CANLI | Katil İsrail yine Beyrut'u hedef aldı! Önce uyardı sonra vurdu | İşgal ordusundan Şam'a saldırı

İşgalci İsrail, Gazze'den sonra gözünü Lübnan'a çevirdi. 18 yıl aradan sonra yeniden Lübnan'ı işgal planını devreye alan İsrail, Hizbullah ve Hamas'ın lider kadrolarından birçok ismi de öldürdü. Katil İsrail, İran'ın düzenlediği füzeli yanıta da karşılık vermeyi planladığını duyururken Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım açıklamasında İsrail'in kendilerini asla kontrol altına alamayacağını vurgulayarak "Netanyahu'ya ders olsun, daha çok kaybedeceksiniz" dedi. Öte yandan İsrail ordusu uyarıları sonrası işgal uçakları Beyrut'a bomba yağdırmak için havalanırken bir yandan da Suriye'nin başkenti Şam'a saldırılar düzenlendi.

1 yıldır Gazze'de on binlerce sivili katleden İsrail, bu kez de Lübnan'a bomba yağdırıyor. Lübnan'ın güneyine işgal birliklerini göndererek karadan saldırı başlatan İsrail ordusu, İran'ın füzeli yanıtına da karşılık vereceğini açıkladı.

Diğer yandan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail'e meydan okurken "Daha çok kaybedeceksiniz, Netanyahu'ya ders olsun. Bizi asla kontrol altına alamayacaklar" ifadelerini kullandı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

CANLI ANLATIM
23:04 08 Ekim 2024

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN 1 ASKER ÖLDÜ

 İsrail'in üç gün önce Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlediği saldırıda yaralandığı belirtilen İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu bir askeri yetkilinin yaralarının ağırlığı nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

İŞGALCİLERİN ŞAM SALDIRISINDA AĞIR YARALANMIŞTI

Yarı resmi İran Öğrenci Haber Ağı'na (SNN) göre, İsrail'in 1 Ekim'de Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlediği hava saldırısında bu ülkede bulunan İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu Mecid Divani'nin yaralandığı bildirildi.

Durumu ağır olan Divani'nin bugün hayatını kaybettiği belirtildi. Divani'nin rütbesi hakkında bilgi verilmeyen haberde, "Suriye'de askeri danışmanlık görevi yaptığı ve Devrim Muhafızları Ordusunun aktif ve önemli güçlerinden biri" olduğu bilgisi paylaşıldı.

22:48 08 Ekim 2024

GALLANT ABD'YE ZİYARETİ İPTAL ETTİ

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, Gallant ile gerçekleştirdiği görüşmede Savunma Bakanı'nın ABD'ye yapmayı planladığı bir günlük ziyareti ele aldı.

NETANYAHU İSTEDİ GALLANT İPTAL ETTİ

Netanyahu, öncesinde kendisinin ABD Başkanı Biden ile telefonda görüşmek istediğini ve Gallant'ın bu görüşme olmadan ABD'ye hareket etmesine karşı olduğunu Savunma Bakanı'na iletti. Buna ek olarak Netanyahu, Gallant'tan İsrail Güvenlik Kabinesi, Tel Aviv'in İran'a vereceği yanıtı onaylamasından sonra ABD'ye hareket etmesini istedi.

Gallant ise ABD ziyaretini iptal etti. Konuya ilişkin resmi açıklama gelmedi.  

ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE BİR ARAYA GELMESİ BEKLENİYORDU

Gallant'ın, İran'ın füze saldırısına verilecek yanıtı görüşmek için bir günlük ziyaret kapsamında bu akşam Washington'a hareket etmesi ve yarın da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya gelmesi planlanıyordu.

22:36 08 Ekim 2024

HİZBULLAH İSRAİL'E FÜZE YAĞDIRDI

 Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki iki askeri birliğe füzeler ve insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlediğini duyurdu.

ASKERİ BİRLİKLERİ HEDEF ALINDI

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Metula'da bir grup askerin füzelerle hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Yaara yerleşiminde de bir askeri birliğin kamikaze dron saldırıları ile hedef alındığı kaydedildi.

21:53 08 Ekim 2024

İSRAİL ŞAM'I VURDU: 7 ÖLÜ

İşgal ordusunun kanlı saldırılar düzenlediği yerlerden biri de Suriye'nin başkenti Şam oldu. İşgal ordusunun Şam'a düzenlediği saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti. 

21:17 08 Ekim 2024

"İSRAİL İRAN BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRDI" İDDİASI

İran resmi haber ajansı IRNA, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da İran Büyükelçiliği yakınlarında bir binayı hedef aldığını duyurdu.

IRNA'nın haberinde, "Siyonist rejim Şeyh Saad Mahallesi'nde bir sivil yerleşim birimini hedef aldı." ifadelerine yer verildi. Haberde, saldırıda hedef alınan binanın İran'ın Şam Büyükelçiliği yakınlarında olduğu bilgisi verildi.

20:50 08 Ekim 2024

"AZ SONRA BEYRUT'U VURACAĞIZ"

İşgalci İsrail Lübnan'da saldırılarını sürdürmeye devam ediyor. Katil ordusu tarafından yapılan açıklamada "Az sonra Beyrut'u vuracağız" denildi. 
19:59 08 Ekim 2024

"SAFİYUDDİN'İ ÖLDÜRDÜK"

İsrail Başbakanı katil Netanyahu, Hasan Nasrallah'ın muhtemel halefi olarak gösterilen Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'in düzenledikleri saldırıda öldürüldüğünü ileri sürdü.

LÜBNAN İÇİN İRAN'I SORUMLU TUTTU

Netanyahu, yayımladığı İngilizce görüntülü mesajda, Lübnan halkına seslenerek, mevcut duruma ilişkin iddialarda bulundu. Lübnan'ın içinde bulunduğu durumdan dolayı İran'ı suçlayan Netanyahu, yaşananlardan İsrail'in değil Tahran'ın sorumlu olduğunu savundu.

"HİZBULLAH'A DARBE VURDUK"

Netanyahu, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'ın yanı sıra muhtemel halefi olarak gösterilen Safiyuddin'i de öldürdüklerini öne sürdü. Hizbullah'a "darbe vurduklarını ve zayıflattıklarını" savunan Netanyahu, Lübnan halkını Hizbullah'a karşı tutum almaya çağırdı.

18:10 08 Ekim 2024

HİZBULLAH İSRAİL ASKERLERİNİ PÜSKÜRTTÜ

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Lebbune beldesine sızmaya çalışan İsrail güçlerini, püskürttüğünü duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, mensuplarının Labbune'ye sızmaya çalışan İsrail askerlerini tespit ettiği ve çıkan çatışmalar sonucunda, İsrail askerlerinin geri çekilmek zorunda kaldığı, İsrail saflarında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.

15:30 08 Ekim 2024

LÜBNAN'DAN İSRAİL'E 100'DEN FAZLA ROKET

Lübnan'ın başkenti Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail ordusu, bugün Lübnan tarafından Hayfa kentine iki dalga halinde toplamda 105 roket atıldığını duyurdu.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hizbullah'ın fırlattığı roketlerin bir kısmının İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendiği belirtildi.
Açıklamaya göre, Hayfa'ya Lübnan'dan ilk aşamada 85 roket fırlatıldı, bazıları kentte belli bölgelere isabet etti ve hasara yol açtı. Hayfa kentine Lübnan'dan 20 roket daha fırlatılırken, roketlerin bir kısmı hava savunma sistemlerince engellendi, bir kısmı da evlere isabet ederek hasara neden oldu.
İsrail polisinden yapılan açıklamada da Hayfa'da imha edilen roket parçalarının 150 ayrı noktaya düştüğü kaydedildi. İsrail acil yardım servisi Magen David Adom'dan yapılan açıklamada, 71 yaşındaki bir kadının hafif yaralandığı bildirildi.

14:20 08 Ekim 2024

BM: TEK YOL MÜZAKERE YOLUYLA ÇÖZÜM

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ile Lübnan'ı ayıran Mavi Hat'ın her iki tarafındaki sivillerin özlemini duyduğu ve hak ettiği güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmenin tek yolunun müzakere yoluyla çözüm olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörü (UNSCOL) Jeanine Hennis-Plasschaert, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Misyonu Başkanı ve Başkomutanı General Aroldo Lazaro, Hizbullah'ın da aralarında bulunduğu gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmaların başlamasının birinci yılı münasebetiyle ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, "İsrail ile Lübnan'ı ayıran Mavi Hat üzerindeki, her gün çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, bazılarının evlerinden koparıldığı ve hayatlarının mahvolduğu karşılıklı çatışmaların üzerinden bir yıl geçti. Mavi Hat'ın her iki tarafındaki siviller hâlâ güvenlik ve istikrarın özlemini çekiyor." ifadelerine yer verildi.

Geride bırakılan yılın, "itidal, sivilleri korumak, uluslararası insancıl hukuka uymak, saldırıların sona ermesi ve 1701 sayılı kararın uygulanmasına dayalı bir siyasi sürece girilmesi yönünde tekrarladıkları çağrıların dikkate alınmadığı bir yıl olduğuna" dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Fırlatılan her roket, atılan her bomba veya gerçekleştirilen kara saldırısı, tarafları 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı'nda öngörülen hedeften uzaklaştırdığı gibi, Mavi Hat'tın her iki yakasındaki siviller için kalıcı güvenliğin sağlanması için gerekli koşulların yaratılmasından da uzaklaştırıyor."

14:05 08 Ekim 2024

GAZZE'DE CAN KAYBI 41 BİN 965'E YÜKSELDİ

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 56 artarak 41 bin 965'e çıktı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 368 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği "8 katliamda" 56 kişinin öldüğü, 278 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 41 bin 965'e, yaralı sayısının 97 bin 590'a yükseldiği kaydedildi.

14:00 08 Ekim 2024

KATİL İSRAİL ORDUSU GAZZE ŞERİDİ'NDE 27 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 27 Filistinli hayatını kaybetti.

Yerel kaynakların AA muhabirine verdiği bilgilere göre, İsrail ordusu El-Bureyc Mülteci Kampı'nda Abdulhadi ailesinin 3 katlı evini hedef aldı.

Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 16 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin naaşları ve yaralanan 27 kişi Avde Hastanesine getirildi.

Nusayrat Mülteci Kampı'nda ise Ebu Nahl ailesinin evine yapılan saldırıda 1 kadın ve 1 çocuk öldü, 8 kişi yaralandı.

Görgü tanıklarının AA'ya verdiği bilgilere göre, kampın kuzeyindeki Netzarim ekseninde konuşlanmış İsrail askeri araçları aralıklı olarak Nusayrat'ın batısını hedef aldı.

İsrail ordusu Han Yunus ve Refah kentinde de hava saldırılarını sürdürdü.

İsrail ordusunun insansız hava aracının (İHA) Refah'ın kuzeyindeki Hirbet el-Ades'te bölgesinde bir su dolum istasyonunda toplanan sivilleri bombalaması sonucu 8 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail savaş uçaklarının Hirbet el-Ades'te El-Emin Muhammed Camisini bombalamasında da Filistinli 1 kız çocuğu hayatını kaybetti.

13:38 08 Ekim 2024

LÜBNAN'DA 65 SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLDÜ

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Lübnan Olay Müdahale Yönetici Yardımcısı Ian Clarke, İsrail'in saldırılarını havadan ve karadan sürdürdüğü Lübnan'da 17 Eylül'den bu yana sağlık sistemine yönelik 16 saldırıda 65 sağlık çalışanının öldürüldüğünü bildirdi.

Clarke, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Lübnan'da sağlık sistemine yönelik artan şiddetin etkisinden derin endişe duyduklarını kaydeden Clarke, "17 Eylül'den bu yana Lübnan'daki sağlık sistemine yönelik 16 saldırı kayıtlara geçti. Bu saldırılar 65 sağlık personelinin ölümü ve 40'ının ise yaralanması ile sonuçlandı." dedi.

Clarke, Lübnan'ın güneyinde artan saldırılar nedeniyle 96 sağlık ocağının kapatıldığını, 5 hastanenin ise fiziksel veya altyapısal hasar nedeniyle işlevsiz kaldığını söyledi.

Bölgede 4 hastanenin ise kısmen boşaltıldığını anlatan Clarke, "Acil servisler çok sınırlı kapasiteyle de olsa sürdürülüyor. Kritik diyaliz ve kanser hastaları dahil hastaların başka hastanelere nakledilmesi gerekti." dedi.

Clarke, Lübnan'da yerinden edilenlerin sayısının hızla arttığını vurgulayarak, bu kişilerin salgın hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu da ifade etti.

Lübnan'ın sağlık sisteminin yıllardır ekonomik ve siyasi istikrarsızlıktan etkilendiğini anımsatan Clarke, tüm bu yaşananların sağlıkla ilgili sorunları derinleştirdiğini aktardı.

Clarke, yaşanan zorluklara rağmen DSÖ'nün Lübnan Sağlık Bakanlığı ile koordineli hareket ettiğini ve onları desteklediğini dile getirdi.

13:18 08 Ekim 2024

İSRAİL'İN GAZZE'NİN GÜNEYİNDE SU DOLUM İSTASYONUNU BOMBALADI

İsrail keşif uçağının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin kuzeyinde yer alan su dolum istasyonunda sivillerin toplandığı alanı bombalaması sonucu 8 Filistinli hayatını kaybetti.

Görgü tanıkları, İsrail keşif uçağının, Hirbet el-Ades bölgesinde su dolum noktasında bulunan bir grup Filistinliyi hedef aldığı, saldırıda ölen ve yaralananların olduğunu aktardı.

Gazze-Avrupa Hastanesi kaynakları da İsrail'in Refah kentinin kuzeyindeki Hirbet el-Ades bölgesindeki saldırısında sivilleri hedef aldığı saldırısının ardından hastaneye 8 Filstinlinin naaşının getirildiğini bildirdi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne karşı sürdürdüğü soykırım savaşının bir yılını geride bırakırken, son iki gün içinde Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine hava ve topçu saldırılarını yoğunlaştırdı.

12:44 08 Ekim 2024

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN'DAN "İSRAİL'İN YANINDAYIZ" MESAJI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de 7 Ekim 2023'te başlayan olayların birinci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "İsrail'in yanındayız" dedi.

Blinken, 7 Ekim'in birinci yılı nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, "Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları, Filistin halkı için trajik sonuçları olan bir yıllık çatışmanın fitilini ateşledi." ifadelerini kullandı.

Taraflar arasında ateşkes anlaşmasını imzalama zamanının geldiğini kaydeden Blinken, ayrıca uluslararası toplumun Hamas'a destek verenlere karşı kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini savundu.

Blinken, "ABD, kendisini terörizme karşı savunan İsrail'in yanındadır." dedi.

Hamas'ın halen elinde tuttuğu esirlerin arasında bazı ABD vatandaşlarının da bulunduğunu belirten Blinken, onların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

12:36 08 Ekim 2024

IDF'DEN DE HÜSEYNİ İDDİASI

İsrail ordusu, Hizbullah'ın lojistik karargahı komutanı Süheyl Hüseyin Hüseyni'nin Beyrut'taki saldırıda öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, dün IDF'nin başkent Beyrut'ta Hizbullah'ın istihbarat noktalarına yönelik saldırı düzenlediği, saldırıda Hizbullah Komutanı Süheyl Hüseyin Hüseyni'nin öldürüldüğü belirtildi. Hüseyni'nin komutasındaki karargahın Hizbullah'a bağlı lojistiği denetlediği ve örgüt içindeki çeşitli birimlerin bütçelendirilmesi ile yönetiminden sorumlu olduğu kaydedildi.

Karargahta ayrıca hassas güdümlü füzelerin üretiminden ve Lübnan'daki silahların depolanması ile taşınmasından sorumlu Hizbullah'ın Araştırma ve Geliştirme Biriminin de bulunduğu belirtildi.

11:44 08 Ekim 2024

"DAHA ÇOK KAYBEDECEKSİNİZ NETANYAHU"

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım yaptığı açıklama İsrail'e meydan okurken "Daha çok kaybedeceksiniz, Netanyahu'ya ders olsun. Bizi asla kontrol altına alamayacaklar" ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Lübnan televizyon kanalında önemli açıklamalarda bulundu. Lübnan'ın güneyindeki kara saldırılarının 7 gün önce başladığını ancak İsrail ordusunun henüz bir ilerleme sağlayamadığını belirten Kasım, Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından yeni genel sekreterin seçileceğini ve süreç tamamlandığında duyuru yapılacağını ifade etti.


Hamas'ın geçtiğimiz yıl 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nu istisnai bir olay ve Orta Doğu'da değişimin başlangıcı olarak nitelendiren Kasım, "İsrail'in hedefi direniş eksenini tamamen sona erdirmek ve Filistin halkını yok etmektir" ifadesini kullandı. Kasım, İsrail'in bölgedeki tüm ülkeleri ve halkları kendi politikalarına tabi tutmak istediğini söyledi.

"ABD GAZZE'DEKİ SUÇLARIN ORTAĞIDIR"
ABD'nin İsrail'e yönelik desteğine ilişkin konuşan Kasım, "Amerika Birleşik Devletleri'ni Gazze'de işlenen tüm suçlarda önemli bir ortak olarak görüyoruz. ABD'nin desteği olmasaydı, İsrail'in saldırıları bir ay içinde son bulurdu" dedi. Hamas'ın çok daha fazla direnme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Kasım, "Filistin halkı yenilmezdir ve özgürlüğe layıktır" şeklinde konuştu.

Hizbullah'ın İsrail'in gerçekleştirdiği saldırı ve suikastların ardından İsrail ordusuna direnme kapasitesinin zarar görmediğini belirten Naim Kasım, "Askeri kapasitemiz iyi. Düşmanlarımızın savaş kabiliyetlerimiz hakkında söyledikleri bir yanılgı. Yalan söylüyorlar. Cephedeki savaşçılarımız sağlam. Son 10 günde İsraillilerin acısı arttı. Onlara, daha fazla İsraillinin yerinden edileceğini söylüyoruz. İsrail'in planı, Lübnanlı sivilleri öldürmek ve kaos oluşturmak için köyleri boşaltmak. Ama onlara, çabalarının başarısız olduğunu söylüyorum" diye konuştu.

11:34 08 Ekim 2024

İRAN'DAN İSRAİL'E MEYDAN OKUDU

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail'in muhtemel saldırısına tereddüt etmeden güçlü karşılık vereceklerini söyledi.

Erakçi, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (IPIS) düzenlenen, Irak, Yemen, Lübnan ve Suriye'nin Tahran'daki büyükelçilerinin de katıldığı bir programda konuştu.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e karşı düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunun Tel Aviv'in aleyhine önemli gelişmelere yol açtığını söyleyen Erakçi, "Geçtiğimiz yıllarda direniş güçleri iniş çıkışlar yaşadı ama her seferinde daha dirençli bir şekilde yoluna devam etti." dedi.

İsrail'in İran'ın altyapısına saldırı tehditlerini de değerlendiren Erakçi, "İsrail'e, İran'ın iradesini test etmemesini tavsiye ediyoruz. Herhangi bir saldırıya daha güçlü yanıt vereceğiz. Cevap vermekte tereddüt etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı. ​​​​​​​

11:05 08 Ekim 2024

ABD BASINI DUYURDU: İSRAİL O BÖLGELERİ HEDEF ALABİLİR

Tahran'ın misilleme saldırısına yanıt verme tehdidinde bulunan İsrail'in, İran'daki askeri üslerin yanı sıra bazı üst düzey istihbarat kurumlarının yerleşkelerini hedef alabileceği öne sürüldü.

The New York Times (NYT) gazetesinde çıkan yazıya göre, İran'a saldırması beklenen İsrail, ilk aşamada nükleer tesisleri hedef almaktan ziyade askeri üsler ve bazı istihbarat kurumlarının yerleşkelerini vurabilir.

Yazıda, İran'ın nükleer tesislerinin en azından ilk aşamada İsrail'in hedefi olmadığı öne sürülürken, "Bu hedefler, İranlıların karşı saldırılarla gerilimi tırmandırmaları halinde daha sonraya bırakılmış gibi görünüyor." ifadeleri kullanıldı.

10:44 08 Ekim 2024

İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'I HEDEF ALDI

İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyi ve doğusundaki birçok beldeye ve başkent Beyrut'un Dahiye bölgesine şiddetli hava saldırıları gerçekleştirdi.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre İsrail savaş uçakları, başkent Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldırıları düzenledi; Beyrut Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki Tahvita el-Gadir, El-Kefaat ve Burc el-Baracine bölgelerini hedef aldı.

İsrail savaş uçakları, ülkenin güneyindeki Sur kentine bağlı beldelerin yanı sıra ülkenin doğusundaki Bekaa bölgesine yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi, ülkenin doğusundaki Bealbek'in Nebi Şit ve Yunin köyleri başta olmak üzere bazı beldeleri de bombaladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, dün sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerin boşaltılması çağrısı yapmıştı.

Saldırı düzenleyecekleri tehdidinde bulunan Adraee, Lübnan'ın güneyindeki 25 köy ve yerleşim bölgesindeki halktan evlerini terk ederek Eveli Nehri'nin kuzeyine geçmelerini talep etmişti.

10:34 08 Ekim 2024

ABD VE MISIR'DAN ORTA DOĞU GÖRÜŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati ile Orta Doğu'daki son gelişmeleri ele aldı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati ile telefon görüşmesi yaptı.
Görüşmede Blinken, Mısır'ın Gazze'de esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkes anlaşmasına varılması için sürdürdüğü çabalar ile Sudan'daki çatışmanın çözümünde oynamaya devam ettiği önemli rol için mevkidaşına teşekkür etti.
Blinken, hem İsrail hem de Lübnan'daki sivillerin güvenli şekilde evlerine dönebilmeleri için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması gerektiğini vurguladı.
ABD'nin Lübnan'a yönelik yaklaşık 157 milyon dolarlık insani yardım taahhüdünü yineleyen Blinken, ülkesinin, Lübnan Silahlı Kuvvetleri ve diğer Lübnan devlet kurumlarına devam eden desteğini kaydetti.
Görüşmede, Orta Doğu'daki son gelişmeleri masaya yatıran bakanlar ayrıca, Mısır'ın başkenti Kahire'de eylülde düzenlenen ABD-Mısır Stratejik Diyalog Toplantısı'nda ele alınan konuları yeniden görüştü.

08:42 08 Ekim 2024

LÜBNAN'DAN TAHLİYE BAŞLIYOR

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’dan ayrılmak üzere başvuran vatandaşların deniz yoluyla tahliyesinin 9 Ekim'de yapılacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki vatandaşların tahliyesine ilişkin açıklama yaptı:

"Lübnan’dan ayrılmak üzere başvuran vatandaşlarımızın deniz yoluyla tahliyesi yarın (9 Ekim) yapılacaktır.

Bu çerçevede, Deniz Kuvvetlerimize ait iki gemimizin bugün Beyrut’a doğru yola çıkması öngörülmektedir. Gemilerimizin toplam kapasitesi yaklaşık 2 bin yolcudur.

Tahliye işlemiyle ilgili detaylar bugüne kadar Konsolosluk Çağrı Merkezimizle temasa geçmiş olan vatandaşlarımızla ayrıca paylaşılacaktır.

Gerekmesi halinde tahliye işlemleri izleyen günlerde devam edecektir.

Vatandaşlarımızın ülkemize varışlarında olabilecek ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hazırlıklar tamamlanmıştır.

Tahliye için görevlendirilen gemilerimiz, ayrıca insani yardımlarımızı da Lübnan’a nakledeceklerdir."

 

08:13 08 Ekim 2024

İRAN'DA GİZEMLİ PATLAMALAR

 İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsfahan kenti yakınlarında meydana gelen patlamanın, savunma sistemi denemesinden kaynaklandığını duyurdu.

İranlı öğrenciler haber ajansı ISNA, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, "Dün gece yarısı, patlama sesi ve parlak bir nesnenin görülmesi, savunma sisteminin test faaliyetinden dolayı meydana geldi. Düşman saldırısı veya tatbikat iddiaları doğruyu yansıtmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

İsfahan kentinde gece yarısı patlama sesi duyulmuş, sosyal medyada patlamanın saldırı sonucu yaşandığı iddia edilmişti.

07:50 08 Ekim 2024

KATİL İSRAİL'DEN YENİ İDDİA: ÖLDÜRDÜK

İsrail ordusu, dün akşam Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine yönelik yapılan saldırıda Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Süheyl Hüseyin Hüseyni'yi öldürdüklerini iddia etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hüseyni'nin İran ile Hizbullah arasındaki silah transferi ve dağıtımı ile bunların finansmanından sorumlu olduğu öne sürüldü.

Açıklamada Hüseyni'nin Lübnan ve Suriye'de Hizbullah'ın hassas projelerinin lojistiğinin yönetiminden sorumlu olduğuna değinildi.

Hizbullah'tan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

07:25 08 Ekim 2024

İSRAİL ORDUSU, GAZZE'DE BİR ASKERİNİN DAHA ÖLDÜĞÜNÜ DUYURDU

İsrail ordusu, Gazze'de Filistinli gruplarla yaşanan çatışmalarda 1 askerin öldüğünü, 1 askerin de ağır yaralandığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Bislah Tugayı 17. Taburu'ndan çavuş Noam Israel Abdu'nun pazartesi günü Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldüğü belirtildi.

Açıklamada, başka bir askerin de çatışmalarda ağır yaralandığı bilgisi geçildi.

Ordudan yapılan bir diğer açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda bir askerin ağır yaralandığı kaydedildi ancak ayrıntı verilmedi.

Böylelikle, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan işgal sürecinde olmak üzere ölen İsrail asker sayısı 730'a yükseldi.

04:28 08 Ekim 2024

İSRAİL'DEKİ SPOR SİTELERİNİN HACKLENDİĞİ İDDİASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin İsrail'e geniş çaplı siber saldırılar düzenleme çağrısının ardından hackerların İsrail'deki spor sitelerine sızdığı iddia edildi.

İsrail Kanal 14 Televizyonunun haberine göre, hackerlar büyük kulüpler ile basketbol, ​​hentbol ve yüzme federasyonlarının internet sitelerine sızdı.

Hacklenen siteler arasında Maccabi Tel Aviv, Hapoel Tel Aviv, Maccabi Rishon Lezion ve Hapoel Beersheba futbol kulüpleri ile basketbol, ​​hentbol ve yüzme federasyonları yer aldı.

Sitelerde arka fonda Mescid-i Aksa ve üzerinde "Sonsuza Kadar Gazze" (GAZA 4 EVER) ve "Savaş başladı, hazırlanın" yazıları ve önde ise Ebu Ubeyde'nin resmi yer aldı.

Haberde, resimlerin kaldırıldığı ancak sitelerin hacklenmesinden kaynaklanan hasarın boyutunun henüz tespit edilemediği belirtildi.

03:50 08 Ekim 2024

LÜBNAN'DAN İSRAİL'İN ORTA KESİMİNE 5 FÜZE FIRLATILDI

Lübnan'dan İsrail'in orta kesimindeki Büyük Tel Aviv bölgesine 5 füze fırlatıldığı, bunlardan bir kısmının açık araziye düştüğü, diğerlerinin ise etkisiz hale getirildiği belirtildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv'in pek çok noktasında uyarı sirenlerinin çalmasının ardından Lübnan'dan 5 füze fırlatıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Atılan füzelerden bir kısmının etkisiz hale getirildiği belirtilen açıklamada, bir kısmının ise açık araziye düştüğü ifade edildi.

Yedioth Ahronot gazetesi ise etkisiz hale getirilen füzelerden düşen şarapnel parçalarının Petah Tikva kentindeki bir mezarlıkta yangın çıkmasına neden olduğu bilgisini geçti.

Bu saldırıyla birlikte İsrail'in orta kesimi pazartesi sabah saatlerinden bu yana üçüncü kez füze saldırısına uğramış oldu.

02:33 08 Ekim 2024

50 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin birçok noktasına havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda 50 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail ordusu, soykırım savaşının 1'inci yılında Gazze'nin kuzeyi, güneyi ve orta kesimine yönelik saldırılarını sürdürdü.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, orta kesimdeki El-Bureyc Mülteci Kampı'nda bulunan El-Furkan Camisi yakınlarındaki bir çadıra insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda 3 Filistinli öldü. Kampta başka noktalara düzenlenen 2 hava saldırısında ise 5 Filistinli öldü, 18'i yaralandı. Tank ve toplardan açılan ateş sonucu da ölen ve yaralananlar oldu.

Kuzeydeki Gazze kentinden orta kesime göç etmeye çalışan bir Filistinli ise Er-Reşid Caddesi'nde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu karnından ve ayağından yaralandı ve El-Avde Hastanesi'ne kaldırıldı.

Gazze'nin Et-Tuffah Mahallesinde Ebu Acve ailesinin evine düzenlenen saldırıda 1, Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde 1, Es-Saftavi bölgesinde bir eve düzenlenen saldırıda da 4 Filistinli hayatını kaybetti.

Kuzeydeki Beyt Lahiya kentinde El-Hulu ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında 4 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

01:10 08 Ekim 2024

TEL AVİV VURULUYOR

İsrail merkezinde çalan sirenlerin ardından İsrail topraklarına geçen yaklaşık 5 füze fırlatıldığı tespit edildi. Bazıları hava savunma sistemi tarafından durduruldu ve geriye kalanı açık alanlara düştü.
01:05 08 Ekim 2024

İRAN: KARŞIMIZA ÇIKMAYIN

Tel Aviv'de siren seslerinin çalmasının ardından İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan açıklamada bulundu. Pezeşkiyan, "Güçlü yanıt verdik, bu imkanlarımızın sadece bir kısmı" dedi.
00:48 08 Ekim 2024

İSRAİL'İN YAFA VE EYLAT KENTLERİ FÜZE VE İHA'LARLA VURULDU

Yemen'deki Husiler, İsrail'in güneyindeki Eylat ve orta kesimlerdeki Yafa kentini iki balistik füze ve birçok İHA'yla hedef aldığını duyurdu.

Husileri Sözcüsü Yahya Seri, kendilerine bağlı silahlı kuvvetlerin işgal altındaki Yafa kentinde iki İsrail askeri hedefini, Filistin- 2 ve Zulfikar füzeleriyle vurduğunu ve "operasyonun başarıyla sonuçlandığını" ifade etti.

Daha önce Eylat kentine bağlı Um Raşraş bölgesine Yafa ve Samad 4 türü İHA'larla saldırı düzenlediklerini aktaran Seri, orta kesimlerdeki Yafa'ya da İHA'larla benzeri saldırılar gerçekleştirdiklerini paylaştı.

Husilerin Sözcüsü Yahya Seri, saldırılarda İHA'ların bir kısmının hedeflerini başarıyla vurduğunu dile getirdi.

00:42 08 Ekim 2024

HİZBULLAH KARARGAHI HEDEF ALINDI

 İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a ait istihbarat karargahına saldırdığını öne sürdü.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın başkenti Beyrut'un yanı sıra diğer bölgelerinde ve Bekaa Vadisi'nde silah üretim tesisleri, bir fırlatma sahası ve diğer askeri altyapıyı hedef aldığını iddia etti.

00:40 08 Ekim 2024

DÜNYAYA İSRAİL ÇAĞRISI: ŞİDDET SONA ERMELİ VE HESAP SORULMALI

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de yaşananlar için "şiddet sona ermeli ve hesap sorulması" çağrısında bulundu.

BM raportörleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıların birinci yılında yazılı açıklama yaptı.Açıklamada, "Bir yıldır yaşanan kayıplar, acı ve uluslararası hukukun açıkça hiçe sayılmasının ardından şiddetin sona ermesi ve hesap sorulması çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

23:22 07 Ekim 2024

TEL AVİV'DE SİREN SESLERİ

İsrail'in Tel Aviv Kenti Hizbullah tarafından füzeler ile hedef alındı.
22:08 07 Ekim 2024

İSRAİL BEYRUT'U BOMBALIYOR

İsrail saat 21.40'ta yaptığı uyarıdan tam 28 dakika sonra Beyrut'u vurmaya başladı. İsrail, Beyrut'un güneyinde Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi.
21:40 07 Ekim 2024

İSRAİL: BEYRUT'U VURACAĞIZ

İsrail saat 21.40'ta birazdan Beyrut'u vuracağız açıklamasını yaptı. Bölgedeki sivillere de alandan 500 metre uzaklaşın uyarısında bulundu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.