CANLI | Orta Doğu'da gerilim tavan! ABD'den İsrail'e özel kalkan! Sistem kurdular

İşgalci İsrail Gazze'nin ardından Lübnan'a da çok sayıda saldırı düzenlerken Orta Doğu'daki tansiyon her geçen gün yükselmeye devam ediyor. ABD, yapılan katliama koşulsuz destek verirken İsrail'in uzun menzilli balistik füzelerle vurulmasını engellemek için bölgeye özel bir sistem konuşlandırdı. Diğer yandan ABD Savunma Bakanı İsrail güvenliğine kalıcı ve sarsılmaz şekilde bağlı olduklarını yineledi. İşte dakika dakika yaşananlar...

Gazze'nin ardından şimdi de Lübnan'a ölüm yağdıran İsrail bölgede tansiyonu yükseltmeye ve katliam yapmaya devam ediyor. Son olarak Lübnan'da hastane çevrelerini hedef alan İsrail çok sayıda kişiyi öldürdü.

Diğer yandan ABD'den yapılan açıklamalarda İsrail'e koşulsuz desteğin süreceği yinelendi.

CANLI ANLATIM
19:40 13 Ekim 2024

LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEKİ ÇATIŞMALARDA 25 İSRAİL ASKERİNİN YARALANDIĞI BELİRTİLDİ

Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda 25 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.
İsrail devlet televizyonu KAN, pazar sabahından bu yana Lübnan'ın güneyindeki 3 ayrı çatışmada, 25 İsrail askerinin yaralandığını duyurdu.
KAN, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi, dördünün orta derecede ve diğerlerinin ise hafif yaralı olduğunu belirtti.
​LÜBNAN'DAN 40 FÜZE FIRLATILDI
İsrail Kanal 7 televizyonunun İsrail ordusundan aktardığı haberde ise Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Batı Celil ile Yukarı Celil bölgelerine 40 füze fırlatıldığı kaydedildi. Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Batı Celil ile Yukarı Celil bölgelerine füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Lübnan sınırına yakın yerleşim yerlerinde sirenler çalmıştı.

18:00 13 Ekim 2024

İŞGAL ORDUSUNDAN BM ÜSSÜNE BASKIN!

İsrail ordusuna ait tanklar, Lübnan'daki BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) üssüne güç kullanarak girdi, 15 BM askeri hafif şekilde yaralandı.

15 ASKER YARALANDI

UNIFIL'den yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Ramyah'taki BM üssüne İsrail ordusuna ait 2 tankın güç kullanarak girdiği belirtilerek, üssün ana kapısının yıkıldığı ve 15 BM askerinin hafif şekilde yaralandığı aktarıldı. UNIFIL, “Tanklar yaklaşık 45 dakika sonra irtibat mekanizmamız aracılığıyla İsrail ordusunun barış gücü askerlerini tehlikeye attığını belirtmesinin ardından üsten ayrıldı.” ifadelerini kullandı.

15:29 13 Ekim 2024

İSRAİL, SINIRIN YAKLAŞIK 60 KİLOMETRE DERİNLİĞİNDEKİ LÜBNANLILARI YERİNDEN ETMEYE ÇALIŞIYOR

İsrail ordusu, İsrail-Lübnan sınırının yaklaşık 60 kilometre derinliğindeki Lübnanlıları, Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmeleri için zorluyor.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada, saldırı düzenlenecek 21 bölge ismi duyurarak, "Güvenliğiniz için evlerinizi derhal boşaltmalı ve Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmelisiniz." ifadesini kullandı.
Adraee saldırıların düzenleneceği bölgeleri Merkaba, Rub Selasin, Tallusa, Et-Taybe, Kantara, Deyr Saryan, Furun, El-Kusayr, Haris, Tebnin, Kefra, Deyr Nattar, Reşaknaniye, Sıddıkin, Ramadiye, Kana, Hanaviye, Ayteyt, Meysat, Humeyri ve Bestita şeklinde sıraladı. Hizbullah'ın askeri hedeflerine yönelik saldırılar düzenleneceğini ifade eden Adraee, "Güneye seyahat etmeniz yasaktır. Güneye doğru herhangi bir hareket hayatınız için risk oluşturabilir." tehdidinde bulundu. İsrail ordusu daha önce de Lübnan'ın güneyindeki 24 belde sakinleri için Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmeleri uyarısında bulunmuştu.
⁠İSRAİL'İN LÜBNAN'DA ŞİDDETLENEN SALDIRILARINDA 2255 KİŞİ ÖLDÜ
Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 255 kişi öldü, 10 bin 524 kişi yaralandı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hizbullah ise İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.
İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan'da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 430 binden fazlasının Suriye'ye göç ettiğini açıkladı.

13:51 13 Ekim 2024

GUTERRES RESMEN İSTENMEYEN KİŞİ

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, BM Başkanı Guterres'i İran tutumu nedeniyle istenmeyen kişi ilan etti.

13:37 13 Ekim 2024

2 CAMİ YIKILDI

İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Sur ve Nebatiye kentlerine düzenlediği saldırılarda 2 camiyi yıktığı bildirildi. Lübnan'ın Güney vilayetine bağlı Sur kentinin Dahira beldesinde bir cami İsrail ordusu tarafından bombalandı.

Caminin bombalanması, Dahira beldesi yakınındaki Ceradih askeri bölgesinden bir grup İsrail askerinin sınırlı olarak sızmasının ardından gerçekleşti.

Lübnan resmi haber ajansı NNA da ülkenin güneyindeki Kefr Tebnit beldesine gece boyunca İsrail savaş uçakları tarafından yoğun saldırılar düzenlendiğini, bombardımanda beldedeki tarihi bir caminin tamamen yıkıldığını kaydetti.

13:26 13 Ekim 2024

İSRAİL: 53 MİLYON DOLARLIK HASARIMIZ VAR

İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırısının yaklaşık 53 milyon dolarlık (200 milyon şekel) hasara yol açtığı öne sürüldü.

İsrail merkezli Yedioth Ahronot gazetesinin İsrail Vergi Dairesinin verilerine dayandırdığı haberine göre, İran saldırısı İsrail'de 150 ila 200 milyon şekel aralığında hesaplanan bir tahribata yol açtı.

Haberde, İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’ye başlattığı saldırılardan bu yana İsrail’de görülen en ağır hasarın İran’ın 1 Ekim’de düzenlediği saldırıyla oluştuğu ileri sürüldü.

Ayrıca habere göre, Tel Aviv'in kuzeyindeki sahil bölgesinde bulunan bir tatil kompleksinin yakınına düşen füzenin yol açtığı hasarın yaklaşık 50 milyon şekel olduğu tahmin edildi.

09:48 13 Ekim 2024

343 ÜLKEDEN İSRAİL'E TEPKİ

Birleşmiş  Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) katkıda bulunan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülke, ortak bir bildiri yayımlayarak İsrail’in UNIFIL'e saldırılarını kınadı.

BM’nin Polonya Daimi Temsilciliği öncülüğünde hazırlanan ve sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, UNIFIL'in korunması çağrısı yapıldı. Açıklamada, bildiriye imza atan 34 ülkenin UNIFIL misyonuna verdiği kuvvetli desteğe dikkat çekilerek, “Son olayları kınıyoruz. UNIFIL'in misyonuna saygı gösterilmesi ve personelinin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Bölgede tansiyonun yükseldiği bir dönemde UNIFIL’in rolünün önemine vurgu yapılan bildiride, İsrail’in saldırılarının durdurulması ve sorumlular hakkında inceleme başlatılması talep edildi.

04:20 13 Ekim 2024

ABD İLE İSRAİL ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Austin'in görüşmede "İsrail güçlerinin Lübnan'daki BM barış gücü mevzilerine ateş açması ve iki Lübnan askerinin ölümüne dair haberlerden duyduğu derin endişeyi dile getirdiği" kaydedildi.

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin güvenliğinin sağlanmasının önemini vurgulayan Austin'in, "En kısa sürede Lübnan'daki askeri operasyonlardan diplomatik bir yola dönüş ihtiyacını yinelediği" aktarıldı.

"Bakan Austin ayrıca Gazze'deki vahim insani durumu da gündeme getirdi ve bu durumun düzeltilmesi için adımlar atılması gerektiğini vurguladı" denilen açıklamada,

"Bakan Austin, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan kalıcı ve sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti" ifadeleri kullanıldı. Austin'in ayrıca tüm rehinelerin mümkün olan en kısa sürede evlerine dönmesi gerektiğini belirttiği kaydedildi.

.
00:53 13 Ekim 2024

3 GÜNDÜR HASTANE ÇEVRELERİ BOMBALANIYOR

 İsrail ordusunun Lübnan'ın doğusundaki Baalbek bölgesinde yer alan Temnin Hastanesi'ni hedef alması sonucu hastanedeki hastalar yaralandı.

Temnin et-Tahta beldesinde bulunan Temnin Hastanesi'nden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun 3 gündür üst üste hastanenin çevresini bombaladığı belirtildi.

Saldırıların hastanede büyük zarara yol açtığı aktarılan açıklamada, saldırıların etkisiyle cam ve şarapnel parçaları nedeniyle çok sayıda hastanın yaralandığı kaydedildi.

23:45 12 Ekim 2024

LÜBNAN'A HAVA SALDIRISI: 13 ÖLÜ

İsrail ordusunun, Lübnan'ın batısına düzenlediği hava saldırılarında 13 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun, ülkenin batısındaki Cebel-i Lübnan vilayetine bağlı Barca beldesine düzenlediği saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in aynı ilin Kisirvan ilçesine bağlı Muaysira beldesinde bir eve düzenlediği saldırıda da 9 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı aktarıldı.

23:03 12 Ekim 2024

ABD'DEN İSRAİL'E KALKAN

İsrail ordusu, ABD'nin ülkede uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için kullanılan THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini konuşlandırdığını duyurdu.

İsrail Ordu Radyosu X hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "ABD, İran tehditlerine karşı hazırlık olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail'e konuşlandırdı." ifadeleri kullanıldı.

ABD daha önce Mart 2019'da İsrail'de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı.

22:36 12 Ekim 2024

HİZBULLAH KAMİKAZE DRONLARLA VURDU

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Tel Aviv'in banliyölerinin "kamikaze dronlarla" hedef alındığı belirtildi. Hizbullah, Golan Tepeleri'ndeki Maaleh Golani askeri üssüne de "roketle” saldırdığını duyurdu.

İSRAİL: YARALI YOK

Hizbullah, başka bir açıklamasında, kuzeydeki Celil bölgesinde bulunan Kfar Giladi yerleşim birimindeki İsrail güçlerinin toplandığı bölgeyi roketlerle vurduğunu bildirdi.

İsrail Kanal 12 televizyonu da Lübnan’ın güneyinden Golan Tepeleri'ne 10 roket fırlatıldığını, bazılarının imha edildiğini, bazılarının açık alanlara düştüğünü belirtti.

Roket saldırılarında herhangi bir yaralanma olmadığı ifade edildi.

Aynı kanalın bildirdiğine göre, Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems kasabasında ve Kidmat Tsvi yerleşim biriminde sirenler çaldı.

22:05 12 Ekim 2024

İSRAİL LÜBNAN'DAKİ ÇARŞIYI VURDU

İsrail güçleri, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentinde bulunan çarşıya saldırı düzenledi.

İsrail, Lübnan’daki yoğun saldırılarına aralıksız devam ediyor. Lübnan Ulusal Haber Ajansı, İsrail savaş uçaklarının yaklaşık 1 saat önce Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentinde bulunan çarşıya saldırı düzenlediğini aktardı. Saldırının ardından alevler yükselirken, Lübnan askerlerinin bölgeye sevk edildiği öğrenildi. Saldırının ardından ölen veya yaralanan olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

21:36 12 Ekim 2024

İSRAİL'E 320 ROKET İLE SALDIRI

İsrail Savunma Kuvvetleri, Yahudilerin en kutsal günü olan Yom Kippur’da (Kefaret Günü) Hizbullah’ın İsrail’e 320 roket ile saldırı düzenlediğini bildirdi.

İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah arasındaki çatışmalar sürüyor. İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırılara Hizbullah da karşılık veriyor. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Hizbullah’ın bugün kutlanan Yahudilerin en kutsal günü Yom Kippur’da (Kefaret Günü) İsrail’e yönelik saldırı düzenlediği bildirildi. Açıklamada, “Yom Kippur’un kutlandığı hafta sonu boyunca Hizbullah tarafından atılan yaklaşık 320 mermi Lübnan'dan İsrail'e geçti” ifadeleri kullanıldı.

 

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.