CANLI | İsrail-Lübnan hattında bombardıman! Beyrut'ta peş peşe patlamalar

Katil İsrail ordusu Gazze'de yaptığı katliamların ardından Lübnan'ı hedef alıyor. İsrail'in saldırılarına Hizbullah da karşılık verirken, katil ordusu son olarak Bekaa bölgesine kapsamlı bir saldırı düzenlendi. ABD öncülüğünde yapılan ateşkes teklifinin kabul edildiği iddiası, Netanyahu tarafından yalanlandı. Netanyahu'nun Hizbullah'a karşı "tam güçle mücadele" emri verdiği belirtilirken İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın da Lübnan'da saldırıların devam etmesine onay verdiği duyuruldu. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun BM’deki konuşmasının hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu.

İsrail ordusu, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 650 kişi öldü.

BİNLERCE İNSAN YERİNDEN OLDU

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını ifade etti. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

CANLI ANLATIM
18:25 27 Eylül 2024

BEYRUT'TA PEŞ PEŞE PATLAMALAR! 

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun BM’deki konuşmasının hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu.
17:45 27 Eylül 2024

İSRAİL'DEN LÜBNAN'IN GÜNEYİNE SALDIRI

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye kentine bağlı Habbuş, Humin el-Fevka bölgesine saldırı düzenledi. Saldırı sonrası bölgeden dumanlar yükseldi. Saldırıda bir çok ev hasar görürken, çevredeki araçlar da kullanılamaz hale geldi.

12:22 27 Eylül 2024

HİZBULLAH'IN FÜZE SİSTEMLERİNDE GÖREVLİ İKİ KİŞİNİN ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

İsrail ordusu, Beyrut'un güney banliyösüne düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın füze sistemlerinde görevli iki kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, öldürülen kişilerden birinin daha önceki saldırılarda öldürülen Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İbrahim Muhammed Kubeysi'nin yardımcısı olduğu belirtildi.

Saldırıda Kubeysi'nin yardımcısı Abbas İbrahim Şerafeddin ve füze sisteminde görevli başka bir yetkilinin öldürüldüğü aktarıldı.

Hizbullah'tan konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

12:09 27 Eylül 2024

GÜNEY KORE'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Lübnan'ı, bölgede tırmanan gerginliği azaltmak için ABD ile Fransa öncülüğünde yapılan ateşkes teklifini kabul etmeye çağırdı.

Yonhap'ın haberine göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lee Jae-woong, İsrail ve Lübnan arasında artan gelirim konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Lee, ABD ile Fransa'nın 21 günlük ateşkes çağrısını "memnuniyetle karşılıyoruz ve tam destek veriyoruz." dedi.

Sözcü, ayrıca ilgili tarafları ateşkes teklifini "derhal" kabul etme ve bölgedeki gerginliği azaltma çabalarını sürdürmeye "şiddetle" çağrı yaptıklarını söyledi.

11:30 27 Eylül 2024

HİZBULLAH İSRAİL'İN KUZEYİNİ HEDEF ALDI

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Kiryat Ata yerleşimine çok sayıda füzeyle saldırı düzenlediğini açıkladı.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Kiryat Ata yerleşimine ilk kez kullanılan "Fadi 1" füzeleriyle saldırı düzenlendiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca İsrail'in kuzeyindeki Tiberya kentinin de çok sayıda füzeyle hedef alındığı kaydedildi.

11:24 27 Eylül 2024

UNRWA: LÜBNAN'IN GÜNEYİNDE 200 BİNDEN FAZLA KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun saldırılarını artırdığı Lübnan'ın güneyinde yaklaşık 200 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu.

UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda gerilimin artmasının ardından bölgedeki Filistinlilerin güvenli bölge arayışının ardından UNRWA'nın acil müdahale başlattığı belirtildi.

UNRWA'nın Sayda kentinde yerinden edilenlere hizmet vermek üzere 3 sığınma merkezi açtığı aktarıldı.

Lübnan'ın güneyinde çok sayıda kişinin yerinden edildiği belirtilen açıklamada, göç dalgasının Sayda kentinde ekmek ve içme suyu gibi temel ihtiyaç maddelerinde eksikliğe yol açtığı vurgulandı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine işaret edilen açıklamada, Ekim 2023'ten 24 Eylül'e kadar yaklaşık 200 bin kişinin Lübnan'ın güneyinde yerinden edildiği kaydedildi.

Lübnan'ın güneyinde yerinden edilenlerin sayısının Ekim 2023'ten 17 Eylül'e kadar 111 bin 656, 17 Eylül - 24 Eylül tarihlerinde ise 90 bin 530 olduğuna dikkat çekildi.

11:07 27 Eylül 2024

LÜBNAN'DA 37 SAĞLIK MERKEZİNİN KAPANDIĞI BİLDİRİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in 23 Eylül'de başlattığı saldırılar sonrası Lübnan'daki 317 kamu sağlık merkezinden 37'sinin kapandığını belirtti.

DSÖ'nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, sağlık merkezlerinin hedef olmaması gerektiğine vurgu yapıldı.

İsrail saldırılarının ardından Lübnan'da 37 kamu sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığı ifade edildi.

Yerel basında çıkan haberlerde kapanan sağlık merkezlerinin büyük bölümünün Lübnan'ın İsrail sınırındaki bölgelerde yer aldığı aktarıldı.

09:47 27 Eylül 2024

NETANYAHU GEÇİCİ ATEŞKESİ ÖNGÖREN ABD GİRİŞİMİNE İTİRAZINI YUMUŞATTI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD-Fransa'nın Lübnan'da geçici ateşkes sağlanması girişimine itirazını yumuşatarak "Tel Aviv'in kuzey sınırındaki vatandaşlarının evlerine geri dönmesi için ABD liderliğindeki girişimin amacını paylaştığını, görüşmeleri sürdüreceklerini" söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna hitap etmek üzere New York'a giden Netanyahu'nun, Lübnan'da 21 günlük geçici ateşkesi öngören ABD-Fransa ortak girişimini doğrudan reddeden tavrı yumuşadı.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, "ABD bu hafta başında uluslararası, bölgesel ortaklarıyla Lübnan'da bir ateşkes teklifi sunma niyetini iletti. ABD liderliğindeki girişimin kuzey sınırındaki vatandaşların evlerine güven içinde dönmesi amacını İsrail de paylaşıyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD'nin rolünün bölgede istikrar ve güven için kaçınılmaz olduğu savunulan açıklamada bu nedenle İsrail'in ABD'nin bu amaçtaki rolünü takdir ettiği aktarıldı.

Başbakanlık, "Amerika ve İsrail heyetinin ABD'nin girişimini ve İsrail'in kuzey sınırındaki vatandaşların güvenli şekilde eve dönmesi ortak amacının nasıl sağlanabileceğini ele aldıklarını, ilerleyen günlerde görüşmelerinin devam edeceğini" kaydetti.

09:41 27 Eylül 2024

KATİL İSRAİL'İN AYNI AİLEDEN 9 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail ordusunun, sabahın erken saatlerinde Lübnan'ın güneyindeki Şeba bölgesinde bir eve düzenlediği hava saldırısı sonucu aynı aileden 9 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının geceden itibaren güney bölgelerine bombardımanı artırdığı belirtildi.

Güneydeki Şeba bölgesinde 3 katlı bir evin hedef alınması sonucu aynı aileden 9 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılan haberde, Burc Rehhal bölgesinde metruk bir evin bombalandığı ve çevresindeki çok sayıda yapının zarar gördüğü ifade edildi.

Haberde ayrrıca, İsrail'in Deyr Kanun en-Nehr, El-Halusiye, Debal, El-Bazuriye, Şehabiye, El-Abasiye, Kadmus, Cel el-Bahr ve Sur kentinin doğusunda düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı kaydedildi.

İsrail hava saldırılarına maruz kalan güneyden başkent Beyrut ve diğer güvenli bölgelere göç dalgasının ise sürdüğüne dikkat çekildi.

03:50 27 Eylül 2024

BAKAN FİDAN: İSRAİL'İN İYİ NİYETİNİ BEKLEYEMEYİZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İki devletli çözümü uygulamak için İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz." dedi.

Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu marjında gerçekleştirilen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi'nin Gazze Temas Grubu'nun, Avrupa Birliği (AB) ve Norveç'le düzenledikleri toplantıda konuştu.

İsrail'in Gazze'deki "öldürme çılgınlığının" sona erme ihtimali olmaksızın devam ettiğine işaret eden Fidan, ateşkes görüşmelerinin ise çıkmaza girdiğini anımsattı.

Fidan, ateşkes girişimlerinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından her seferinde baltalandığına dikkati çekerek, "İsrail saldırganlığını önce Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e, şimdi de Lübnan'a yaydı." dedi.

"NETANYAHU YÜZÜNDEN BÖLGEMİZ ALEVLER İÇİNDE"

"Netanyahu yüzünden bölgemiz alevler içinde." değerlendirmesinde bulunan Fidan, kritik bir eşikte olunduğu konusunda uyarıda bulundu.

Uluslararası toplumun çok değer verdiği "kurallara dayalı düzenin" darmadağın olduğuna dikkati çeken Fidan, İsrail'in soykırıma varan saldırganlığının sorunun gerçek doğasına ilişkin bir farkındalık yarattığına işaret etti.

Dışişleri Bakanı Fidan, "İki devletli çözümü uygulamak için İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz." vurgusunda bulundu.

İsrail Parlamentosunun Filistin Devletini ve iki devletli çözümü reddetme kararının yeterince açık olduğunu ifade eden Fidan, İsrail'in "açgözlülüğüne" göz yumulmaması gerektiğini dile getirdi.

Fidan, Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye kararı ve 10 Mayıs 2024 tarihli BM Genel Kurulu kararının yeni bir kapı açtığını belirterek, "Filistin Devleti BM'nin tam üyesi olmalıdır. Şimdi hedefimize bir veto kaldı." diye konuştu.

Filistin işgalinin İsrail'e hiçbir zaman barış ya da daha fazla güvenlik getirmediğinin de altını çizen Fidan, "Ancak, iki devletli çözümün uygulanması herkes için kalıcı güvenliği de sağlayacaktır." dedi.

Fidan, Türkiye'nin daha önce her iki ülkenin güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için bir garantörlük mekanizması kurulması önerisini de hatırlatarak, "İki devletli çözüm çok geç olmadan hayata geçirilmelidir." çağrısında bulundu.

01:52 27 Eylül 2024

İNGİLTERE BAŞBAKANI STARMER'DEN ŞİDDETİ DURDURMA ÇAĞRISI

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail ve Hizbullah'a şiddeti durdurma çağrısında bulunarak, "Uçurumun kenarından geri adım atarak, diplomatik çözüme alan açmak için derhal ateşkes sağlanmasını görmemiz gerekiyor." dedi.

Starmer, ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, BM'nin Orta Doğu'da bölgesel bir savaşı önlemek dahil barış, ilerleme ve eşitlik için birlikte çalışması gerektiğini bildirdi.

Konuşmasında Orta Doğu'daki son gelişmelere değinen Starmer, İsrail ve Hizbullah'a şiddeti durdurma çağrısı yaptı.

İngiliz Başbakan, "Uçurumun kenarından geri adım atarak, diplomatik bir çözüme alan açmak için derhal ateşkes sağlanmasını görmemiz gerekiyor." dedi.

Bu amaçla, İngiltere'nin tüm ortaklarıyla birlikte çalıştığını vurgulayan Starmer, şunları söyledi:

"Daha fazla tırmanma kimseye hizmet etmez. Tüm taraflardaki masum insanların daha fazla acı çekmesinden ve kimsenin kontrol edemeyeceği ve hiçbirimizin öngöremeyeceği sonuçlara yol açacak daha geniş çaplı savaş ihtimalinden başka bir şey getirmez. Bu durum, yine acilen bir ateşkes görmemiz gereken Gazze'deki durumla yakından bağlantılı. Gazze'de yaşanan acıların devam etmesi hepimizi utandırıyor. Çözüm diplomaside, tüm rehinelerin serbest bırakılmasında ve ihtiyaç sahiplerine sınırsız yardım akışında yatıyor. Bu yıkıcı şiddet döngüsünü kırmanın ve uzun vadede vadedilen Filistin Devleti’ni güvenli ve emniyetli bir İsrail'le birlikte sunacak siyasi çözüme doğru yolculuğa başlamanın tek yolu budur."

00:59 27 Eylül 2024

LÜBNAN'A YÖNELİK SALDIRILARDA 94 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail ordusunun son bir günde Lübnan’ın farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında 94 kişinin hayatını kaybettiği, 168 kişinin yaralandığı belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden hava saldırılarında son 24 saatteki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.

Ülkenin güneyindeki Nebatiye ilinde 26 kişinin yaşamını yitirdiği, 42 kişinin yaralandığı; Güney ilinde ise 14 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Lübnan'ın doğusunda yer alan Bekaa bölgesinde düzenlenen hava saldırılarında ise 23 kişinin hayatını kaybettiği, 30 kişinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail'in Baalbek el-Hirmil bölgesindeki saldırılarında da 25 kişinin öldüğü, 14 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail ordusunun Cebeli Lübnan bölgesini de havadan hedef aldığı, 4 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in başkent Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında 2 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

00:40 27 Eylül 2024

TEL AVİV'DE SİREN SESLERİ

Hafta başında Hizbullah'ın ilk kez Tel Aviv'i balistik füzeyle hedef alması, İsrail'i sarstı. Başkent ve çevresinde sabah gün ağarırken çalan sirenler, Cuma gününün ilk saatlerinde bir kez daha duyuldu.

Yerel saatle 00.40 sularında sirenlerin çalmasıyla Tel Aviv sakinleri kendilerini yere attı, kaldırımlarda korkuyla bekleyenler vardı.

Hava saldırısı sirenlerinin duyulduğu tek yer Tel Aviv değildi, İsrail'in tüm orta bölgesi korkuyla sığınaklara koştu.

00:23 27 Eylül 2024

ABD İLE İSRAİL ARASINDAKİ ATEŞKES ANLAŞMAZLIĞI SÜRÜYOR

Beyaz Saray, 21 günlük İsrail-Lübnan ateşkes önerisi açıklamasının ardından buna sıcak bakmadığını ilan eden İsrail tarafıyla görüşmelerin sürdüğünü ve eğer dün İsrail'den olumlu dönüş almasalardı ortak açıklamayı bu şekilde yayımlamayacaklarını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde İsrail ile Hizbullah arasında bir ateşkesin sağlanması için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Kirby, dün ABD ve Fransa öncülüğünde 10 ülkenin ve Avrupa Birliği'nin (AB) imza koyduğu ortak ateşkes çağrısı açıklamasından önce İsrail'in bundan haberi ve bilgisinin olduğunu vurguladı.

"Dün akşamki açıklamayla ilgili İsrailli muhataplarımızla aktif görüşmelerimiz sürüyor." diyen Kirby, topyekun bir savaşın bölgede hiçbir sorunu çözmeyeceğini ve bu yüzden İsrail-Hizbullah gerginliğinin daha fazla büyümeden sönümlenmesini istediklerini ve bunun için çalıştıklarını kaydetti.

Kirby, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkes anlaşması önerisine sıcak bakmadığı ve Lübnan'a yönelik saldırılara devam edeceklerini beyan eden açıklamalarının, dünkü ortak açıklamanın tam zıddı olup olmadığı yönündeki birçok soruya net yanıtlar vermekten kaçındı.

"Tek söyleyebileceğim şey, İsrailli dostlarımızla bu görüşmeler dün ortak açıklamadan önce de yapıldı, bugün de devam ediyor." şeklinde konuşan Kirby, Netanyahu'nun açıklamalarıyla ilgili yorum yapmayacağını kaydetti.

İsrail tarafından dün olumlu bir geri dönüş almış olmasalar dünkü ortak açıklamayı yayımlamayacaklarını vurgulayan Kirby, "Eğer üst düzey İsrailli yetkililerle dün yaptığımız görüşmelerden destek mesajı almasaydık (dünkü ortak açıklamayı) bu şekilde yayımlamazdık." dedi.

23:40 26 Eylül 2024

HİZBULLAH: İSRAİL'E AİT 2 SAVAŞ UÇAĞINI LÜBNAN HAVA SAHASINI TERK ETMEYE ZORLADIK

Hizbullah, İsrail'e ait 2 savaş uçağını Lübnan hava sahasını terk etmeye zorladığını ve İsrail'in kuzeyindeki bazı askeri hedeflere saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, deniz yönünden Lübnan'ın güneyindeki Adlun kasabasına doğru ilerleyen 2 İsrail savaş uçağının Lübnan hava sahasını terk etmeye zorlandığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail'in kuzeyindeki Dadu Üssü'nde bulunan kuzey bölgesi karargahı, Kuzey Kolordusu karargahı ve Celil Tümeni'ne ait üs ile lojistik depoların füzelerle vurulduğu belirtildi.

23:23 26 Eylül 2024

KATİL İSRAİL'DEN LÜBNAN'IN DOĞUSUNDAKİ BATI BEKAA'YA SALDIRI

İsrail ordusunun Lübnan'ın doğusundaki Batı Bekaa'da bir eve düzenlediği saldırıda 1 kişi öldü, 1 kişi de ağır şekilde yaralandı.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Batı Bekaa'nın farklı beldelerine saldırılar düzenledi.

Batı Bekaa'daki Sohmor beldesinde bir evin vurulduğu İsrail saldırısında 1 kişi öldü, 1 kişi ağır şekilde yaralandı.

İsrail savaş uçakları, Batı Bekaa'daki Meydun ve Nebi Nun beldelerinde birer evi, Libbaya beldesinde de bir yakıt istasyonunu hedef aldı.

Ayrıca İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye ilinin Gaziye beldesine bağlı Ayn ve Reyci bölgelerini de vurdu, Gaziye, Kinnarit beldeleriyle Babilye ve Ensariye beldeleri arasındaki bölgeye bir dizi hava saldırısı düzenledi.

Güneydeki Sur kentine bağlı Tayr Debba ile Abbasiye arasındaki bölgenin yanı sıra Mercayun kazasındaki Adşit el-Kasır beldesi de hava saldırısıyla hedef alındı.

İsrail ordusu, sınıra yakın bir noktada bulunan Hıyam beldesine bağlı Vadi Asafir bölgesine topçu atışıyla saldırı düzenledi.

Sur kentindeki Burc Rahhal beldesinde bir ev İsrail güçlerince bombalandı, evde hasar oluştu.

İsrail ordusuna ait insansız hava aracı (İHA) Sur'un doğusundaki Huş'ta bir aracı hedef aldı.

22:48 26 Eylül 2024

İSRAİL'DEN LÜBNAN'A BOMBARDIMAN

İsrail Hizbullah'ın silah deposunu vurdu 

22:23 26 Eylül 2024

İSRAİL, ABD'DEN 8,7 MİLYAR DOLARLIK ASKERİ YARDIM PAKETİ ALACAK ​

İsrail, yakın bir zamanda ABD'den 8,7 milyar dolarlık askeri yardım paketi alacağını duyurdu.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Eyal Zamir'in, bugün Washington'da, Tel Aviv'in 8,7 milyar dolar değerindeki Amerikan savaş yardım paketini alması için bir anlaşma imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, yardımın 3,5 milyar dolarının hayati önem taşıyan savaş malzemelerinin satın alınmasını, 5,2 milyar dolarının ise hava savunma sistemlerini finanse etmeyi içerdiği aktarıldı.

Bakanlığın açıklamasında, anlaşmaya göre, söz konusu miktarın ve ekipmanların yakın bir zamanda teslim edileceği belirtildi.

22:04 26 Eylül 2024

MISIR'DAN "LÜBNAN VE GAZZE'DE ACİL ATEŞKES" ÇAĞRISI ​

Mısır, bölgede kapsamlı bir sükunetin sağlanması için önerilen girişimleri desteklediğini belirterek Lübnan ve Gazze Şeridi'nde "acil, kalıcı ve kapsamlı" ateşkes çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Kahire yönetiminin İsrail'in Lübnan ve Gazze'de sürdürdüğü tehlikeli tırmanışı kontrol altına almak için bölgesel ve uluslararası taraflarla iletişim kurma çabalarını sürdüreceği belirtildi.

Filistin ve Lübnan cephelerinde "derhal, kapsamlı ve kalıcı" bir ateşkes çağrısında bulunuldu.

Mısır'ın, bölgede kapsamlı kalıcı bir ateşkes sağlamak için önerilen tüm girişim ve düzenlemeleri desteklediği ve bu ateşkesin anahtarının da İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırılarının durdurulması ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasıyla bağlantılı olduğu kaydedildi.

21:19 26 Eylül 2024

BEYAZ SARAY: ORTA DOĞU'DA TOPYEKUN SAVAŞ GÖRMEK İSTEMİYORUZ ​​

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail ile Hizbullah arasındaki tansiyonun düşürülmesi ve 21 günlük ateşkes çağrısını yinelerken, topyekun savaşın bölgede hiçbir şeye çare olmayacağını vurguladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, günlük basın brifinginde İsrail-Lübnan sınırındaki gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Jean-Pierre, bölgede zaten yüksek olan tansiyonun daha da artmasını hiçbir şekilde istemediklerini ve bu sebeple Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu süresince New York'ta bu konuda yoğun diplomasi yürüttüklerini belirtti.

ABD'li Sözcü, bu çabaların bir sonucu olarak hem G7 ülkelerinin hem de bazı Arap ülkelerinin de destekleriyle İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil geçici ateşkes çağrısında bulunduklarını vurguladı ve tüm taraflara bu ateşkes konusunda bir kez daha seslendi.

Jean-Pierre, "(Bölgedeki tansiyona) topyekun bir savaşın cevap olduğunu düşünmüyoruz, bu konuda netiz. Geçici ateşkes için elimizden geleni yapıyoruz, böylelikle ilerlemek için alan açmış oluruz. Söz konusu ortak açıklama İsrailliler ile koordine edilmişti." şeklinde konuştu.

ABD'li yetkililerin halen New York'ta bu konudaki temaslarını sürdürdüğünü anlatan Beyaz Saray Sözcüsü, 21 günlük ateşkes konusunda İsrail'den gelen olumsuz açıklama konusunda ise herhangi bir yorum yapmayacağını ifade etti.

21:18 26 Eylül 2024

İSRAİL BASININDAN NETANYAHU İDDİASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ona yakın isimlerin, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkese varılması konusundaki önerinin formüle edilmesinde rol aldığı ancak kabine üyelerinden gelen tepkinin ardından Netanyahu'nun geri adım attığı bildirildi.

İsrail'in Walla haber sitesinde, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkese varılması konusundaki önerinin arka planına ilişkin bilgilere yer verildi.

Adı açıklanmayan ABD'li ve İsrailli yetkililere dayandırılan habere göre, Netanyahu ve ona yakın isimler ateşkes önerisinin formüle edilmesinde doğrudan rol aldı.

ABD ve Fransa'nın girişimleriyle hazırlanan önerinin basına yansıması üzerine İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Hizbullah ile ateşkese karşı oldukları ve Netanyahu'nun kabul etmesi halinde hükümetten çekilecekleri tehdidinde bulundu.

Bunun üzerine Netanyahu, öneriden geri adım atarak Hizbullah'a yönelik saldırılara devam edecekleri mesajını verdi.

18:11 26 Eylül 2024

GALLANT'TAN LÜBNAN'DA SAVAŞA ONAY

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırıların devam etmesine onay verdi.

Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gallant'ın, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile bir araya geldiği belirtildi. Görüşmede, Gallant ve Halevi'nin öğleden sonra Beyrut'ta Hizbullah'ın komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur'un hedef alındığı saldırıyı gözlemlediği ifade edildi.

Ayrıca Gallant'ın, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılara devam edilmesini onayladığı kaydedildi. İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın, bu onayının, Hizbullah ile ateşkes konusunun gündeme geldiği bir süreçte gerçekleşmesi dikkati çekti.

17:48 26 Eylül 2024

ABBAS'TAN İSRAİL'E LÜBNAN TEPKİSİ

Filistin Devlet Başkanı Abbas, "İsrail hükümeti Lübnan halkına karşı soykırım suçu işliyor. Gazze gibi Lübnan halkı da İsrail soykırımına uğruyor" dedi.
17:16 26 Eylül 2024

HİZBULLAH'IN İHA KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Reuters'ın haberine göre İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda Hizbullah'ın İHA biriminin komutanının öldürüldüğü duyuruldu.
16:32 26 Eylül 2024

BEYRUT'A HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Dahiye'deki bir noktaya üç kez saldırı düzenlendi.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu şu anda Beyrut'a saldırılar düzenliyor." ifadelerine yer verildi. İsrail ordu radyosunun haberine göre, Beyrut'un Dahiye Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın silahlı insansız hava aracı (SİHA) biriminden sorumlu komutanı hedef alındı. Hizbullah'tan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
İsrail devlet televizyonu KAN, saldırıda F-35 savaş uçağının kullanıldığını bildirdi. Lübnan'dan yayın yapan El-Cedid televizyonu saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişinin yaralandığı bilgisini geçti. Lübnan resmi haber ajansı NNA, saldırının Dahiye'de işlek bir cadde üzerindeki 10 katlı apartmanın bir dairesine düzenlendiğini bildirdi.
İsrail'in bu son saldırısı, bir hafta içinde Beyrut'un Dahiye Mahallesi'ni hedef alan dördüncü hava saldırısı olarak kayıtlara geçti. Sosyal medyada, İsrail'in hedef aldığı binadaki bir dairenin hasar aldığı görüntüler paylaşıldı.

14:41 26 Eylül 2024

"TÜM GÜCÜMÜZLE SAVAŞACAĞIZ"

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Lübnan'da "ateşkes olmayacağını" ve Hizbullah'a tüm güçleriyle saldırmaya devam edeceklerini belirtti.

Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Lübnan'da bir ateşkes olmayacak. Terör örgütü Hizbullah'a karşı tüm gücümüzle zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli dönüşü sağlanana kadar savaşacağız." ifadelerine yer verdi.

Haaretz gazetesine konuşan ABD ve Fransa'nın başını çektiği Lübnan'da ateşkes girişiminin destekçisi Batı ülkelerinden bir diplomat, Katz'ın açıklamasını "müzakerelere zarar vermek için açık bir girişim" diye değerlendirdi.

12:20 26 Eylül 2024

NETANYAHU ATEŞKES İDDİALARINI YALANLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile Fransa'nın Lübnan'da geçici ateşkes çağrısına yanıt vermediğini, kuzeye saldırıların azaltılması yönündeki haberlerin doğru olmadığını ve "İsrail ordusuna tüm gücüyle kuzeyde saldırılarına devam etmesi talimatı verdiğini" açıkladı.
İsrail Başbakanlık Ofisi, yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu'nun Lübnan'da geçici bir ateşkesi görüşmeye razı olduğuna ilişkin haberleri yalanladı.
Açıklamada, "Ateşkesle ilgili haberler doğru değil. Netanyahu, ABD-Fransa'nın teklifine yanıt vermedi. İsrail'in kuzeydeki saldırılarını azaltması yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor. Netanyahu, kendisine sunulan planlara göre İsrail ordusuna kuzeyde tüm gücüyle saldırılarına devam etmesi talimatı verdi. Gazze'deki saldırılar da savaşın tüm hedefleri gerçekleşene kadar sürecektir." ifadelerine yer verildi.
İsrail basınındaki haberlerde, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkes sağlanmasının görüşülmesine izin verdiği ve bunun için bir bakanını görevlendirdiği iddia edilmişti. ABD ile Fransa'nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldığı bildirilmişti. Bu süreçte de Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin tamamlanması istendi.
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD ile Fransa'nın, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldığı ve bu yöndeki ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de (BAE) katıldığı belirtilmişti.
İsrail'in gece boyunca Lübnan'ın farklı bölgelerine hava saldırıları devam etmişti. İsrail'in kuzey sınırına yakın bölgelerde çarşamba akşamı başlayan ve perşembe sabahı boyunca süren sükunet Lübnan'dan atılan roketlerle bozulmuştu.

11:35 26 Eylül 2024

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E YANIT

İsrail tarafından yapılan açıklamada Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile'ye 45 roket atıldığı duyuruldu. Yapılan açıklamada bazı roketlerin engellendiği bazılarının ise açık alanlara düştüğü kaydedildi.

 

11:08 26 Eylül 2024

İSRAİL BASININDAN ATEŞKES İDDİASI

İsrail basınının iddiasına göre ateşkes birkaç saat içerisinde yürürlüğe girecek.

11:00 26 Eylül 2024

TEL AVİV'İ 3 TONLUK FÜZE

İŞTE TEL-AVİV'İ VURAN O FÜZE!

İsrail Genelkurmay Başkanı'ndan ardı ardına kara harekatı sinyali verilirken Hizbullah İsrail'in kalbini hedef aldı. Tel Aviv'e balistik füze ile düzenlenen saldırı, gerilimin şiddetini de artırdı. İran destekli grup Hizbullah, çarşamba sabahı tüm Tel Aviv'i siren sesleriyle ayağa kaldıran saldırıda kullandığı füzenin görüntülerini ilk kez yayınladı.

FÜZENİN AĞIRLIĞI TAM 3 TON

İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın ana karargahına doğru ateşlenen Kader 1 adlı füze, yaklaşık 3 ton ağırlığında ve 500 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Karadan karaya fırlatılan balistik füzenin menzili ise, 190 kilometre. Tel Aviv'le Lübnan sınırı arasındaki mesafe, kuş uçuşu yaklaşık 120 kilometre kadar. El Meyadin televizyonu, füzenin fırlatıldıktan sonra havada manevra yapabildiğini bildirdi.

10:38 26 Eylül 2024

ÜÇ HAFTALIK GEÇİCİ ATEŞKES SİNYALİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkes sağlanmasının görüşülmesine izin verdiği ve bunun için bir bakanını görevlendirdiği iddia edildi.

İsrael Hayom gazetesine konuşan siyasi kaynak, İsrail'in "başarı ihtimalini küçük gördüğü" ABD ve Fransa'nın 21 günlük ateşkes girişimini görüşmeye olumlu karşılık verdiğini ve Netanyahu'nun, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'ı müzakereleri yürütmekle görevlendirdiğini belirtti.

Söz konusu kaynak, ABD-Fransa'nın ortak girişiminin "şansının düşük olduğu", Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bunu reddetmesiyle "İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını genişletmesi için meşruiyet sağlanacağını" savundu.

10:09 26 Eylül 2024

İSRAİL'DEN ATEŞKESE YEŞİL IŞIK

A Haber spikeri Cansın Helvacı canlı yayında yaptığı açıklamada "İsrail basınında yer alan yeni bir bilgi geldi haber merkezimize. Başbakanlık ofisinden bir yetkilinin aktardığına göre Hizbullah ile müzakerelerin önünü açmak için ateşkes için yeşil ışık yakıldı denildi." ifadelerini kullandı.

 

09:41 26 Eylül 2024

İSRAİL'DEN YENİ SALDIRI

İsrail Hizbullah'a yönelik saldırılarına devam ederken sınırda yeni bir saldırı düzenlendi. Yaşanan saldırı sonrasında bölgede dumanlar yükseldi. Bekaa Vadisi ve Hizbullah'a ait yaklaşık 75 hedef vuruldu.

07:55 26 Eylül 2024

LÜBNAN: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulunan uluslararası açıklamayı memnuniyetle karşılayarak, en önemli şeyin Tel Aviv'in çağrıya vereceği yanıt ve bu çağrıya olan bağlılığı olduğunu vurguladı.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Başbakan Mikati, Lübnan'da geçici ateşkes sağlanması yönündeki ortak çağrıyı memnuniyetle karşıladı.

Mikati, önemli olan şeyin, İsrail'in uluslararası kararları uygulamaya bağlı kalması olduğunu dile getirdi.

05:29 26 Eylül 2024

21 GÜNLÜK ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

ABD ile Fransa'nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD ile Fransa'nın, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldığı ve bu yöndeki ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de (BAE) katıldığı bildirildi.

Ortak açıklamada, "Lübnan ile İsrail arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden durum tolere edilemez ve kabul edilemez daha büyük bir bölgesel gerilim riski teşkil ediyor. Bu durum kimsenin çıkarına değildir, ne İsrail ne de Lübnan halkının." ifadesine yer verildi.

Sınırın her iki tarafındaki sivillerin kendi evlerine dönebilmelerini mümkün kılacak diplomatik bir anlaşmanın zamanının geldiği kaydedilen açıklamada, "Diplomasi, bu çatışmada tansiyon yüksekken başarılı olamaz. Bu sebeple, diplomasiye alan açmak için İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

02:02 26 Eylül 2024

BM: CEHENNEME DÖNÜŞEBİLİR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in saldırıları sonucu bir günde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Lübnan'ın "cehenneme dönüşme" riskini vurguladı.

Guterres, "Orta Doğu'daki Durum" başlığıyla düzenlenen BM Güvenlik Konseyi'nde, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların Lübnanı "cehenneme dönüştürebileceği" uyarısında bulundu.

Genel Sekreter, "Lübnan'da cehennemin kapıları aralanıyor. Dün Genel Kurul'a söylediğim gibi, hepimiz bundan endişe duymalıyız. Lübnan uçurumun kenarında." ifadelerine yer verdi.

22:58 25 Eylül 2024

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 14 EKİM'E ERTELENDİ

Lübnan, Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimin artması nedeniyle devlet okullarında eğitim-öğretim yılının başlaması 14 Ekim'e ertelendi. Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, ülkedeki eğitim sektöründen yetkililerle katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Halebi, Lübnan'daki devlet okullarında eğitim-öğretim yılının başlamasının 14 Ekim'e ertelenmesine ve idari işlerin bu tarihe kadar durdurulmasına karar verdiklerini belirtti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.