İşgalci İsrail'den Lübnan'ın başkenti Beyrut'a saldırı! Üst düzey Hizbullah komutanı hedef alındı | A Haber sıcak bölgede

Son dakika... İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyini vurdu. İsrail ordusu, Mecdel Şems'e düzenlenen saldırıdan sorumlu olan Hizbullah komutanının hedef aldığı belirtildi. İsrail basını, saldırıda Hizbullah komutanı Fuad Sukar'ın hedef alındığını duyurdu. Fuad Sukar, Hizbullah'ın iki numaralı ismi olarak biliniyor. A Haber muhabiri Ata Gündüz Kurşun olay yerinden detayları aktardı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesinde şiddetli bir patlama meydana geldi.

A HABER OLAY YERİNDE
A Haber muhabiri Ata Gündüz Kurşun olay yerinden detayları aktardı.

Kurşun, yaptığı açıklamada, "Burası Beyrut'un güney kesimleri. Patlama akşam saatlerinde yaşandı. Bu İsrail'in beklenen saldırısıydı. Burası Şiilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Bizde şuan kameraman arkadaşım Aydın Baytar'la birlikte olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Binlerce kişi burada ayakta. İsrail Lübnan'ı vuracağını söylemişti.

Binlerce kişi burada bizde şimdi A Haber canlı yayınında size aktarıyoruz. Ambulanslar hızla geçiyor. Şimdi araçtan indik. Burada itfaiyeler de var. Sadece ambulanslara yol açıyorlar. Bu noktadan geçişe izin vermiyorlar. Patlamanın olduğu nokta sadece arka tarafı. Çünkü patlama çok geni bir alanı kapsamış durumda." dedi.

Saldırı Dahiye'deki işlek caddelerin üzerinde bulunan birden fazla binaya yönelik gerçekleştirildi.

Saldırı sonucu meydana gelen patlama nedeniyle büyük dumanlar yükseldi. Olay bölgesinde büyük panik yaşandı.

CANLI ANLATIM
05:10 31 Temmuz 2024

BM BEYRUT'UN YOĞUN NÜFUSLU ALANLARINA SALDIRIDAN DERİN ENDİŞE DUYUYOR

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun Beyrut'un güney bölgesinde yoğun nüfuslu alanlara yönelik saldırısından derin endişe duyduğunu bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Saldırıya ilişkin detayların netleşmesini beklerken taraflara azami itidal çağrısı yapılan açıklamada, gerginliğin daha fazla artırılmaması talebinde bulunuldu.

Açıklamada, tüm tarafların uluslararası hukuk uyarınca yükümlüklerini yerine getirmek zorunda olduğu vurgulandı.

Tarafların BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararını "tam bir şekilde" uygulaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, çatışmaya acilen son verilmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, "İsrail ordusunun Beyrut'un güney bölgesinde yoğun nüfuslu alanlara saldırısından derin endişe duyuyoruz." mesajı verildi.

- İsrail Beyrut'un güney bölgesine hava saldırısı düzenledi

İsrail güçleri, Beyrut'un güney bölgesinde Hizbullah'ın Şura Meclisinin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenlemişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında 3 kişinin öldüğü ve 74 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

İsrail basını, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta akşam saatlerinde düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Fuad Şükür'ün hedef alındığını ileri sürmüştü.

 

03:37 31 Temmuz 2024

İRAN, İSRAİL'İ KINAYARAK BMGK'Yİ ADIM ATMAYA ÇAĞIRDI ​

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine düzenlediği hava saldırısını en güçlü şekilde kınayarak, BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) adım atmaya çağırdı.

AA muhabiri, İran Daimi Temsilciliğinin BMGK'ye gönderdiği mektuba ulaştı.

Mektupta, Beyrut'un güney bölgesinde "İsrail rejiminin sivil ve sivil altyapıları" hedef aldığı belirtilerek, saldırının İsrail'in uluslararası hukuk kurallarına saygı duymadığını bir kez daha gösterdiği ifade edildi.

İran'ın söz konusu "korkakça" saldırıyı en güçlü şekilde kınadığı vurgulanan mektupta, saldırının Lübnan'ın egemenlik, toprak bütünlüğü, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiği belirtildi.

Mektupta, BMGK'nin de saldırıyı kesin surette kınaması gerektiği kaydedilerek, "BMGK aynı zamanda acilen bu suç faaliyetine karşı adım atmalı ve bölgesel barış ile güvenliği tehdit eden bu tür bir saldırının tekrarını engellemeli." mesajı verildi.

İsrail'in suçları için hesap vermesi gerektiğinin altı çizilen mektupta, "Bu suçlar cezasız kalmamalı." ifadesi kullanıldı.

İsrail güçleri, Beyrut'un güney bölgesinde Hizbullah'ın Şura Meclisinin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenlemişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında 3 kişinin öldüğü ve 74 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

İsrail basını, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta akşam saatlerinde düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Fuad Şükür'ün hedef alındığını ileri sürmüştü.

03:16 31 Temmuz 2024

BM TARAFLARLA TEMASIN SÜRDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yönelik saldırısından "derin endişe duyduğunu", taraflarla durumu sakinleştirmek için temasların sürdürüldüğünü duyurdu.

BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Hennis-Plasschaert, açıklamasında, "Salı günü Beyrut'un yoğun nüfuslu güney banliyösünü hedef alan ve çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail'in üstlendiği bombalamadan derin endişe duyduğunu" ifade etti.

Hennis-Plasschaert, İsrail ile Hizbullah arasındaki karşılıklı çatışmalarla ilgili "mevcut duruma askeri çözüm bulunmadığını" vurguladı.

BM Lübnan Özel Koordinatörü, "hem İsrail'e hem de Lübnan'a, saldırıların sona erdirilmesi ve 1701 sayılı BM kararının uygulanması konusunda yeniden taahhütte bulunmak için tüm diplomatik yollardan yararlanma" çağrısında bulundu.

Hennis-Plasschaert, açıklamasında, detay vermeden, "İsrail ve Lübnan arasında sükunetin hakim olması için ilgili taraflarla yakın temaslarını sürdürdüğünü" kaydetti.

- BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

İsrail güçleri, Beyrut'un güney bölgesinde Hizbullah'ın Şura Meclisinin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenlemişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında 3 kişinin öldüğü ve 74 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

İsrail basını, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta akşam saatlerinde düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Fuad Şükür'ün hedef alındığını ileri sürmüştü.

00:58 31 Temmuz 2024

HİZBULLAH’IN ÜST DÜZEY KOMUTANI FUAD ŞÜKÜR ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurdu. israil ordusu yaptığı yazılı açıklamada, saldırının savaş uçaklarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, öldürülen komutanın Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın "sağ kolu" olduğunu iddia etti. Açıklamada ayrıca, Şükür'ün "8 Ekim 2023'ten beri İsrail'e yönelik saldırıları yönettiği ve 27 Temmuz'daki Mecdel Şems saldırısının sorumlusu olduğu" öne sürüldü.

00:37 31 Temmuz 2024

İSRAİL'İN BEYRUT'A SALDIRISINDA ÖLÜ SAYISI 3'E YÜKSELDİ

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesinde İsrail tarafından düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının biri kadın, 2'si çocuk olmak üzere 3'e çıktığı bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında ölenlerin sayısı 3'e (1'i kadın, 2'si çocuk), yaralananların sayısı 69'a yükseldi." ifadelerine yer verildi.

 

00:18 31 Temmuz 2024

MİKATİ KABİNEYİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İsrail'in Beyrut'a yönelik saldırısının ülkedeki en büyük hastanelerinden birine çok yakın gerçekleştiğine dikkati çeken Mikati, "Bu akşam gerçekleşen suç eylemi, İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek sivillere yönelik sürdürdüğü saldırı zincirinin halklarından biridir." ifadelerini kullandı.

Bu saldırıyı uluslararası toplumun sorumluluğuna bırakacaklarına vurgu yapan Mikati, uluslararası topluma da sorumluluklarını yerine getirerek İsrail'in saldırıların durdurması için baskı kuracaklarına işaret etti.

İsrail'in saldırılarını caydıracak her türlü adımı atma konusundaki haklarını saklı tuttuklarının altını çizen Mikati, İsrail'in saldırılarını ele almak üzere Bakanlar Kurulu'nu yarın toplantıya çağırdığını kaydetti.

23:15 30 Temmuz 2024

SALDIRIDA BİLANÇO AÇIKLANDI

İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıda bilanço netleşiyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırısında 1 kadının hayatını kaybettiğini, 5'i ağır 68 kişinin de yaralandığını aktararak, yaralıların çoğunun acil servislerdeki tedavilerinin ardından taburcu edildiğini ifade etti.

 

22:57 30 Temmuz 2024

İRAN'DAN BMGK'YA ÇAĞRI

İran, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıyı kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada, söz konusu saldırının Lübnan'ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini belirterek, "Lübnan'ın toprak bütünlüğünü hedef alan ve uluslararası hukuka aykırı olan bu saldırıyı kınıyoruz" dedi.

İsrail saldırısı nedeniyle Lübnan direnişinin Filistin'e desteğinde bir değişiklik olmayacağını kaydeden Kenani, "Lübnan devleti, ordusu ve direnişinin siyonist İsrail rejiminin bu saldırısına karşılık verme hakkı var ve bölgede genişleyecek bir savaş ve gerilimden ABD ve İsrail rejimi sorumludur" ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler'i (BM) İsrail saldırıları karşısında sorumluluk almaya çağıran Kenani, Lübnan'ın güvenliği ve barışı için BM'nin harekete geçmesini ve İsrail saldırılarını önlemesini istedi.

22:33 30 Temmuz 2024

BEYRUT SALDIRISI SONRASI NETANYAHU'NUN OFİSİNDEN FOTOĞRAFLI PAYLAŞIM

Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlenen saldırı sonrası İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun fotoğrafını herhangi bir mesaj olmadan paylaştı. Basın ofisinden paylaşılan fotoğrafta, Netanyahu'nun İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, askeri danışmanı Roman Gofman ve bazı yetkililerle toplantı halinde olduğu görülüyor. Herhangi bir açıklama yapılmadan paylaşılan fotoğrafta, Netanyahu'nun kırmızı kablolu sabit telefonla konuştuğu fotoğrafta göze çarpıyor.

21:23 30 Temmuz 2024

SALDIRIDA HİZBULLAH'IN İKİ NUMARASI FUAD SAKAR HEDEF ALINDI

İsrail basını, saldırıda Hizbullah Komutanı Fuad Sukar'ın hedef alındığını duyurdu. Fuad Sukar, Hizbullah'ın iki numaralı ismi olarak biliniyor. Fuad sukar, Hizbullah'ın askeri faaliyetlerinden sorumluydu.

Fuad Sukar, Hajj Muhsin ismiyle de tanınıyor. Hizbullah lideri Nasrallah'ın üst düzey danışmalarından biri.

İsrail ordusuna göre Fuad Sukar, Hizbullah'ın güdümlü füze projesinden sorumlu komutanıydı.

İsrail Savunma Bakanı, saldırının ardından sosyal medyasında paylaştığı mesajında Hizbullah'ın tüm kırmızı çizgileri aştığını söyledi.

 

20:20 30 Temmuz 2024

RUSYA'DAN İŞGALCİLERE TEPKİ: HUKUKUN AĞIR İHLALİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'a yönelik saldırıları uluslararası hukukun ağır ihlali olarak nitelendirdi.

 

 

20:08 30 Temmuz 2024

İŞGALCİLER DOĞRULADI

İsrail ordusu yaptığı açıklamayla Beyrut'taki saldırının arkasında olduğunu doğruladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 12 kişinin hayatını kaybettiği Mecdel Şems ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olduğu öne sürülen bir Hizbullah komutanının hedef alındığı belirtildi.

Hedef alınan Hizbullah komutanın ismi ve saldırının nasıl yapıldığına ilişkin detay verilmedi.

 

 

A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.