Dünya genelinde yazılım sistemleri çöktü! Binlerce sektörde işlemler tamamen durdu! A Haber dünyanın farklı yerlerinde canlı yayında...

Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor, birçok sektörde işlemler durdu. Microsoft ile birlikte çalışan CrowdStrike isimli şirketin yaptığı hatalı güncelleme sonrası bankacılık, havayolları, hastane ve yayın kuruluşlarında sistemler çöktü. Amerikan havayolları şirketleri uçuşları geçici olarak durdururken, İngiltere'deki hastanelerde randevu sistemine erişim sağlanamıyor. Diğer yandan İngiliz SKY News kanalının da yayınları dururken, yaşanan kesintiden THY de etkilendi. THY bazı seferlerini iptal ederken, yolculara yeni haklar tanınacağın açıkladı. Diğer yandan Ulaştırma Bakanı Uraloğlu A Haber ekranlarında yaşanan sorunun siber saldırı sonucunda değil yazılım kaynaklı olduğunu açıkladı. Yerli yazılım vurgusu yapan Uraloğlu "Yaşanan sorun en kısa sürede çözülecek" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor, birçok sektörde işlemler durdu. Dünya genelinde bankacılık, havayolları, hastane ve yayın kuruluşlarında sistemler çöktü.

CANLI ANLATIM
19:55 19 Temmuz 2024

TÜM HİZMETLER KURTARILDI

Microsoft 365, küresel yazılım sorunundan etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin kurtarıldığını duyurdu.

Microsoft 365'in küresel yazılım sorunu için çözüm çalışmalarına ilişkin güncel durumu paylaştığı açıklamasında, "Uzun bir izleme süresinin ardından, sorunun hafifletildiğini ve daha önce etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamalarının ve hizmetlerinin kurtarıldığını belirledik." denildi.

17:27 19 Temmuz 2024

MİCROSOFT'TAN YENİ AÇIKLAMA

MİCROSOFT'TAN YENİ AÇIKLAMA

Microsoft'a siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike'ın sistemlerindeki aksaklık sonrası işletmeleri etkileyen küresel yazılım sorununu gidermeye yönelik çalışmalar sürüyor. CrowdStrike Üst Yöneticisi George Kurtz da uluslararası medyada yer alan bir röportajında, sorunun tek bir güncellemedeki bir hatadan kaynaklandığını dile getirdi.

Sorunu hızlı bir şekilde tespit ettiklerini ve düzeltme yaptıklarını kaydeden Kurtz, "Şu anda her bir müşterimizle onları tekrar çevrim içi hale getirebildiğimizden emin olmak için çalışıyoruz." dedi.

Sistemlerindeki güncelleme ile Microsoft'un işletim sistemi arasında olumsuz bir etkileşim olduğunu söyleyen Kurtz, "Bu da bilgisayarların çökmesine yol açtı ve halen devam etmekte olan küresel kesintiyi tetikledi. Geriye dönüp burada ne olduğunu görmemiz gerekiyor ancak bunun bir siber saldırı olma ihtimalini bulunmuyor. Sorun tespit edildi ve bir düzeltme yapıldı. Bazı sistemlerin normale dönmesi biraz zaman alacak ve otomatik olarak kendiliğinden düzelmeyecek." diye konuştu.

15:25 19 Temmuz 2024

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA ŞU AN!

A Haber muhabiri Aslı Bilger Kutludağ: Sabah saatlerinden itibaren küresel çapta yazılım alanında bir aksaklık yaşanıyor. Eski düzene doğru yavaş yavaş gelindi ama sabah saatlerinden itibaren birçok sefer iptal oldu ve saati değiştirildi.

Şu anda zaten sırada bekleyen onlarca kişi var. THY’den durum hakkında üst üste açıklamalar geldi. Bunun hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı bir teknik aksaklık olduğu söylendi.

Bir taraftan uçuşlar diğer taraftan ise sağlık sisteminin durduğu bir olaydan bahsediyoruz. Bakan Uraloğlu “Zarara uğrayan kurumlarla irtibata geçtik” açıklamasını yapmıştı.

14:02 19 Temmuz 2024

MICROSOFT FLAŞ AÇIKLAMA: HİZMETLER SÜRÜYOR

Microsoft 365: Sorunun altında yatan neden düzeltildi ve birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmeti tam işlevselliğe geri yüklendi. Kalan etki bazı uygulama ve hizmetlerde sürüyor.
13:10 19 Temmuz 2024

YAZILIM ŞİRKETİNDEN RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'ın Üst Yöneticisi (CEO) George Kurtz, CrowdStrike'ın Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir sorundan etkilenen müşterilerle aktif çalıştığını belirterek "Bu, bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit edilmiş, izole edilmiş ve bir düzeltme dağıtılmıştır." ifadelerini kullandı. Kurtz, X hesabından yaptığı açıklamada, yaşanan kesintiden Mac ve Linux bilgisayarlarının etkilenmediğini bildirdi. CrowdStrike'ın Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir sorundan etkilenen müşterilerle aktif çalıştığını aktaran Kurtz, şunları kaydetti:
"BU, BİR GÜVENLİK OLAYI YA DA SİBER SALDIRI DEĞİLDİR! SORUN TESPİT EDİLMİŞ, İZOLE EDİLMİŞ VE BİR DÜZELTME DAĞITILMIŞTIR"
Kurtz, müşterilerini en son güncellemeler için destek portalına yönlendirdiklerini ve sürekli güncellemeler sunmaya devam edeceklerini belirterek "Ayrıca, kuruluşların CrowdStrike temsilcileriyle resmi kanallar aracılığıyla iletişim kurduklarından emin olmalarını öneriyoruz. Ekibimiz, CrowdStrike müşterilerinin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için tamamen seferber olmuş durumda." değerlendirmesinde bulundu.
 
12:43 19 Temmuz 2024

THY'DE BAZI SEFERLER İPTAL

 Türk Hava Yolları (THY), uçuşlarda aksama yaşanmaması adına bazı seferlerin iptal edileceğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak Türk Hava Yolları (THY)Basın Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, “Değerli yolcularımız, Dünyada farklı sektörlerden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı problemin çözümü doğrultusunda operasyon yoğunluğumuzu düşürmek için çalışmalar yapmaktayız. Uçuşlarda aksama yaşanmaması adına bazı seferler iptal edilecek olup, uçuşlarımız en kısa sürede kademeli olarak normal seyrine dönecektir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

12:42 19 Temmuz 2024

"YERLİ YAZILIMLARIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI"

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu A Haber canlı yayınına bağlanarak yaşanan küresel sorunu değerlendirdi.

İşte Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarında öne çıkanlar:

Küresel düzeyde ulaşım, banka ve hastanelerde sorun yaşanıyor. Siber saldırı söz konusu değil. Sorun güvenlik yazılımından kaynaklı. Siber olaylara müdahale merkezi tespitleri yaptı. Bazı işlemler manuel olarak yapılabiliyor. En kısa sürede sorun çözülecek. Yerli yazılımın önemi ortaya çıktı.

12:21 19 Temmuz 2024

THY'DEN YOLCULARA YENİ HAKLAR

Değerli Yolcularımız, Havacılık sektörü de dahil olmak üzere farklı sektörleri etkileyen ve küresel çapta hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı teknik aksaklık meydana gelmiş olup, bu aksaklık neticesinde bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızda yer alan "Uçuş durumu" sekmesinden görüntüleyebilirsiniz

Seferi iptal olmayan yolcularımız için de yaşanılan aksaklık nedeniyle ek haklar tanımlanmıştır. Sistemsel aksaklık giderildikten sonra aşağıdaki şartları sağlayan yolcularımız satış kanallarımızdan işlem yapabilirler. 19 Temmuz 2024 ve öncesinde düzenlenmiş biletler için 19 Temmuz 2024 tarihindeki seferlerimize kayıtlı tüm Türk Hava Yolları yolcularımızın, 25 Temmuz 2024 (dahil) tarihine kadar işlem yaptırmaları kaydıyla ilave haklar tanımlanmıştır.

1) Rezervasyon değişiklikleri ücretsiz yapılacaktır. Uçuş saati geçmiş olmasına rağmen henüz işlem yaptırmayan ve uçuşlarına katılamayan yolcularımız hak kaybı yaşamayacaklardır.

2) İade talepleri:

a) Hiç kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacaktır

 b) Kısmi olarak kullanılmış, seyahatin tamamlanmamış olduğu biletlerde, biletin kullanılmayan uçuşlarına ait iade işlemi kesintisiz yapılacaktır.

3) İlgili uygulamalar sadece Türk Hava Yolları tarafından icra edilen seferlerde kayıtlı grup ve münferit yolcular için geçerli olacaktır. Güncel gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

 

12:11 19 Temmuz 2024

ALMANYA'DA AMELİYATLAR İPTAL

A Haber Fatih Yılmaz Almanya’daki son durumu A Haber’de anlattı:

Almanya’da 2 havalimanında uçuşlar durduruldu. Seferler iptal edildi ve ne zaman yapılacağı belli değil. Bazı firmalar işlemlerini manuel olarak yapıyor. Mercedes araçların ekranları karardı ve ülke genelinde tüm ameliyatlar durduruldu. Yazar kasa sistemleri de çalışmadığı için marketler de kapanıyor. Almanya’da Ulusal Güvenlik Kurulu toplanacak.

12:10 19 Temmuz 2024

CANLI TAKİP

12:05 19 Temmuz 2024

"İYİLEŞME GÖRÜLÜYOR"

Microsoft, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını ancak sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edilirken hizmetlere erişimde iyileşme görüldüğünü bildirdi.

Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor." ifadesi kullanıldı.

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor.

11:45 19 Temmuz 2024

"SİBER SALDIRI KAYNAKLI DEĞİL"

Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nden yapılan açıklamada "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır." denildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan da bir açıklama geldi. BTK'dan yapılan açıklamada, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz." denildi.

11:40 19 Temmuz 2024

SİSTEM NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK?

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da dünyayı sarsan krizle ilgili açıklama yaptı.

İŞTE BAKAN URALOĞLU'NUN AÇIKLAMASI:

"İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. Birkaç saate sorun çözülecek. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir.

11:37 19 Temmuz 2024

İNGİLTERE'DE TREN SEFERLERİ TAMAMEN DURDU

A Haber Muhabiri Alpaslan Düven İngiltere’deki son durumu canlı yayında aktardı.

İşte Düven'in açıklamalarında öne çıkanlar:

İngiltere’de çok sayıda tren iptal edildi. Bazı kanallarda da yayın yapılamıyor. Sağlık sistemlerinde de büyük sorunlar var. Ülke genelinde kaos yaşanıyor. Çok sayıda önemli firmaya şu an erişim sağlanamıyor. İngiltere’de bankalarda da büyük bir sorun yaşanıyor.

11:32 19 Temmuz 2024

BİLETLERE EL YAZISI

Dünya genelinde sistemlerin çökmesinin ardından Hindistan'a ait Indigo Havayolları yolculara verilen biletleri el yazısıyla kesmeye başladı.

11:15 19 Temmuz 2024

"FRANSA'DA HİÇBİR İŞLEM YAPILAMIYOR"

A Haber muhabiri Ömer Aydın Fransa'daki son durumu canlı yayında aktardı.

Aydın "Fransa’daki limanlarda büyük sorun yaşanıyor. Borsa ve bankaların da bu sorundan etkilendiği söyleniyor. Şu an hiçbir şekilde işlem yapılamıyor. Çok sayıda firma uçuşlarını askıya aldı. Küçük şirketler de bu sorundan etkilendi." ifadelerini kullandı.

11:13 19 Temmuz 2024

"SORUMLULUĞU ÜSTLENİYORUZ"

Diğer yandan Dailymail'de yer alan haberde şirket tarafından yapılan açıklamada "ABD'li siber güvenlik şirketi CrowdStrike, web sitelerinde 'üzerinde çalıştıklarını' bildirerek hatanın sorumluluğunu üstlendiğini itiraf etti." ifadelerinin kullanıldığına yer verildi.

11:05 19 Temmuz 2024

"SİSTEM DÜZELTİLDİ"

En aktif olarak havacılık sektöründe kullanılıyor. Şu an sistem düzeltildi ama sisteme yansıması zaman alacaktır. Makinelere 1 saat içinde yansıyacaktır. Dünyada 1 saat bile çok kritik. Günlerce sürecek bir kriz beklenmiyor. Ekipler düzeltti ve üzerine çalışıyorlar.

İKİ TARAFTA DA KONTROL HATASI VAR

CrowdStrike bir ürün geliştiyor bunu da Microsoft'a veriyor.Burada iki taraflı kontrol hatası var. Gözden kaçan bir hata böyle bir şeye neden oldu.

11:05 19 Temmuz 2024

GÜNCELLEME SONRASI MAVİ EKRAN

Bilişim Uzmanı Enes Dur A Haber ekranlarında dünya genelinde yaşanan krizi yorumladı:

Microsoft'un çalıştığı CrowdStrike siber güvenlik şirketinin yeni sürümünde aldığı güncelleme istenmeyen bir şekilde sonuçlanmış. Bu güncellemeyi alan tüm sistemler hatadan etkilendi. Tüm bilgisayarlar mavi ekran verdi.

10:52 19 Temmuz 2024

AVUSTRALYA'DAN ACİL DURUM PLANI

 

Avustralya merkezli Telekom şirketi Telstra “Bu öğleden sonra bize ulaşmaya çalışırken kesinti yaşıyorsanız bunun nedeni hem Microsoft'u hem de CrowdStrike'ı etkileyen küresel bir sorundur. Triple Zero çağrı merkezlerimize veya sabit ve mobil ağımıza yapılan çağrıların hiçbir etkisi yoktur. Etkilenenlerin çoğu gibi biz de her şeyi en kısa sürede tekrar çevrimiçi hale getirmek için her iki kuruluşla birlikte çalışıyoruz. Sizi bilgilendireceğiz. Papua Yeni Gine’ye yapılacak aramaları ücretsiz yapıyoruz” dedi.

Avustralya’daki Sydney Havalimanı olayla ilgili “Küresel bir teknik kesinti, bazı havayolu operasyonlarını ve terminal hizmetlerini etkiledi. Uçuşlar şu anda iniş ve kalkış yapıyor ancak akşam saatlerinde bazı gecikmeler yaşanabilir. Acil durum planlarımızı devreye aldık ve terminallerimize ilave personel görevlendirdik. Bugün seyahat ediyorsanız, havalimanına gelmek için bolca zaman ayırdığınızdan emin olun ve uçuşunuzun durumu hakkında havayolu şirketinize danışın” açıklamasını yaptı.

10:43 19 Temmuz 2024

İSPANYA'DA DA UÇUŞLAR GERÇEKLEŞTİRİLEMİYOR

İspanya'da Ulusal havalimanı otoritesi AENA İspanya'dan yapılan uçuşlarda Cuma günü gecikmeler yaşanabileceğini söyledi. AENA, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek için çalıştıklarını ve manuel sistemlerle çalışmaya devam etmeye çalıştıklarını söyledi. Havaalanlarının web sitelerine göre, Barselona ve Madrid havaalanlarından onlarca uçuş Cuma günü erken saatlerde ertelendi.

 

10:35 19 Temmuz 2024

CANLI YAYINLAR DURDU

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapmadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz” dedi.

Avusturalya'nın başkenti Sdney'in havalı̇manı sözcüsü, "Uçuşlar gelı̇yor ve gı̇dı̇yor ancak akşam boyunca bazı gecı̇kmeler olabı̇lı̇r" dedi.

10:32 19 Temmuz 2024

THY: KADEMELİ OLARAK NORMALE DÖNÜYOR

Türk Hava Yolları ve Ajet yolcuları sabah biletleme ve rezervasyon işlemlerini yapamadı.Uçuşlarda herhangi bir sorun yaşanmasına neden olmayan sorunun büyük oranda giderildiği öğrenildi.

"GEREKLİ AKSİYONLAR ALINMAKTADIR"

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, "Değerli yolcularımız, bilgi sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Sözkonusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz. Dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz misafirlerimizden özür dileriz" dedi.

10:30 19 Temmuz 2024

İNGİLTERE'DE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

İngiltere'de yaşanan sorundan dolayı sağlık sistemi çökerken hastalar hastanelerden randevu alamıyor. Ülkenin en büyük demiryolu şirketi Govia Thameslink Railway (GTR) dört tren hattında olası iptaller konusunda uyarıda bulundu.

10:15 19 Temmuz 2024

DÜNYA GENELİNDE SİSTEMLER ÇÖKTÜ

Dünya genelinde yazılım kaynaklı yaşanan problem nedeniyle dünya genelinde havacılık, bankacılık gibi sektörlerde sistemlere ulaşılamıyor.

A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.