CANLI | Devlet Başkanı Yoon duyurdu! Güney Kore'de sıkıyönetim kaldırılacak
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, YTN televizyonuna yaptığı açıklamada sıkı yönetim ilan edildiğini duyurdu. Yeol, ülkeyi komünist güçlerden korumayı, kararına gerekçe olarak sundu. Yoon, "Güney Kore'yi Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin tehditlerinden korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için" olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Meclis ve siyasi partilerin faaliyetleri yasaklandı. Öte yandan ülke yapılan parlamento oylamasında ise sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verildi. Devlet Başkanı'nın kararı almasında etkili olan tüm kıdemli danışmaları istifalarını sunarken muhalefetten Devlet Başkanı Yeol'e istifa çağrısı geldi.
- Canlı Anlatım Dünya
- ahaber.com.tr Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 16:56 | 03.12.2024
- Güncelleme Tarihi: 12:47 | 04.12.2024
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını belirterek, ülkede "sıkıyönetim" ilan etti.
Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." ifadesini kullandı.
Yoon'un bu kararının, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği belirtildi.
İşte dakika dakika yaşananlar...
KORELİ UZMAN: YAŞANANLAR SİVİL DARBE GİRİŞİMİ
Güney Kore Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oh Chong-jin, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının "sivil darbe girişimi" olduğunu söyledi.
Oh, Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon'un aldığı karar sonrası AA muhabirinin sorularını cevapladı.
Sıkıyönetim ilanı kararının mantıklı olmadığını belirten Oh, "Kararın alınması için savaş ve kriz ortamının olması lazım. Halk ve milletvekilleri Güney Kore'de bir savaş ve kriz ortamı olmadığını düşünüyor. Bu karar hukuken yanlış." değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Oh Chong-jin, kararı "Bu, sivil darbe girişimidir." ifadesiyle nitelendirerek "Bu girişime karşı milletvekillerimiz, halkımız karşı durmuştur ve kararı geri aldırmıştır." dedi.
Mecliste bulunan hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinin, Yoon'un bu kararına tepkili olduğunu kaydeden Oh, mecliste bulunan 190 milletvekilinin tamamının karara karşı oy kullandığına işaret etti.
"YASADIŞI YÖNETİM 155 DAKİKA SÜRDÜ"
Oh, sıkıyönetimi "yasa dışı" şeklinde tanımlayarak "Meclis'te yapılan oylama sonucunda 190 milletvekilinin oybirliğiyle yaklaşık 155 dakika süren yasa dışı sıkıyönetim resmen son bulmuş oldu." ifadesini kullandı.
"Anayasa'nın 77. maddesine göre, Cumhurbaşkanı sıkıyönetim ilan ettikten sonra bunu derhal Meclis'e bildirmekle yükümlüdür. Meclis ise üye tam sayısının salt çoğunluğuyla sıkıyönetimin kaldırılmasını talep edebilir. Anayasa'nın 77. maddesinin 5. fıkrasına göre, Meclis'in üye tam sayısının salt çoğunluğuyla sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etmesi durumunda, Cumhurbaşkanı derhal sıkıyönetimi kaldırmak zorundadır." diyen Oh, Meclis'in hızlı karar alması sonrası sıkıyönetimin kaldırıldığını ve sıkıyönetim kuvvetlerinin Meclis'ten çekildiğini dile getirdi.
"YOON'UN AZLEDİLMESİNE YOL AÇABİLİR"
"Bu olayın ardından merkez sağ dahil, birçok kesimin mevcut Cumhurbaşkanı'na sırtını döneceği tahmin edilmektedir." ifadesini kullanan Oh, bu olayla Yoon'un "azledilebileceğini" dile getirdi.
Prof. Dr. Oh, Güney Kore'de demokrasi sisteminin işlediğini ve yasal yollarla Yoon'un sıkıyönetim kararının geçersiz kılındığını belirtti.
"KARARI ALMASINDA YOLSUZLUK İDDİALARI ETKİLİ OLDU"
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını iddia ederek ülkede "sıkıyönetim" ilan etmişti.
Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." değerlendirmesini paylaşmıştı.
Öte yandan muhalifler, ülkede bir savaş ve kriz ortamının olmadığını, Yoon'un bu kararı almasında kendisine ve eşine yönelik yolsuzluk iddialarının etkili olduğunu belirtiyor.
Ülkenin anayasasına göre, Devlet Başkanı, "savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde" sıkıyönetim ilan edebiliyor.
SAVUNMA BAKANI İSTİFASINI SUNDU
Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'a istifasını sundu.
Ülkede muhalefet, "sıkıyönetim" krizinden savunma bakanını sorumlu tutmuştu.
GÜNEY KORE'DE SİVİL GRUPLARDAN "AZİL PROTESTOSU"
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün dün geceki beklenmedik sıkıyönetim ilanı ve bunun parlamentoda kaldırılmasının ardından, sivil toplum kuruluşları (STK), Yoon'un azledilmesi talebiyle gösteri yaptı.
Yonhap'ın haberine göre, başkent Seul'deki Gwanghwamun Meydanı'nda bir araya gelen Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Katılımcı Demokrasi için Halkın Birliği ve diğer STK üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında, Devlet Başkanı'nın sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı ve geçersiz olduğunu vurguladı.
Yaklaşık 400 gösterici, Yoon'un azledilmesini istedi.
"İNSANLARIN EN TEMEL HAKLARI İHLAL EDİLDİ"
Bir STK yetkilisi, Yoon'un Ulusal Meclisi zorlamak için orduyu harekete geçirdiğini, milletvekillerinin girişini ve parlamentonun işleyişini engellemeye çalıştığını, yayın yasağı getirdiğini ve siyasi aktiviteleri yasakladığını, insanların en temel haklarını ihlal ettiğini ve sıkıyönetim ilan ederek Anayasa'ya aykırı davrandığını belirtti.
"DERHAL TUTUKLANMASI" TALEP EDİLDİ
Bu arada, Ulusal Meclis yerleşkesi yakınlarında, başka bir grup düzenlediği basın toplantısında, Yoon'un derhal azledilerek tutuklanmasını talep etti.
Grup, Ulusal Meclis'te Yoon'un azline yönelik bir önerge kabul edilene kadar oturma eylemi düzenleyeceğini ifade etti.
Ayrıca, ülke genelinde birçok kentte meydanlarda, mumlarla nöbet tutuldu.
Yerel basın, STK'lerin gün içinde çok sayıda protesto düzenleyeceğini aktardı.
BAŞBAKAN: HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİM
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, tüm kabine üyelerinin istifa edeceğinde dair çıkan haberlerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, insanların kaygılarını anladığını dile getirdi.
Kabine üyelerinden halkın güvenliğini sağlama ve günlük hayatın etkilenmemesi için sorumluluklarını yerine getirerek çalışmalarını isteyen Han, son ana kadar, halka hizmet etmeyi sürdüreceğini kaydetti.
Öte yandan Ulusal Meclis Genel Sekreteri, Kim Min-ki, düzenlediği basın toplantısında Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından parlamentoya 280 askerin girdiğini anımsattı.
Kim, bugünden itibaren milletvekillerinin güvenliği ve Ulusal Meclis'in işlevini yerine getirebilmesi için savunma yetkilileri ve polislerin Ulusal Meclise girişinin yasaklanacağını ifade etti.
MUHALEFET PARTİLERİNDEN MECLİS'E AZİL ÖNERGESİ
Güney Kore'de muhalefet partileri, dün geceki sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol'ün görevden alınması için meclise önerge vereceğini bildirdi.
Yonhap'ın haberine göre, dün ülkede beklenmedik şekilde sıkıyönetim ilan eden Yoon'a, muhalefet partilerinden karşı hamle geldi.
Ülkedeki muhalefet partileri, Yoon'un görevden azli için bugün meclise önerge sunacaklarını duyurdu. Önergenin hafta içinde oylanması bekleniyor.
Muhalefetteki Demokratik Parti (DP), Başkan Yoon'un istifasını talep etmişti. Yoon'un kıdemli danışmanları da istifalarını sunduğu belirtmişti.
SAVUNMA BAKANI'NIN İSTİFASI TALEBİ
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un dün geceki sürpriz sıkıyönetim ilanı ve bunun kaldırılmasının ardından, iktidardaki Halkın Gücü Partisinin (PPP) lideri Han Dong-hoon, durumdan sorumlu tuttuğu Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'un istifasını talep etti.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, PPP lideri Han, Ulusal Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "İktidar partisi olarak bugünkü felaket durum nedeniyle kamuya özür borçlu hissediyoruz." dedi.
"TÜM SORUMLULAR HESAP VERMELİ"
Han, "Başkan Yoon, bu felaket durumu izah etmeli ve başta sıkıyönetimi öneren savunma bakanı olmak üzere tüm sorumlular hesap vermeli." ifadesini kullandı.
İktidar partisinin, durumun ülke ekonomisi ve diplomasisine zararını asgariye indirmek üzere çalışacağını belirten Han, olayın soruşturulmasını ve gereken tedbirlerin alınmasını takip edeceğini vurguladı.
Savunma Bakanlığı, Yoon'a sıkıyönetim ilan etmesini Bakan Kim'in önerdiğini doğrulamıştı. Devlet Başkanlığı Güvenlik Servisi'nin eski başkanı olan Kim, Yoon'a yakın bir isim olarak biliniyor.
MUHALEFETTEN DEVLET BAŞKANINA İSTİFA ÇAĞRISI
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un dün geceki sürpriz sıkıyönetim ilanı ve bunun kaldırılmasının ardından, muhalefetteki Demokratik Parti (DP), Başkanın istifasını talep etti.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, DP milletvekilleri, Ulusal Meclis'te yaptıkları acil toplantıda, Yoon kendi rızasıyla görevden ayrılmazsa mecliste azil sürecini başlatacaklarını duyurdu.
"ANAYASANIN AÇIK İHLALİDİR"
DP Meclis Grubu Başkanı Park Chan-dae, milletvekilleri adına yaptığı açıklamada, "Yoon'un sıkıyönetim ilanı, Anayasa'nın açık ihlalidir. Sıkıyönetim ilanı için öngörülen hiçbir koşul geçerli değildir. Bu, ciddi bir isyan eylemi ve azline sebeptir." ifadesini kullandı.
Muhalefetin çağrısı, Devlet Başkanı Yoon'un dün gece, televizyonda yaptığı konuşmada muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere" karıştığı gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmesi ve parlamentonun aleyhte oyu ve bakanlar kurulunun onayıyla bunu geri almasının ardından geldi.
JAPONYA'DAN "ÖZEL VE CİDDİ ENDİŞE" AÇIKLAMASI
Japonya hükümeti, Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un aldığı sıkıyönetim kararına karşı meclisin aksi yönde adım atması ve Yoon'un sıkıyönetimi sonlandırma kararı alması sonrası ülkedeki durumu "özel ve ciddi endişeyle" izlediğini bildirdi.
Başbakan İşiba Şigeru, gazetecilere açıklamasında, Güney Kore'de dün yaşanan krize yönelik "Sıkıyönetimin gece ilan edilmesinden bu yana (gelişmeleri) özel ve ciddi endişelerle izliyoruz." dedi.
Kıyı komşusu Güney Kore'nin iç işlerine yönelik yorum yapabilecek pozisyonda olmadığını vurgulayan İşiba, Güney Kore'deki Japon halkının güvenliğini sağlamak için "tüm çabanın sarf edileceğini" söyledi.
Daha önce kamuoyuna yansıyan ve Tokyo-Seul ilişkilerinin 60. yıl dönümü dolayısıyla Ocak 2025'te Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon ile ikili görüşme planlamasına yönelik ise İşiba, "henüz belirli bir planlamanın olmadığını" aktardı.
Resmi Kyodo ajansının, Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Japon Başbakan'ın ziyaretinin "(Güney Kore'deki) durumun gidişatına bağlı olarak (seyahat planının) etkilenebileceği" kaydedildi.
ÜÇLÜ KOORDİNASYON
Japonya Savunma Bakanı Nakatani Gen, açıklamasında, komşu ülkedeki siyasi durumun, bölge güvenliğine yansımaları olabileceği ihtimaline yönelik, "Güney Kore ile savunma işbirliği ve Japonya-Güney Kore-ABD arası koordinasyon ülkemizin güvenliği için son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.
İsmi açıklanmayan Tokyo hükümeti yetkilisi de "Japonya ve Güney Kore, zorlukların üstesinden gelerek ikili ilişkileri geliştirmeye çabalıyor, dolayısıyla siyasi durumun sakin ve istikrarlı olmasını umuyoruz." ifadesini kullandı.
GÜNEY KORE'DE İSTİFA
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un dün gece yaptığı sürpriz sıkıyönetim ilanı ve bunun kaldırılmasının ardından, Başkan'ın kıdemli danışmanlarının istifalarını sunduğu bildirildi.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sekreteri Chung Jin-suk, Ulusal Güvenlik Danışmanı Shin Won-sik, Siyasi Başdanışman Sung Tae-yoon ve 7 kıdemli danışman daha toplu olarak istifa ettiklerini açıkladı.
İstifalar, Devlet Başkanı Yoon'un dün gece, televizyonda yaptığı konuşmada muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere" bulaşmasını gerekçe göstererek sıkıyönetim ilan etmesi, ardından bu kararını parlamentonun oylaması ve bakanlar kurulu onayıyla geri almasının ardından geldi.
ABD YOON'UN SIKIYÖNETİM KARARINI GERİ ALMASINDAN MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Güney Kore'de dün yaşanan krizin sona ermesinden dolayı memnun olduklarını açıkladı.
ABD'li sözcü, "Başkan Yoon'un sıkıyönetim ilanıyla ilgili süreci tersine çevirmesi ve Ulusal Meclisin bunu sona erdirme kararına saygı duyması bizi memnun etti. ABD-Güney Kore ittifakının temelinde demokrasi yer alıyor; bölgedeki durumu izlemeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
GÜNEY KORE'DE KRİZ BÜYÜYOR! MUHALEFETTEN DEVLET BAŞKANINA İSTİFA ÇAĞRISI
Muhalefetteki Demokratik Parti'den (DP) yapılan açıklamada ise, "Derhal istifa etmemesi halinde Yoon hakkında azil işlemlerinin başlatılacağı" kaydedildi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla ilan ettiği sıkıyönetim yaklaşık 6 saatin ardından yürürlükten kalkarken, kendi partisinden Yoon'a tepki geldi. PPP Genel Başkanı Han Dong-hoon sıkıyönetim kararını "trajik" olarak niteleyerek, "İktidar partisi olarak halk karşısında çok üzgünüz" ifadelerini kullandı.
"Başkan Yoon, bu trajik durumu doğrudan ve etraflıca açıklamalıdır" diyen Han, "Söz konusu sıkıyönetim uygulamasını tavsiye eden savunma bakanı derhal görevden alınmalı ve tüm sorumlular hesap vermelidir" şeklinde konuştu.
"SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ"
Muhalefetteki DP'den yapılan açıklamada ise, Yoon'un sıkıyönetim ilan etmesine sert tepki gösterilerek, "Derhal istifa etmemesi halinde Yoon hakkında azil işlemlerinin başlatılacağı" kaydedildi. "Başkan Yoon'un Anayasa'yı yok etme ve demokrasiyi ayaklar altına alma suçuna seyirci kalmayacağız" denilen açıklamada, "Başkan Yoon derhal gönüllü olarak istifa etmelidir" çağrısında bulunuldu.
TÜRKİYE'DEN GÜNEY KORE AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanlığı Destek sayfası, sosyal medya platformu X'te, Türkiye'nin Seul Büyükelçiliğinin notunu paylaştı.
Güney Kore'de yaşanan gelişmelerin takip edildiği bildirilen paylaşımda, vatandaşlara günlük hayatlarında dikkatli olmaları ve kalabalıklardan uzak durmaları tavsiye edildi.
Paylaşımda, "Herhangi bir sorunla karşılaşan veya yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimize 01037801266 numaralı nöbetçi telefon numarasından erişim sağlamaları mümkündür." bilgisi verildi.
SEUL BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN TÜRK VATANDAŞLARINA UYARI
Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği, Güney Kore'de yaşayan Türk vatandaşlarına günlük hayatlarında dikkatli olmaları ve kalabalıklardan uzak durmaları uyarısında bulundu.
Seul Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’un 3 Aralık 2024 gecesi ülkede sıkıyönetim ilan etmesi sonrasında yaşanan gelişmeler Büyükelçiliğimizce yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın günlük hayatlarında dikkatli olmaları ve kalabalıklardan uzak durmaları tavsiye olunmaktadır. Herhangi bir sorunla karşılaşan veya yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimize 0 10 378 012 66 numaralı nöbetçi telefon numarasından erişim sağlamaları mümkündür" denildi.
"SIKIYÖNETİM KALDIRILACAK"
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, ülkede sıkıyönetimin kaldıracağını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini bildirdi
Yonhap'ın haberine göre, yaklaşık 5 saattir yürürlükte olan sıkıyönetim kararını resmen kaldırabilmek için kabine üyelerinin toplanmasını beklediğini kaydeden Yoon, toplantının hemen ardından sıkıyönetimi sona erdireceğini aktardı.
Yoon ayrıca, sıkıyönetimin sonlandırılmasını talep eden önergenin Ulusal Meclis'teki oylamada kabul edilmesiyle sıkıyönetim birliklerinin meclis yerleşkesinden çekildiğini söyledi.
MUHALEFETE GÖRE, KARARIN ARKASINDA BAŞKANIN AZİL YÖNERGELERİ VAR
Muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını iddia ederek, ülkede "sıkıyönetim" ilan eden Devlet Başkanı Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." değerlendirmesini paylaşmıştı.
Ulusal Meclis'teki acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Güney Kore Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini bildirmişti.
Muhalifler, ülkede bir savaş ve kriz ortamının olmadığını, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Yoon'un kendisine yönelik azil yönergelerinin bunda etkili olduğunu iddia ediyor.
Güney Kore anayasasının 77. maddesine göre, Devlet Başkanı, "savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde" sıkıyönetim ilan edebiliyor.
Güney Kore tarihinde en son "sıkıyönetim" kararı askeri darbe ile 1979-1981 yıllarında 440 gün uygulanmış, karar yine askerler tarafından kaldırılmıştı.
Güney Kore'de bugünkü "sıkıyönetim" kararı, ülke tarihinin 13'üncü sıkıyönetim ilanı oldu.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
ORDU ARAÇLARI ÇEKİLİYOR
EĞİTİM VE ULAŞIM NORMAL İŞLEYİŞİNDE SÜRECEK
Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim kararının kaldırılması için Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonrası, Devlet Başkan Yoon’un oylamaya ilişkin tepkisi bekleniyor. Güney Kore yasalarına göre, Devlet Başkanı oylamaya uymakla yükümlü.
Diğer yandan Güney Kore Eğitim Bakanlığı, ülkedeki basın mensuplarına eğitimin normal akışında süreceğine ilişkin açıklama gönderdi.
Açıklamada, okul ve eğitim kurumlarının kapanmayacağı, olağan akışında faaliyetine devam edeceği belirtildi.
Aynı şekilde, Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı'ndaki acil toplantının ardından duruma ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, insanların günlük yaşamında aksaklıkları önlemek için kara yolları, demir yolları, hava taşımacılığı ve inşaat alanlarının normal şekilde çalışmasının sağlanacağı belirtildi.
Güney Kore Merkez Bankasından yapılan açıklamada da sıkıyönetim ilanının piyasa üzerindeki etkisini ölçmek ve gerekli müdahaleleri görüşmek üzere acil toplantı yapılacağı bilgisi yer aldı.
MUHALEFETE GÖRE KARAR BAŞINDAN BERİ HÜKÜMSÜZDÜ
Muhalefetteki Demokrat Partinin (DP) lideri Lee Jae-myung ise basın mensuplarına, sıkıyönetim kararını değerlendirdi.
Kararın anayasada öngörülen fiili gereklilikleri karşılamadığını söyleyen Lee, "Sıkıyönetim kararı en başından beri hükümsüzdü. Ulusal Meclis'in bu yöndeki kararı da hükümsüzlüğü doğruluyor." ifadelerini kullandı.
GÜNEY KORE'DE SIKIYÖNETİM KRİZİ
Kore Yarımadası Araştırmacısı Mehmet Şah Yılmaz: Sosyal medyada bu durumu darbe olarak gördüm. Öncelikle bunun bir askeri darbe girişimi olmadığını hatırlatarak başlamak istiyorum.. Güney Kore tarihinde 13 defa sıkıyönetim ilan edildi. Bu devlet başkanına anayasanın 77. maddesi tarafından verilen bir hak. Uzun zamandır Kore Yarımadası'nı takaip ediyoruz.
Kore Yarımadası'nda ciddi bir sıcak olmasa da tartışma olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı tansiyonun birden yükselmesiyle birlikte Kore Yarımadası'nda savaş olduğunu düşündük. Uzun zamandır Güney Kore Devlet Başkanı Yoon ve eşi hakkında kamuoyunda çok ciddi yolsuzluk iddiaları var. Bu iddialar kendi partisinde dahi rahatsız edici hale gelmişti. Güney Kore tarihindeki kamuoyu araştırmalarında Yoon en az kamuoyu desteğini alan başkan konumunda oldu. Sıkıyönetim kararını alan Devlet Başkanı Yoon savcı kökenli biri ve Güney Kore dönemindeki en güçlü savcılardan biriydi.
O anlamda hukuki anlamda bağlantıları çok güçlü olan biri. Ama meclisteki son seçimle beraber kendi partisi çok ciddi bir darbe aldı. Bir sonraki seçimde de 190 oyla sıkıyönetimin kaldırılması yönünde bir karar alındı Mecliste. 300 milletvekilinin olduğu bir parlamentoda 190 kişi birleşip bu kararı aldı.
SIKIYÖNETİM KARARINA PARLAMENTODAN VETO
Güney Kore'de sıkıyönetim kararının meclisteki 190 vekilin tamamının "Evet" oyu kullanmasıyla geçersiz kılındı.
Böylece Güney Kore'de parlamento oylamasında sıkıyönetimin geçersiz olduğuna karar verildi.
Detayları A Haber muhabiri Mehmet Zeyrek aktardı. Zeyrek, “Asya Pasifik’te yeni bir güne girdik. Vakit gece yarısını geçti. Ama Güney Kore tarafında hareketli saatler yaşanıyor. Şu anda muhalefet parti liderlerinin çağrısı üzerine hem milletvekilleri hem de halk parlementoda yoğunluk oluşturdu bilgisine ulaştık. Neden sıkıyönetim ilan edildi? Ana muhalefet liderinin 2025 yılı azaltılmış bir bütçe planının kabul etmesi daha sonra Kontrol ve Teftiş Komisyonu‘nun Başkanının en yüksek savcılığının görevden alınmasın dilekçesinin vermesinin ardından sıkıyönetim ilan edildi. Sıkıyönetim kararının Devlet Başkanı'na Savunma Bakanı‘nın teklif ettiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı da kuvvet komutanlarıyla şu saatlerde toplantı halinde olduğunu belirtelim. Akşam saatlerinde devlet Başkanı, televizyon karşısına geçti ve muhalefeti Kuzey Kore’ye sempati duymakla suçladı. Ardından muhalefeti devlete karşı faaliyet yürüttüklerini, hükümeti felç etmekle suçladı ve sıkıyönetim ilan etti. Bu duygunun hemen ardından şu anda Güney Kore de internet portallarında da kesintiler yaşanıyor." dedi.
MUHALEFET SIKIYÖNETİMİN "ANAYASAYA AYKIRI" OLDUĞUNU SAVUNDU
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, DP'den sıkıyönetim hakkında yapılan açıklamada, partili milletvekilleri Ulusal Meclis'e çağırıldı.
DP lideri Lee, sıkıyönetim kararını "anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket" olarak nitelendirerek, "Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek." ifadesini kullandı.
ÜLKEDE ULUSAL MECLİSE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR KAPATILDI
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından engellendi.
Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra girişine izin verdi.
Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı belirtildi.
YOON'UN PARTİSİ DE KARARA İTİRAZ ETTİ
İktidardaki Halkın Gücü Partisinin lideri Han Dong-hoon da sıkıyönetim kararını "yanlış" diye tanımlayarak itirazda bulundu.
Han, sıkıyönetim ilanının hemen ardından yaptığı açıklamada, "kararı halkla birlikte engelleyeceklerini" ifade etti.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Bakan Cho Tae-yul'un, söz konusu kararın ardından üst düzey yetkililerle toplantı kararı aldığı bildirildi.
Güney Kore Maliye Bakanı Choi Sang-mok da sıkıyönetim ilanından sonra yaptığı açıklamada, Merkez Bankası, Mali Hizmetler Komisyonu ve Mali Denetim Servisinden yetkililerle toplantı yapacağını açıkladı.
MECLİS VE SİYASİ PARTİLERİN FAALİYETLERİ YASAKLANDI
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanının ardından, Sıkıyönetim Komutanı General Park An-soo yeni önlemleri duyurdu. Alınan tedbirler kapsamında, ülkedeki tüm siyasi faaliyetler ve toplu eylemler yasaklandı.
General Park yaptığı açıklamada, “Milli Meclis, yerel konseyler, siyasi partiler ve siyasi dernekler dahil olmak üzere tüm siyasi faaliyetler ile toplantılar ve gösteriler sıkıyönetim gereği askıya alınmıştır,” ifadelerini kullandı.
Sıkıyönetim Komutanı General Park An-soo, sıkıyönetim ilanı kapsamında bir dizi önlem duyurdu; bunlar arasında şunlar yer alıyor:
“Milli Meclis, yerel konseyler, siyasi partiler ve siyasi dernekler ile toplantılar [ve] gösteriler” dahil tüm siyasi faaliyetler
“Liberal demokratik sistemi reddeden veya devirmeye çalışan her türlü eylem, ayrıca sahte haber yayma, kamuoyunu manipüle etme veya yanlış propaganda”
Tüm işçi grevleri, iş yavaşlatma eylemleri ve "toplumsal huzursuzluğu teşvik eden toplantılar" yasaklandı. Emirde, medyanın tamamen Sıkıyönetim Komutanlığı’nın kontrolüne devredileceği duyuruldu.
Öte yandan, grevde olan doktorlar dahil tüm sağlık çalışanlarının 48 saat içinde iş başı yapmaları gerektiği açıklandı. Bu süreye uyulmaması durumunda çalışanların cezai yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısı yapıldı.
Komutan, "Bu bildiriyi ihlal edenler, herhangi bir emir olmaksızın tutuklanacak, gözaltına alınacak ve arama ve el koyma işlemlerine tabi tutulacaktır." dedi.
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Güney Kore ile ilgili son durumu değerlendirdi.
ABD'li sözcü, "ABD yönetimi, Güney Kore hükümetiyle temas halinde ve gelişmeleri yakından takip ediyor." ifadelerini kullandı.
GENERAL PARK AN-SU, SIKIYÖNETİM KOMUTANI OLARAK ATANDI
Güney Kore'de Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi.
Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim komutanı olarak atanan General Park tarafından yayımlanan talimatnameye göre, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı.
Yerel saatle 23.00 itibariyle yürürlüğe giren talimatnamede, "Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır." ifadesine yer verildi.
Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi.
Sıkıyönetim kararlarını ihlal edenler mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.
MUHALEFET HALKI MECLİSE ÇAĞIRDI
Demokrat Parti'nin lideri Lee Jae-myung, internet üzerinden yaptığı canlı yayında, "Tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, silahlı ve bıçaklı askerler ülkeyi yönetecek. Kore Cumhuriyeti ekonomisi geri dönüşü olmayacak şekilde çökecek. Yurttaşlarım, lütfen Ulusal Meclise gelin" dedi.
Sıkıyönetimin ilan edilmesinin ardından Güney Kore wonu, ABD doları karşısında sert değer kaybı yaşadı. Güney Kore'nin müttefiki ABD henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.
GÜNEY KORE'DE SIKI YÖNETİM!
Güney Kore Devlet Başkanı, muhalefeti devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlayarak ülkede olağanüstü hal ilan etti.
MUHALEFETİ SUÇLADI
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Salı günü yaptığı açıklamada, sıkıyönetim yoluyla özgür ve demokratik bir ülkeyi yeniden inşa edeceğini söyledi. Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanı Yoon, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla" suçladı.
"KARŞIT UNSURLARI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN..."
Yoon, konuşmasında, "Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden liberal Güney Kore'yi korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için... Olağanüstü hal ilan ediyorum." dedi.
Sıkıyönetim kararı sonrası Güney Kore Parlamentosu'na girişler yasaklandı. Yoon, 2022'de göreve geldiğinden bu yana muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı kendi gündemlerini dayatmakta zorlanıyor.