Avrupa'da çiftçilerden isyan ateşi! Şimdi de "Paris kuşatması!" 18 kişi gözaltında... A Haber olay yerinden aktardı
Çiftçilerin tarım sektöründe artan sorunlara dikkati çekmek için başlattığı traktörlü eylemler Avrupa'nın birçok ülkesine yayıldı. Hollanda ve Belçika'da çiftçilerin traktörleriyle düzenlediği gösteriler, son günlerde Almanya, Fransa, İtalya, Romanya ve Polonya dahil olmak üzere farklı ülkelerde de yoğun şekilde yaşanıyor. Son olarak Paris'in en büyük pazarı Rungis çevresinde trafik akışına engel olan 18 çiftçi gözaltına alındı. Peki, bölgede son durum ne? A Haber muhabiri Ömer Aydın olay yerinden aktardı. İşte detaylar...
Fransa'da günlerdir devam eden çiftçi protestolarında "Paris'i kuşatma" eylemlerinin odak noktası olan başkentin en büyük pazarı Rungis, traktörlerle çevrelendi.
18 ÇİFTÇİ GÖZALTINDA
Ulusal basında yer alan haberlere göre, Bourgogne-Franche-Comte ve Grand-Est'den yola çıkan çiftçiler Rungis Pazarı'nın Paray-Vielle-Poste kapısına ulaştı. Çiftçiler pazarın girişini kapatmaya çalıştı.
Pazar çevresinde traktörleri ile trafiği engelleyen 18 çiftçi gözaltına alındı.
10 BİNDEN FAZLA ÇİFTÇİ EYLEMDE
Öte yandan İçişleri Bakanlığının talimatı ile Loiret ve Essonne bölgelerine güvenlik önlemlerini artırmak için zırhlı araçlar sevk edildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin bu sabah itibarıyla ülkede 100'den fazla noktada trafiğin engellendiğini, 10 binden fazla çiftçinin eylemde olduğunu belirtti.
"DÜN ÖĞLE SAATLERİ İTİBARİYLE YAKLAŞIK BİN TRAKTÖR BURAYI KAPATMIŞTI"
Olay yerinden son durumu aktaran A Haber muhabiri Ömer Aydın, şu ifadeleri kullandı: "Fransa'nın farklı noktalarında çiftçilerin eylemleri devam ediyor. Birçok şehirde otoyollar kapatıldı. Çok sayıda resmi binanın ateşe verildiğine dair bilgiler geliyor. Şu dakika itibarıyla burada da bir hareketlilik söz konusu. Dün öğle saatleri itibariyle yaklaşık bin traktör burayı kapatmıştı.
Çiftçiler ilerde bir toplantı düzenledi. Yolun kapatılıp kapatılmayacağına devam etmek üzere konuşuyorlar. Biraz önce buradaki çiftçilerle konuştuk. Şu ifadeleri kullandılar, "Biz taleplerimizin arkasındayız. Bize karşı herhangi bir olumlu talep verilmedi. Gerekirse bu akşam burada çıkacağız. Fakat tekrar gelip otoyolları kapatma eyleminde bulunacağız." dediler. Peki neden otoyol diye sorduğumda şu cevabı verdiler: "Çünkü otoyollarda traktörlerimizle durabiliyoruz. Şehir merkezleri girişlerine izin verilmiyor."
Zaten şu an Paris ve etrafındaki otoyollar da kapalı. 18 kişinin gözaltına alındı. Fransa İçişleri Bakanı birkaç gün önce şu açıklamada bulunmuştu: "Biz çiftçilerin gösteri yapmalarına izin veren bir ülkeyiz.
Gösterilerini yapsınlar fakat Ranches pazarına yaklaşan çiftçiler gözaltına alındılar. Evet burada, "Çiftçisiz, köylüsüz ülke olmaz" şeklinde bir afiş söz konusu.
Traktörlerin hepsinin önünde neden burada olduklarını anlatan afişler yer alıyor. Fransız çiftçisi dün gece burada sabahladı. Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik bir ifade yer alıyor: "Macron eşinle ve kendi toprağınla meşgul ol" ifadesi söz konusu.
Burası stratejik bir nokta. Çünkü hemen burada Avrupa Parlementosu yer alıyor. Dün geceden beri bin çiftçinin olduğunu söylemiştik. Şimdi de yeni çiftçiler gelerek bu gruba katıldı. Avrupa Parlementosu'na çıkan yollar Strasbourg'da kapatılmış durumda."
PARİS'TE KUŞATMA
Ülkenin en büyük çiftçi sendikası FNSEA hükümet ile eylemlere ilişkin müzakerelerin sürdüğünü bildirmişti. Çiftçiler taleplerine karşılık hükümetten somut adımlar gelene kadar protestolarını sürdüreceğini bildirmişti.
Paris'in göbeğinde 234 hektarlık bir alana kurulu olan ve 12 binden fazla kişinin çalıştığı pazara her gün 8 bin tondan fazla ürün naklediliyor. Traktörleri ile "Paris'i kuşatma" eylemi düzenleyen çiftçiler, pazara ürün nakliyatını engellemeyi hedefliyor.
AVRUPA'DA ÇİFTÇİLER EYLEMDE
Başta Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere pek çok AB ülkesinde çiftçiler son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor.
Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında Birliğin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri yer alıyor.
Avrupa'nın dört bir yanındaki çiftçiler geçen yıldan beri akaryakıt fiyatları, vergilerdeki artış ve destekleme ödemelerinin yetersizliği nedeniyle kamu kurumları ve çeşitli kuruluşların önüne çamur veya gübre dökerek ya da yolları kapatarak protestolar düzenliyor.
Avrupalı çiftçiler, AB'ye, "Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma" eleştirisinde bulunuyor.
Polonya ve Romanya'da ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talebi öne çıkarken, Fransa'da artan yakıt fiyatları, İtalya'da ise AB'nin "Yeşil Mutabakat" programı ve artan maliyetler tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.