Fransa'da aşırı sağın çöküşü: Marine Le Pen için karar çıktı! Hapis ve para cezası seçimden men

Fransız aşrı sağcı lider Marine Le Pen Avrupa Birliği fonlarını zimmete geçirmekle yargılandığı davada suçlu bulundu. Fransız mahkemesi Le Pen için 4 yıl hapis ve 100 bin euro para cezası verirken 5 yıl da seçimden men edildiğini açıkladı.
Paris mahkemesi, pazartesi günü, Fransa siyasetini sarsabilecek ve aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in kariyerini sekteye uğratabilecek bir yolsuzluk davasında kararını açıkladı.
MAHKEME KARARI VE DETAYLAR
Le Pen ve Ulusal Birlik (eski adıyla Ulusal Cephe) partisinden 24 yetkili, Avrupa Parlamentosu'na ait fonları, 2004-2016 yılları arasında parti çalışanlarını finanse etmek için kullanmakla suçlanıyordu. Mahkeme, Le Pen'in bu fonları usulsüz bir şekilde yönlendirdiğine hükmetti.
Fransız mahkemesi Le Pen için 4 yıl hapis ve 100 bin euro para cezası verirken 5 yıl da seçimden men edildiğini açıkladı.
Fransa'da aşırı sağcı Le Pen, cumhurbaşkanlığı adaylığını engelleyebilecek davada yolsuzlukla yargılanıyordu (AA)
LE PEN İÇİN SİYASİ ÖLÜM
Le Pen için en büyük risk, mahkemenin kendisini "derhal geçerli olmak üzere" seçimlere katılmaktan men etmesi. Eğer böyle bir karar çıkarsa, 2027'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılamayacak. Le Pen, böyle bir senaryoyu "siyasi ölüm" olarak tanımlamıştı.
MACRON'UN EN GÜÇLÜ RAKİBİYDİ
Le Pen de duruşmada hazır bulundu. Suçlu bulunması halinde, kendisi ve diğer sanıklar 10 yıla kadar hapis cezası alabilir. Ancak karara itiraz etmeleri durumunda dava bir üst mahkemeye taşınacak.
56 yaşındaki Le Pen, 2017 ve 2022'de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un karşısına çıkan en güçlü rakip olmuştu ve partisinin halk desteği son yıllarda artış göstermişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı lider Marine Le Pen (AFP)
LE PEN'İN SAVUNMASI: MİLYONLARCA FRANSIZ SEÇMEN ADAYSIZ KALACAK
2024'ün sonunda gerçekleşen dokuz haftalık yargılama sürecinde Le Pen, olası bir siyasi yasak kararının kendisini aday olmaktan mahrum bırakacağını ve seçmenlerini de mağdur edeceğini savundu.
Le Pen, "Beni destekleyen 11 milyon insan var. Yarın, milyonlarca Fransız seçmenin adaysız bırakılma riskiyle karşı karşıya kalması mümkün olabilir," diyerek üç kişilik yargıç heyetine kendini savundu.
Mahkemede verdiği ifadede Le Pen, hakkındaki iddiaları reddederek "Kesinlikle en ufak bir usulsüzlük ya da yasa dışı bir eylem gerçekleştirdiğimi düşünmüyorum." dedi.
Le Pen'in destekçileri (AFP)
SİYASİ ETKİLER VE OLASI SONUÇLAR
Le Pen'in mahkumiyeti, 2027 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olma ihtimalini tehlikeye atarken, aşırı sağın liderlik dinamiklerini de değiştiriyor. Eğer Le Pen seçimlere katılamazsa, partinin başına 2021'de liderlik görevini devralan 29 yaşındaki Jordan Bardella'nın geçmesi bekleniyor. Ancak Bardella'nın Le Pen kadar geniş bir seçmen kitlesini mobilize edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor.
Fransa Anayasa Konseyi, geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla, belirli suçlar için siyasi yasakların hemen yürürlüğe girmesinin anayasal olduğuna hükmetti. Bu nedenle, mahkeme kararının ardından Le Pen'in seçimlere katılmasının engellenmesi ihtimali güçlenmiş durumda.
FRANSA'DA AŞIRI SAĞ İÇİN YENİ DÖNEM
Marine Le Pen'in kaderi ve Fransa'daki aşırı sağın geleceği, önümüzdeki haftalarda netleşecek. Kararın temyiz sürecine taşınması ve nihai kararın ne zaman çıkacağı belirsizliğini koruyor. Ancak Le Pen'in yarıştan çekilmesi halinde, aşırı sağın seçim stratejisini ve Fransa'nın siyasi dengelerini önemli ölçüde etkileyeceği tahmin ediliyor.
