İşgalciler gözünü Suriye'ye dikti! Yasadışı "yerleşim" kararı onaylandı
Uzun yıllardır Filistin'de özellikle Gazze'de ve Lübnan'da kanlı saldırılar düzenleyen katil İsrail düzenlediği katliamı sürdürürken bir yandan da yasadışı yerleşimler ile işgal ettikleri toprakları sahiplenmeye çalışıyor. Son olarak Suriye'de yaşananları fırsat bilen katil Netanyahu yönetimi işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nde yasadışı yerleşimleri genişletme planını onayladı.
Filistin'de soykırım düzenleyen İsrail insanları katletmenin yanı sıra Filistinlilerin topraklarına göz dikerek yasadışı yerleşim planları ile masumları yerinden ediyor. Filistin'de bunu sürdüren terör devleti bu kez hedefine Suriye'yi koydu.
İŞGAL PLANI ONAYLANDI!
İsrail'de hükümet, Suriye'de Baas rejiminin devrilmesiyle işgalini ilerlettiği Golan Tepeleri'nde yasadışı yerleşim birimlerinin genişletilmesine ilişkin "teşvik planını" onayladı.
"İSRAİL NÜFUSU 2 KATINA ÇIKARMAK İSTİYOR"
İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, uluslararası hukuka göre Suriye toprağı sayılan Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişleten Tel Aviv yönetimi, bölgede "demografik büyümeyi teşvik planını" onayladı. Açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "Savaş ve Suriye'ye bakan yeni cepheyi göz önünde tutarak Golan'daki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma arzusuyla hareket ettiği" belirtildi.
DEVRİLEN REJİMİ FIRSAT BİLDİLER: BU DÖNEM ÖNEMLİ
İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde ve aynı bölgedeki Katsrin yasadışı yerleşimindeki "demografik büyümeyi teşvik planına" 40 milyon şekel (yaklaşık 11.2 milyon dolar) ayrılacağı belirtilen açıklamada, Netanyahu'nun, "Golan'ın güçlenmesi İsrail'in güçlenmesidir. Bu, şu dönemde özellikle önemlidir." ifadelerine yer verildi.
GOLAN TEPELERİ İSRAİL İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Golan Tepeleri'ni İsrail için önemli kılan etkenlerin başında güvenlik ve su geliyor. Bölge güvenlik açısından göz ardı edilemeyecek kadar jeostratejik bir konumda ve zengin su yataklarına sahip. İsrail toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri'ndeki su kaynaklarından temin ediyor.
Bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve Şam'a sadece 60 kilometre uzaklıkta bulunan Golan Tepeleri'ni elinde tutan İsrail, bu sayede komşu ülkelere karşı büyük bir stratejik avantaj sağlıyor.
Uluslararası hukuka göre Suriye toprağı olan ancak fiilen İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'nin bu iki ülke dışında Lübnan ve Ürdün'le de sınırı bulunuyor.
Yahudilere ait kutsal metinlerde birçok kez Golan bölgesine atıfta bulunulması da bölgeyi çoğu dindar Yahudi'nin gözünde kutsallaştırıyor. Bu tür nedenlerle İsrail iç siyasetinde de önemli bir yer tutan Golan Tepeleri, İsrail tarafından "ülkelerinin vazgeçilmez bir parçası" olarak görülüyor.