Kazakistan'da düşen uçakla ilgili iddiaları Azerbaycanlı yetkililer doğruladı! Rus füzesi düşürdü
Azerbaycan Havayolları'na ait yolcu uçağının Kazakistan'ın Aktau şehri yakınlarında düşmesinin ardından kazanın nedeni en çok tartışılan başlıklar arasında yer alırken uçağın enkazında görülen delikler, uçağın 'düşrülmüş olabileceği' spekülasyonlarını alevlendirdi. The Telegraph'ta yer alan iddialara göre, Azerbaycan uçağı Rus hava savunma sistemince düşürüldü. Kurtulan yolculardan da iddiayı destekleyen açıklamalar geldi. Azerbaycanlı yetkililer, yolcu uçağının Rus 'Pantsir-S' hava savunma sistemi saldırısına maruz kaldığı iddialarını teyit etti.
Azerbaycan Havayolları'na ait (AZAL) Bakü-Grozni seferini yapan Embraer 190 tipi uçağı, dün saat 10 sularında Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşmüştü.
Azerbaycan Başsavcılığı, ilk belirlemelere göre kazada 32 kişinin kurtulduğunu ve tedavi altına alındığını bildirmişti.
Uçak kazasında hayatını kaybedenler için Azerbaycan'da 1 günlük (26 Aralık) milli yas ilan edildi.
Uçak kazasının sebebine ilişkin yetkillierden henüz bir açıklama gelmezken Ukrayna'dan flaş bir iddia geldi. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Telegraph'ın haberine göre Rus askeri blog yazarları, uçağın Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracıyla karıştırılmış olabileceğini öne sürdü.
"UKRAYNA'A AİT İHA'YLA KARIŞTIRILMIŞ OLABİLİR"
Azerbaycan Hava Yolları'na ait bir uçağın Noel günü düşmesi, uçağın Rusya tarafından düşürüldüğü yönünde spekülasyonlara yol açtı. Uçağın yanlış yöne doğru yüzlerce kilometre yol kat edip gövdesinde delikler oluşmuştu.
Rus askeri blog yazarları, Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşen uçağın Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracıyla karıştırılmış olabileceğini öne sürdü.
AZERBAYCANLI YETKİLİLER UÇAĞIN RUS FÜZESİYLE VURULDUĞU İDDİALARINI DOĞRULADI
Kazakistan'ın Aktau'da şehrinde meydana gelen Azerbaycan Hava Yolları uçak kazasına bir Rus füzesinin neden olduğunu söyledi. Haberde yer alan iddialara göre ön soruşturma tamamlandı. AA'ya konuşan üst düzey Azerbaycanlı yetkililer de uçağın, Rus hava savunma sistemi tarafından hedef alındığı iddialarını doğruladı.
Azerbaycan basınında yer alan iddialarda, uçağın düşme nedeninin Rus hava savunma sisteminin saldırısı olduğu belirtilmişti.
Söz konusu haberlerde, yetkililerin, uçağın Grozni, Mahaçkale ve Mineralniye Vodı havaalanlarına inişine izin verilmeyerek Aktau'ya yönlendirildiği böylece uçağın Hazar Denizi'ne düşmesi ve tanıkların kaybolmasının amaçlandığı şeklindeki ifadelerine yer verilmişti.
Haberlerde, uçağın iletişim sisteminin Rus tarafının elektronik harp sistemlerini kullanması nedeniyle tamamen felç olduğu da belirtilmişi.
ROTA DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEBİ GPS SİNYALİNİN KARIŞMASI MI?
En az 38 kişinin ölümüne ve 29 kişinin yaralanmasına neden olan olay, GPS sinyalinin karışmasından kaynaklanmış olabilecek önemli bir rota değişikliğinin ardından gerçekleşti.
Uçak Bakü'den saat 03:55'de ayrıldı. Saat 04.45'e kadar uçaktan geçerli GPS verisi alınmaya devam edildi. Bir süre sonra konum verileri karışmaya başladı ve GPS parazitleri izlendi.
Uçak saat 04:25 ile 04:37 arasındaki dönemde konumsal veri göndermeyi tamamen durdurdu. 04:37 ile 04:40 arasında ise uçak muhtemelen hatalı konum verileri gönderdi.
Embraer 190 tipi uçak, Hazar Denizi'nin doğu kıyısındaki petrol ve doğalgaz merkezi Aktau'ya 3 kilometre uzaklıkta acil iniş yaptı.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Kuzey Kafkasya'daki Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye uçuyordu.
SÜREKLİ YANLIŞ KONUM GÖNDERDİ
Flightradar24 alıcıları saat 04:40 ile 05:03 arasında, 23 dakika gibi uzun süre uçaktan veri almadı ve 05:04 ile 05:13 arasında ikinci bir boşluk oluştu. Saat 05:13'ten 06:07'ye kadar uçaktan alınan tüm verilerde konum bilgisi yoktu. Saat 06:07'den sonra, GPS verileri düzeldi ve uçuşun sonuna kadar 06:28'de uçaktan konum verileri alındı.
75 DAKİKA BOYUNCA SORUN YAŞANDI
Şirket, tüm uçuş için veri alınmamış olsa da, saat 05:13'den den itibaren mevcut olan verilerin uçağın 8000 bin feet yükseklikte, sürekli yukarı ve aşağı irtifa kaybettiğini, birçok kez süratinin azalıp, arttığını açıkladı. Şirket, "Uçak en az 75 dakika boyunca tutarlı irtifa ve hızı koruyamamıştır. Çarpışma mahallinden alınan fotoğraflar ve videolar, dikey dengeleyicinin en azından sol tarafında delinme hasarı olduğunu göstermektedir." bilgisini paylaştı.
UÇAĞIN ÜZERİNDEKİ DELİKLER ŞARAPNEL PARÇALARI MI?
İnternette dolaşan kaza anına ait görüntülerde, uçağın yere ateş topu şeklinde çarpmadan önce dik bir iniş yaptığı görülüyor.
Diğer görüntülerde ise uçağın gövdesinin bir kısmının kanatlardan koptuğu, geri kalan kısmının ise çimlerin üzerinde baş aşağı yattığı görüldü.
Rus askeri blog yazarları ve bazı havacılık analistleri, uçağın gövdesindeki deliklerin bir uçaksavar füzesinden sıçrayan şarapnel parçaları nedeniyle oluşmuş olabileceğini iddia etti.
DİKEY SABİTLEYİCİ HASARLI
Dikey dengeleyici, uçağın kuyruk takımında bulunuyor. Kuyruk takımı, dikey ve yatay sabitleyicilerden oluşuyor. Bu iki parça, uçağın havada düz bir hat üzerinde istikrarlı ve dengeli uçmasına yardımcı oluyor. Kaza sonrası çekilen görüntülerde, uçağın dikey dengeleyicisinde birçok noktada delikler görüldü. Uçak, havada iken bazı parçalar veya cisim tarafından hasar almış gibi görünüyor.
ÖNCE KUŞ SÜRÜSÜNDEN ŞÜPHELENİLMİŞTİ AMA...
Uçak mürettebatı, uçak acil inişe geçmeden önce havada bir çarpışma yaşandığını bildirdi. Rus havacılık yetkilileri, başlangıçta bunun bir kuş sürüsünün neden olduğundan şüphelenmişti.
Ancak daha sonra uçağın oksijen tanklarından birinin patladığı ortaya çıktı ve çarpışmanın aslında Rus hava savunma sistemleriyle bir karşılaşma olduğu yönünde spekülasyonlar yapıldı.
Uçak, iniş sırasında Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının saldırısı altında olan Grozni'deki Rus havalimanına inmeye çalışıyordu.
OLUŞAN ÇUKURLARDA DİKKAT ÇEKEN DETAY
Rus güvenlik servisleriyle bağlantıları bulunan Telegram kanalı Baza ise "Çukurlar, çarpıcı unsurların bulunduğu bir top atışı veya patlamadan sonra kalan çukurlara benziyor." dedi.
1,3 milyon abonesi bulunan etkili Telegram kanalı Rybar da Baza'nın açıklamasını doğrulayarak, gövdedeki hasarın "uçaksavar füzesinin vurucu unsurlarına" benzediğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Uçağın kendisi Grozni'ye gidiyordu - o sırada, Ukrayna İHA'larının fırlattığı bir saldırı aslında bölge üzerinde püskürtülüyordu. Birkaç İHA, Kuzey Osetya'daki Vladikavkaz ve komşu İnguşetya üzerinde düşürüldü."
EURONEWS: RUS FÜZÜESİ TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ
Euronews'in Azerbaycan hükümet kaynaklarına dayandırdıkları açıklamaya göre, uçağın düşmesine bir Rus karadan havaya füzesi neden oldu.
Euronews'in kaza soruşturmasıyla bağlantılı resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre, uçağın varış noktası olan Rusya'nın Grozni kentine yaklaşırken, bir patlama sesi duyuldu.
Azerbaycan merkezli uluslararası haber kanalı AnewZ'nin bir Rus askeri blog yazarının "uçaktaki hasarın, uçağın bir hava savunma füze sistemi tarafından yanlışlıkla vurulmuş olabileceğini düşündürdüğünü" iddia eden bir haberiyle örtüşüyordu.
RUSYA GROZNİ'Yİ NEDEN SAVUNUYOR?
Habere göre Çeçenistan ve Ramzan Kadirov'un savaşçıları, Rusya'nın batı komşusunda devam eden geniş çaplı savaşında Kremlin için vazgeçilmez olmaya devam ettiğinden, Grozni ağır bir şekilde savunuluyor ve bu da Çeçen başkentini Ukrayna'nın insansız hava araçları için potansiyel bir hedef haline getiriyor.
KURTULAN YOLCU ŞARAPNEL PARÇASI İDDİASINI DOĞRULADI
Rus televizyon kanalı RT'nin paylaştığı ses kaydına göre, kazadan kurtulan bir yolcu, uçağın pilotlarının Çeçenistan'ın Grozni kentine üç kez inmeye çalıştığını, ardından uçağın dışında bir patlama meydana geldiğini söyledi.
Subhankul Rahimov, üçüncü iniş denemesinde bir şeyin patladığını ve can yeleğini almak için elini uzattığında şarapnel parçasının açtığı deliği gördüğünü belirtti.
Rahimov, patlamanın ardından kendisine şarapnel parçaları isabet ettiğini de aktardı ve şöyle dedi:
"Uçak inişe doğru gidiyordu ve sonra aniden irtifa kazanmaya başladı. O anda uyandım ve uçağın ilk denemesinde inemediğini fark ettim. Sonra bulutların üzerine çıktı. Aşağıda sis vardı, yoğun sis. Uçak döndü ve ikinci kez inmeye çalıştı. Benim sayıma göre iki girişimi oldu. Üçüncü seferde bir şey patladı. Bir patlama oldu."
Patlamanın uçağın içinde mi gerçekleştiği sorusuna Rahimov, patlamanın dışarıda gerçekleştiğini belirterek, uçağın kaplamasından bir parça kopardığını ifade etti.
AZERBAYCAN BASINI DOĞRULADI: UÇAK RUS FÜZESİYLE VURULDU
Azerbaycan basını, Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşen Azerbaycan Hava Yolları'na (AZAL) ait yolcu uçağının Rus "Pantsir-S" hava savunma sistemi saldırısına maruz kaldığı tespitinde bulunulduğunu bildirdi.
Azerbaycan hükümetine yakın medya kaynaklarında, düşen yolcu uçağının Rus savunma sistemleri tarafından vurulduğuna ilişkin haberler yayınlandı.
Anewz.tv sitesinde, ismi belirtilmeyen Azerbaycan hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, Aktau'da düşen uçağın Grozni kentine yaklaşırken Rus "Pantsir-S" hava savunma sistemi tarafından vurulduğu bildirildi.
Haberde, söz konusu uçağın iletişim sisteminin Rus tarafının elektronik harp sistemlerini kullanması nedeniyle tamamen felç olduğu ve bir süre Rus hava sahasındaki radarlardan kaybolduğu belirtildi.
Uçağın Grozni, Mahaçkale ve Mineralniye Vodı havaalanlarına inişine izin verilmeyerek Aktau'ya yönlendirildiği belirtilen haberde bunun uçağın Hazar Denizi'ne düşmesi ve tanıkların kaybolması amacıyla yapılmış olabileceği öne sürüldü.
Rus medyasında dolaşan alternatif versiyonların kamuoyunu yanıltmak için yapıldığı savunulan haberde, uçak daha düşmeden kabinde alınan videoların ve tanıkların patlama sesi duymalarına ilişkin ifadelerinin uçağın hava savunma sistemlerinin saldırısına maruz kaldığına işaret ettiği kaydedildi.
Haberde, Azerbaycanlı yetkilinin "Azerbaycan için durum kesinlikle açıktır. Kimse bunun kasıtlı olarak yapıldığını iddia etmiyor. Ancak, gerçekleri göz önünde bulundurarak, Bakü, Rus tarafının Azerbaycan uçağının düşürülmesini itiraf etmesini ve sorumluların tümünün adalete teslim edilmesiyle sonuçlanacak tam bir soruşturma yürütmesini bekliyor." ifadelerine yer verildi.
İLHAM ALİYEV RUSYA'YA GİDECEKTİ
RIA haber ajansının aktardığına göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, uçak kazasının ardından çarşamba günü gerçekleşecek zirveye katılmak üzere gittiği Rusya'dan ülkesine geri dönüş yaptı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in uçak kazasının ardından Aliyev'e derin başsağlığı dileklerini ilettiğini belirtti ve şunları ekledi:
"Ne yazık ki Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, St. Petersburg'dan ayrılmak zorunda kaldı. Putin onu aradı ve Azerbaycan uçağının Aktau'daki kazasıyla ilgili başsağlığı diledi. Bu uçak kazasında yakınlarını kaybedenlere sabırlar diliyoruz ve hayatta kalmayı başaranlara acil şifalar diliyoruz."