 çalışanı ve 800 ekonomisti bir bütün haline getirmek ve IMF'de güveni yeniden tesis etmek istediğini ifade eden Lagarde, ABD hükümetinin izin vermesi halinde Strauss-Kahn ile görüşmek istediğini belirtti.
Lagarde, ''Strauss-Kahn ile uzun bir görüşme yapmak istiyorum çünkü halef selefiyle görüşmeli. Onun, IMF ve kuruluşun ekipleri hakkında vereceği bilgilerden birşeyler öğrenebilirim'' diye konuştu.
-LAGARDE'IN SEÇİLMESİNE TEPKİLER-
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Lagarde'ın IMF başkanlığına seçilmesini ''Fransa'nın zaferi'' olarak değerlendirdi.
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da Lagarde'ın seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ''Lagarde'ın olağanüstü yeteneği ve engin deneyimi, küresel ekonomi için kritik bir zamanda vazgeçilmez bu kuruluş için paha biçilemez bir liderlik sağlayacak'' ifadesini kullandı.
Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega da ''Lagarde'ı, gelişmekte olan ekonomilerin profilini artırmaya devam etme sözü verdiği için desteklediklerini'' açıkladı. Mantega, ''Bizim ona desteğimiz Avrupa'nın sorunlarına değil bütün dünyanın sorunlarına yöneticilik yapsın diye olmuştur. İlk günden itibaren buna dikkat edeceğiz'' dedi.
Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee ise Lagarde'ın etrafında oluşan uzlaşmanın bir parçası olmak için ona destek olduklarını söyledi.
Endonezya Merkez Bankası Başkanı Yardımcısı Hartadi A. Sarwono, Lagarde'ın, gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasında bir köprü oluşturmada uzlaşma sağlamada çok başarılı olduğuna işaret etti.
IMF Uluslararası Para ve Finans Komitesinin (IMFC) Başkanı Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, Lagarde'a, ''küresel ekonomi ve finansal sistemde gelişen dengeyi yansıtan IMF reformlarının öneminden bahsettiğini'' kaydetti.
Avustralya Hazine Bakanı Wayne Swan, G-20'de birlikte çalıştığı Lagarde'ın seçilmesinden memnuniyet duyduğunu söyleyerek, ''Sürecin tamamlandığını görmekten çok mutluyuz, bu önemli kuruluş çalışmasına devam edebilir'' diye konuştu.
Bu arada dünyanın en büyük fon kuruluşu Pimco'nun Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed El-Erian, Lagarde'ın, IMF'nin sorunlu Avrupa ülkelerine yardım çabalarının siyasi gerekçeleri olmadığını göstermesine ihtiyacı bulunduğunu bildirdi. El-Erian, IMF'nin son yıllarda 30 milyar avrosu Yunanistan'a olmak üzere büyük kurtarma kredilerinde kayıpla karşılaşabilme olasılığına hazır olması gerektiğini de ifade etti.
-''ALTIN FIRSAT KAÇTI''-
Öte yandan Washington'daki Peterson Enstitüsü'nden Arvind Subramanian, ''gelişmekte olan ülkelerin, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens'ın etrafında biraraya gelemeyerek ya da üzerinde uzlaşacakları bir aday çıkaramayarak IMF yönetimini değiştirmede ellerine geçen altın fırsatı kaçırdıkları'' yorumunu yaptı.
Subramanian, ''Bu değişmesi gereken hileli bir sistem ancak sonucun gelişmekte olan ülkelerin istediğine uygun olmamasının tek sebebi gelişmekte olan ülkelerin ellerine geçen fırsatı kullanamamasıdır'' diye konuştu.
IMF'nin ilk kadın başkanı olan Lagarde 5 yıl sürecek görevine 5 Temmuz'da başlayacak.
Lagarde'ı görevi sırasında özellikle Yunanistan olmak üzere Avro Bölgesi'nin borç krizi, gelişmekte olan ülkelerin IMF'de daha fazla temsil hakkı ve eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın adının karıştığı cinsel taciz suçlamasıyla IMF'nin kaybettiği itibarı kazanmak gibi sorunlar bekliyor.
AA