ods.eba.gov.tr: ÖDS giriş ekranı | Öğrenci Öğretmen Destek Sistemi nedir? MEB ÖDS'de neler var?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS) hayata geçirildi. ÖDS ile ortaokul ve lise öğrencilerine bireyselleştirilmiş destek mekanizması bulunan sistem sunuluyor. Yeni uygulamanın hayata geçmesi ile birlikte sisteme ilişkin bazı sorular gündeme geldi. Peki, ods.eba.gov.tr ile ÖDS giriş nasıl yapılır? Öğrenci Öğretmen Destek Sistemi nedir? ÖDS'de neler var? MEB ÖDS ne işe yarıyor? İşte cevaplar...
ÖDS giriş nasıl yapılır? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik bireyselleştirilmiş bir destek mekanizması sunan yeni sistem Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS) hayata geçirildi. ÖDS ile öğretmenler, ilk kez hem okuldaki hem destekleme yetiştirme kurslarındaki süreçleri hem LGS, YKS ile ilgili performans süreçlerini bizzat takip edebilme imkanına kavuştu. Peki, ods.eba.gov.tr ile ÖDS giriş nasıl yapılır? Öğrenci Öğretmen Destek Sistemi nedir? ÖDS'de neler var? MEB ÖDS ne işe yarıyor? İşte haberin detayları...
ÖDS NEDİR, NELER VAR?
ÖDS, öğrencilerin akademik başarılarının iyileştirilmesi, izlenmesi ve eksikliklerinin giderilmesi amacıyla oluşturulan soru temelli bir destek sisteminden oluşuyor.
Sistem, ders kitapları, konu anlatımları, ders anlatım videoları ve soru çözüm videoları ile destekleniyor. Sistem ile öğrencilerin ihtiyaç duyduğu yardımcı kaynaklara erişim fırsatını artırarak öğrenci ve velilerin ekonomik yükten kurtarılması hedefleniyor.
Sistemde ortaokul ve lise düzeyinde 62 derse ait 62 konu anlatımlı ders kitabı, yaklaşık 32 bin çoktan seçmeli soru, 2 bin 534 ders anlatım videosu ve 11 bin soru çözüm videosu yer alıyor.
ÖDS GİRİŞ NASIL YAPILIR?
Öğrenci / Öğretmen Destek Sistemi'ne (ÖDS) giriş, MEB'in ods.eba.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştiriliyor. Öğrenci ve öğretmenler için iki farklı giriş sistemi bulunuyor.Öğrenciler için: Öğrenciler EBA hesabı ile giriş yapabilirken, giriş seçenekleri olarak "Yurt dışı girişi, AÖL girişi, e-Devlet girişi ve Karekod ile giriş" seçenekleri de sunuluyor.
Öğretmenler için: Öğretmenler ise EBA'ya karekod ile giriş yapalilirken, "MEBBİS ile giriş, e-Devlet girişi, Yurt dışı girişi, EBA Kod ile giriş, Akademik giriş ve Piktes girişi" seçenekleri bulunuyor.
Özer, ÖDS'ye ilişkin, "Ortaokul ve lisenin tamamını kapsayan ve ilk kez herkese aynı kaynak değil bireyselleştirilmiş bir destek mekanizması sunan ve uzun yıllardan beri eğitim camiasının da özlemle beklediği bir sistem." dedi. Bakan Özer, sistemin her ay yapılacak güncellemelerle çok daha ileri noktaya evrileceğini söyledi.
Sistemin açık öğretim dahil tüm ortaokul ve lise öğrencilerine ve öğretmenlere açık olacağını bildiren Özer, "Bu sistemi aynı zamanda mezun olup YKS'ye girmek isteyen tüm öğrencilerimize de açacağız." dedi.
ÖDS ile bireyselleştirilmiş bir sistemle kazanım ölçme ve eksikliklerini telafi etme mekanizmasının ortaya konulduğunu belirten Özer, şöyle konuştu:
"Bugün itibarıyla açacağımız Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi ile yardımcı kaynakları bir faz daha farklı bir noktaya taşıyoruz. Bu sistemle öğretmenlerimiz, ilk kez hem okuldaki hem destekleme yetiştirme kurslarındaki süreçleri hem LGS, YKS ile ilgili performans süreçlerini bizzat takip edebilme imkanına kavuşmuş oldu. Öğretmenlerimiz, artık öğrencilere internet ortamında ödev gönderme, ödevleri alma, değerlendirme, eksikliklere göre yardımcı mekanizmalar üretebilme imkanına kavuşmuş oldu. İşte bu mekanizmayla özellikle okullar arası başarı farkının azaltılması, okullardaki eğitimin niteliğinin artırılmasıyla ilgili eğitim sistemimizi yeni bir evreye taşımış olduk. Öğretmenlerimizden, öğrencilerimizden gelecek olan yeni beslemelerle bu sistemi sürekli daha iyi noktaya taşıyacağız."