Trump'tan "hoşbulduk" tarifesi: Üç ülkeye ek gümrük vergisi uygulayacak
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, ikinci döneminde yürüteceği politikalarla ilgili sinyaller vermeye devam ediyor. Trump başkanlık görevini devraldığında Meksika ve Kanada'dan gelen tüm ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlere ise ilave yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Çin, ilave gümrük vergileri için Trump'ın küresel ticarete savaş açtığını öne sürerek "Ticaret savaşını veya gümrük vergilerini kimse kazanamaz." dedi. Kanada ve Meksika'dan da tepkiler gecikmedi.
Trump, kendine ait sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı açıklamada, sınır güvenliğini sağlamak ve ülkeye fentanil başta olmak üzere uyuşturucu ihracatını engellemek amacıyla Meksika, Kanada ve Çin'e uygulayacağı tarifelere ilişkin paylaşımda bulundu.
Binlerce insanın Meksika ve Kanada üzerinden geçerek daha önce hiç görülmemiş seviyelerde ülkeye "suç ve uyuşturucu" getirdiğine dikkati çeken Trump, Meksika'dan gelen ve binlerce kişiden oluşan bir "kervanın" şu anda "açık olan" ABD sınırından geçme arayışının durdurulamaz göründüğünü aktardı.
Trump, "20 Ocak'ta ilk kararnamelerimden biri olarak, Meksika ve Kanada'dan ABD'ye gelen tüm ürünlere ve saçma açık sınırlarına yüzde 25'lik bir tarife uygulamak için gerekli tüm belgeleri imzalayacağım. Bu tarife, fentanil başta olmak üzere uyuşturucular ve tüm yasa dışı yabancıların ülkemizi istilasını durdurana kadar yürürlükte kalacaktır." ifadelerini kullandı.
Meksika ve Kanada'nın uzun süredir devam eden sorunu kolayca çözmek için mutlak hak ve güce sahip olduğunu belirten Trump, "Onlardan bu gücü kullanmalarını talep ediyoruz ve bunu yapana kadar çok büyük bir bedel ödemelerinin zamanı gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
ÇİN MENŞELİ ÜRÜNLERE İLAVE TARİFE
Trump, Çin ile de özellikle fentanil olmak üzere ABD'ye gönderilen büyük miktardaki uyuşturucu hakkında birçok görüşme yaptığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Çin temsilcileri bana, bunu yaparken yakalanan uyuşturucu satıcılarına en yüksek cezayı, yani ölüm cezasını uygulayacaklarını söylediler ama ne yazık ki bunu hiç yapmadılar ve uyuşturucular, çoğunlukla Meksika üzerinden, daha önce hiç görülmemiş seviyelerde ülkemize akıyor. Bunu durdurana kadar, Çin'e ABD'ye gelen tüm ürünlerinde, ek tarifelerin üzerine fazladan yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulayacağız."
NYT: KAOS YARATACAK
ABD basınının önde gelen gazetelerinden New Yrok Times, Trump'ın ek gümrük vergilerine ilişkin bir analiz yayınladı. Analizde "Tüm bunlar bir araya geldiğinde, gümrük vergisi tehditleri ABD'nin üç büyük ticaret ortağına yönelik dramatik bir ültimatom ve Trump'ın Beyaz Saray'a adım atmasından önce bile Amerika'nın diplomatik ve ekonomik ilişkilerinde kaos yaratma tehdidi taşıyan bir hamle." denildi.
Gümrük vergilerine ilişkin haberler üç ülkede hemen alarma neden oldu. Kanada ve Meksika'nın para birimleri dolara karşı değer kaybederken, Washington'daki Çin Büyükelçiliği sözcüsü "hiç kimse bir ticaret savaşını kazanamayacak" uyarısında bulundu.
1 YILDA DUDAK UÇUKLATACAK TİCARET HACMİ
Tarifeler, otomobil üreticileri, çiftçiler ve gıda paketleyicileri de dahil olmak üzere, ABD sınırları boyunca yoğun bir şekilde parça, malzeme ve bitmiş ürün gönderen Amerikan endüstrileri için de ciddi sonuçlar doğuracak.
Üç ülke birlikte 2023 yılında 1 trilyon dolardan fazla ABD ihracat ürünü satın aldı ve ABD'ye yaklaşık 1,5 trilyon dolar değerinde mal ve hizmet sağladı.
ANLAŞMAYI İHLAL EDECEK
Kanada ve Meksika'ya tarifeler koymak, Trump'ın 2020'de bizzat imzaladığı, Amerika Birleşik Devletleri-Meksika-Kanada Anlaşması olarak adlandırılan Kuzey Amerika ticaret anlaşmasının şartlarını da ihlal edecek.
Meksikalı yetkililer, kendilerine ait misilleme tarifeleriyle karşılık vermeye hazır olduklarının sinyalini çoktan vermişti.
Meksika Ekonomi Bakanı Marcelo Ebrard bu ay bir radyo röportajında , "Bana %25 oranında gümrük vergisi koyarsanız, gümrük vergileriyle tepki vermem gerekir." dedi.
KANADA: BİZ BİR AİLEYİZ
Kanadalı otomotiv sanayi grubu Otomotiv Parçaları Üreticileri Derneği Başkanı Flavio Volpe, Trump'ın paylaşımının, Çin'e karşı mücadelede müttefiklerle ilgili bir müzakerenin sadece ilk adımı olduğuna inandığını söyledi.
Kanada'nın ABD'ye ihraç ettiği en önemli ürünlerden bazılarını örnek veren Volpe, "Quebec alüminyumunu, Ontario otomobillerini, Saskatchewan uranyumunu ve Alberta petrolünü fahiş fiyatlara satarsanız Çin ile nasıl rekabet edersiniz?" diye sordu ve şöyle devam etti:
"Kanada'da üretilen arabaların yarısı Amerikan şirketleri tarafından üretiliyor ve Kanada'da üretilen tüm arabalara giren parçaların yarısı ABD'li tedarikçilerden geliyor ve ham maddelerin yarısından fazlası ABD kaynaklarından geliyor. Biz ortakların ötesindeyiz. Neredeyse aile kadar ayrılmazız."
TRUMP'IN DERDİ GÖÇ
Yaz boyunca, Meksika'dan yasadışı sınır geçişleri düşerken bile, Kanada'dan ABD'ye yasadışı yollarla gelen insanların sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kaçakçılar, başta Hindistan olmak üzere yasadışı yollarla ABD'ye ulaşmaya çalışan insanlar için Kanada'yı bir basamak olarak kullanmaya başladı.
ABD'nin aldığı karar, ülkelerin sınır güvenliklerini sağlamaları noktasında bir ihtar olarak da değerlendirildi.
NE OLMUŞTU?
Haziran ayında Çin'in başsavcısı, kolluk kuvvetlerini uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye odaklanmaya çağırırken, Pekin ve Washington uyuşturucu konusunda ortak bir soruşturma başlatmıştı.
Ağustos ayında, ortak uyuşturucuyla mücadele çalışma grubunun toplantısından birkaç gün sonra Çin, fentanil yapımında kullanılan üç kimyasal üzerindeki kontrolleri sıkılaştıracağını açıklamıştı.