Telegram kurucusu Pavel Durov gözaltında! İkiyüzlü Batı'nın bir örneği daha! META'ya sessiz kaldı İsrail istedi diye Telegram'a baskı başladı
Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın milyarder kurucusu ve CEO'su Pavel Durov cumartesi akşamı Fransa'nın Le Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındı. Batı'nın Meta'daki tüm suçları görmezden gelerek aynı suçların Telegram'a yöneltilmesinin ardından harekete geçmesi iki yüzlülüğünü bir kez daha ortaya koydu. Durov'un 8 ayrı suçtan yargılanacağı iddia edilirken Telegram kurucusunun, bazı hükümetlerin kendisine baskı yapmaya çalıştığını ancak şu anda 900 milyon aktif kullanıcısı bulunan uygulamanın "tarafsız bir platform" olarak kalması gerektiği söylediği kaydedildi. Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı da konuya müdahil oldu. Rusya'dan yapılan açıklamada durumun netleştirilmeye çalışıldığı ancak Durov'un siyasi gerekçelerle gözaltına alınmış olma ihtimalinin yüksek olduğu kaydedildi. 20 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olan Durov'un İsrail'in "sansür" talebini reddettiği için yakalandığı belirtildi.
Fransız TF1 televizyonunun isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Ukrayna'daki savaşla birlikte ülkesi Rusya'dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşamaya başlayan Durov, başkent Paris yakınlarındaki Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındı.
JETİ AZERBAYCAN'DAN KALKTI
Durov'un neden gözaltına alındığı bilinmezken Fransa'da hakkında yakalama kararı bulunduğu iddia edildi.
Yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin edilen Durov'u taşıyan özel jetin Azerbaycan'dan havalandığı bildirildi.
BATI'DAN META'YA SESSİZLİK, TELEGRAM'A BASKI
Bir süre önce Türkiye'de şehit Haniye ve Gazze paylaşımlarını kaldıran Meta'ya Batı tarafından Telegram için yapılan ithamların hiçbiri yöneltilmedi. Telegram icin yapılan ithamların birçoğu Meta uygulamalarında da bulunuyor ancak Batı'nın bu konuda Meta'ya üç maymunu oynaması dikkatlerden kaçmıyor.
BASKILARA KARŞI "TARAFSIZ"LIK SAVUNMASI
Forbes'a göre 15,5 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin edilen Durov, bazı hükümetlerin kendisine baskı yapmaya çalıştığını ancak şu anda 900 milyon aktif kullanıcısı bulunan uygulamanın "tarafsız bir platform" olarak kalması ve "jeopolitik bir oyuncu" olmaması gerektiğini söyledi.
DUROV'A "SUÇ ORTAĞI" İDDİASI
Fransız makamları Durov'un kurduğu platformun uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı işlenen suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve kendisinin de bu suçların "ortağı haline geldiği" iddiasında bulunuyor.
ÇARPICI İDDİALAR! 8 AYRI SUÇTAN...
Telegram kurucusu Pavel Durov hakkında Terörizme destek, uyuşturucu kaçakçılığı, suça ortaklık, toplu dolandırıcılık, kara para aklama, suçu gizleme, pedofili içerik, yaptırımlardan kaçınma gibi suçlar yöneltiliyor.
BATI MESAJLARA ERİŞİM İSTİYOR
Batılı istihbarat servisleri Telegram'ın özel mesajlarına erişmek istiyor. Fransız medyasına göre Durov işbirliği yapmazsa 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri Bakanlığının, Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasına ilişkin durumu netleştirmeye çalıştığı bildirildi.
Rusya'nın Paris Büyükelçiliğinden Rus haber ajansı TASS'a yapılan açıklamada, Durov'un temsilcilerinin elçilikle temas kurmadığı belirtildi.
Rus diplomatların buna rağmen durumu netleştirmek için çalışmalara başladığı bilgisine yer verilen açıklamada, konuya ilişkin gerekli adımların atıldığı kaydedildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Batılı sivil toplum örgütlerinin, Rusya'nın Telegram'a 2018'de erişim engeli getirmesine tepki gösterdiğini anımsatarak, "Sizce bu sefer Paris'e çağrıda bulunarak Durov'un serbest bırakılmasını talep edecekler mi yoksa dillerini mi yutacaklar?" ifadesini kullandı.
"SİYASİ GEREKÇELERLE ALINMIŞ OLABİLİR"
Öte yandan, Rus milletvekili Vladislav Davankov da yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a çağrıda bulunarak, Durov'un siyasi gerekçelerle gözaltına alınış olabileceğini belirtti.
Durov'un tutuklanması halinde Telegram kullanıcılarının kişisel bilgilerinin de tehlikeye girebileceğine işaret eden Davankov, Rusya Dışişleri Bakanlığının Durov'un serbest bırakılması için Fransız makamlarına başvurması gerektiğini söyledi.
Rus ve Fransız basınında yer alan haberlerde, Durov'un Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığı iddia ediliyor.
GÖZALTININ ARKASINDA İSRAİL VAR
Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasının arkasında İsrail'in olduğu öğrenildi. İddiaya göre bazı bilgisayar korsanlarının Gazze'de katliam yapan İsrail'in gizli verilerini ele geçirdiği ve bu verileri Telegram üzerinden yayınladığı belirtildi. Telegram'ın İsrail'in tüm baskılarına direnerek "sansür" talebini geri çevirdi ve bunun ardından da Fransa'da gözaltına alındığı kaydedildi.
İSRAİL'E AİT 1 MİLYONDAN FAZLA BELGE SIZDIRILDI
Wikileaks olayına benzer olan DDoSecrets isimli Telegram kanalı ile İsrail'e ait 1 milyondan fazla belge sızdırıldı. İsrail kaynaklarına göre belgeler Nisan 2024 yılında yayınlandı. Kaynaklar, belgelerin üst düzey yetkililerin kişisel bilgileri ve hassas yazışmalarla bakanlıkların iç ve gizli belgeleri olduğunu belirtti.
The Guardian, sızdırılan belgeler sayesinde İsrailli yetkililerin ABD'deki İsrail yanlısı savunuculuk çabalarının bir parçası olarak yabancı ajan yasasını delmeye çalıştığını da ortaya koymuştu. İsrail'de belgelerle ilgili kısa süre içerisinde yayın yasağı çıkarılmıştı.
ELON MUSK'TAN ÇAĞRI: SERBEST BIRAKIN
ABD'li teknoloji devi Elon Musk, Cumartesi günü Paris-Le Bourget havaalanına vardıktan kısa bir süre sonra gözaltına alındığı bildirilen Telegram kurucusu ve CEO'su Pavel Durov'un serbest bırakılması çağrısında bulundu.
PAVEL DUROV KİMDİR?
Rusya'nın popüler sosyal medya sitesi VK'nın da kurucusu olan Durov, 2014'te Rusya'yı terk etmişti. Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığına sahip Durov'un yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin ediliyor.
Dünyanın popüler anlık mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarından Telegram'ın aylık aktif kullanıcı sayısı 900 milyon kişiye ulaşmıştı.