İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai istifa etti
İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai görevinden istifa etti. Kişisel nedenlerden ötürü istifa ettiğini belirten Yadai, son üç yıldır Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütüyordu. Konuya ilişkin A Haber ekranlarına konuk olan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar sivillere dokunmanın ağır olduğunu ifade ederken bu durumun etkisinin savaşan askerlerin üzerinde görülebileceğini vurguladı. Ağar ayrıca "Travma ya da çatışma sonrası stres bozukluğu olarak bilinir. Bir ömür devam eder sürekli olarak bir sorgulama hali ortaya çıkar." dedi. İşte detaylar...
- Dünya
- Giriş Tarihi: 03.09.2024 | 11:41
- Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 | 12:50
İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai görevinden istifa etti.
İSRAİL KARA KUVVETLERİ KOMUTANI İSTİFA ETTİ
İsrail ordusu son üç yıldır Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten Yadai'nin istifa ettiğini duyurdu.
Ordu, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Yadai'nin talebini onayladığını bildirdi ve Yadai'nin kişisel sebeplerden dolayı istifa ettiğini iddia etti.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Yadai'nin bir süre izinli sayılacağını ve daha sonra orduda "önemli pozisyonlar" için adaylığını sunacağını belirtti.
"SİSTEMATİK BİR KATLİAM YAPTI"
Gazze'de 11 aydır karadan soykırım yapan katli İsrail ordusunun Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai görevinden istifa etti. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan terör ve güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar değerlendirdi.
Abdullah Ağar'ın A Haber'de yaptığı değerlendirmeler şöyle:
Bir savaşın en büyük sorunu savaşın onurunu, amacını ve ahlakını yitirmesidir. Bu noktada İsrail tarafı bütün insanlık tarihine yazılacak büyük bir hatanın altına imza attı. Masumları katlederek Hamas ile İsrail ordusu arasında yaşaması gereken savaşı çok farklı bir noktaya götürdü. Bir savaş ve insanlık suçu işledi. Soykırım yeltendi ve bunu katliamlar gerçekleştirdi ve bunu sistematik olarak yaptı.
"STRES BOZUKLUĞU BİR ÖMÜR DEVAM EDER"
Savaşlarda savaşan taraflar istemese dahi siviller zarar görür ama bu sistematik değildir ve savaşın bir onuru vardır. Savaşta sivillere dokunulmaz. Sivillere dokunanlar suçludur. Bunun üretmiş olduğu sonuçlar son derece ağır olur. Bunu en çok savaşan askerler üzerinde görürsünüz. Hatırlatın Amerikalılar "Vietnam sendromu" dedikleri bir durum var. Travma ya da çatışma sonrası stres bozukluğu olarak bilinir. Bir ömür devam eder sürekli olarak bir sorgulama hali ortaya çıkar.
"ÇOK KIRILGANLIKLAR YAŞANDI"
Can alıp can vermenin bir anlamanın olması gerekir. Bunun altının kendisi açısından ahlaki, inanç, hukuk ve adalet anlamında dolu olması gerekir. Yoksa katil olursunuz. Bunları neden söylüyorum? Eğer İsrail tarafından masumları katleden İsrail askerlerinde eğer vicdan varsa insanlık kalmışsa bu soykırıma "dur" diyecek en önemli eksen onlardır. İşte Kara Kuvvetleri Komutanı Yadai'nin istifası bununla ilgilidir. Daha önce İsrail ordusunda ben çok kırılganlık yaşandığını gördük.
İnsanlık adına İsrail'in lanetleneceğini bir işin altına imza attılar. Bunu aklıselim olan insanlar görüyor. İşte bu topluluğun su savaşı durdurma ve yönlendirme kabiliyetleri var. Gazze'deki masumları katlederek kazandıkları kazanımlar korkunç bir kayıptır. Toplumsal bir hastalık olacaktır. Masumları katlederek ne kazanacaklarını sandılar. İsrail içindeki kırılganlığı biliyoruz. Bu savaşın ahlaksız bir savaş olduğunu masumlara karşı değil Hamas'a karşı savaş olması gerektiğini söyleyen İsrail içinde bir kesim var. Bunların içinde askerler ve siyasiler var.