Türkiye-Yunanistan görüşmesi sonrası Bakan Hakan Fidan ile Yunan mevkidaşı Yerapetritis'ten önemli açıklamalar
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler son dönemde normalleşmeye başlarken, gözler Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis'in Türkiye'ye yapacağı ziyarete çevrilmişti. Komşuda günün en önemli gündem maddesi olurken, Yunan basını kritik toplantıdan pozitif sonuçlar bekliyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Yunan mevkidaşı Yerapetritis görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu... Bakan Fidan açıklamasında "Yunanistan ile olumlu döneme girdik." dedi.
Son dönemde ikili ilişkilerde pozitif rüzgarların estiği Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis bugün Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Komşumuz Yunanistan'la ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyla uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz." dedi.
Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile bakanlıkta yaptığı görüşme sonrası, ortak basın toplantısında konuştu.
Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki sorunları Yunan mevkidaşı ile kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini belirten Fidan, "Ege'de görüş ayrılıklarımız var. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlaması üzerinde durduk. Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir oldu." dedi.
Fidan, yasa dışı göç konusunun rekabet değil işbirliği alanı olması gerektiğini, Ege'de daha fazla can kaybı görmek istemediklerini vurguladı.
Yunanistan'da yaşayan soydaşların sorunlarını da önemli bir gündem maddesi olarak ele aldıkların belirten Fidan, şunları kaydetti:
"Ülkemizdeki azınlıkların sorunları konusunda da pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirmiştik. Aynı yapıcı yaklaşımı soydaşlarımız için de bekliyoruz. Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz. Osmanlı eserlerinin restorasyonunda desteğe hazırız. Bu konuda karşılıklı işbirliği yapabileceğimizi vurguladık. Bugün ayrıca bölgesel konuları da ele aldık. Ukrayna, Libya ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdik.
Avrupa Birliği'nden beklentilerimizi yineledik. Komşumuz Yunanistan'la ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyla uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz."
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile bakanlıktaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Mevkidaşı Yerapetritis ile çok çeşitli konularda verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Fidan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Yunan hükümeti ve halkının uzattığı yardım eli için bir kez daha teşekkür ettiğini ifade etti.
Fidan, Yunanistan'da son dönemde yaşanan orman yangınları nedeniyle mevkidaşına "geçmiş olsun" dileğinde bulanarak, "Komşumuz Yunanistan'a her zaman için yardıma hazır olduğumuzu da buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum." dedi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde yeni ve olumlu bir döneme girildiğine işaret eden Fidan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta geçen ay düzenlenen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başkanı Kiryakos Miçotakis'in bir araya geldiğini anımsattı.
Bakan Fidan, Erdoğan-Miçotakis'in bu görüşmede iki ülke ilişkilerinin olumlu bir hava içerisinde ele alınması ve sorunların yeni bir perspektifle çizilmesi konusunda fikir birliğine vardığını ve dışişleri bakanlarına da bu konuda görev verdiğini kaydetti.
Yerapetritis ile yaptıkları görüşmede iki ülke liderlerinin NATO zirvesinde ele aldıkları konuların takibini yaptıklarını belirten Fidan, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerini kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiklerini ve gelecek aylara ilişkin yol haritalarını incelediklerini ifade etti.
Fidan, Erdoğan ile Miçotakis'in iki hafta sonra New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında da bir araya geleceklerini, ekim ayında da Yunanistan'da iki ülke dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde siyasi istişareler ve ortak eylem planı toplantıları yapılacağını bildirdi.
Gelecek dönemde güven artırıcı önlemler ve istişari görüşmeler toplantılarının da yapılmasının gündemlerinde olduğunu söyleyen Fidan, yıl sonunda da Selanik'te iki ülke liderlerinin başkanlığında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 5. toplantısını yapmayı öngördüklerini kaydetti.
Bakan Fidan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanmasının olumlu bir gelişme olduğuna işaret ederek, "Bunun sürdürülmesine yönelik karşılıklı irademizi meslektaşımla beraber teyit ettik. Sorunların iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözüleceğine inancımızı yineledik." diye konuştu.
Fidan, Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye olarak her zaman hakça paylaşım ilkesini savunduklarını vurgulayarak, "Kıbrıs meselesi konusunda da mevkidaşım ile görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin görüşlerimiz belli. İki garantör ülke olarak bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için atılabilecek adımları ele aldıklarını aktaran Fidan, bu konuda ortak eylem planının iyi işlemesinden de ayrıca memnuniyet duyduklarını söyledi.
Fidan, Bakan yardımcılarının gelecek ay Yunanistan'da "Ortak Eylem Planı" kapsamında kaydedilen gelişmeleri ele alacaklarını belirterek, "Turizm alanında işbirliğimizi arttırmak da gündemimizde. FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelemizde de komşumuzdan etkin işbirliği görmeyi beklediğimizi ilettik." dedi.
KOMŞUDA GÜNÜN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in New York'ta gerçekleştirmesi planlanan görüşme öncesi yapılan ziyaret bugün Yunanistan basınının en önemli gündem maddesi...
CNN YUNANİSTAN: KRİTİK GÖRÜŞME, YERAPETRİTİS'İN TEK BİR AMACI VAR
CNN Yunanistan bugün gerçekleştirilecek toplantıyı 'kritik' olarak yorumladı ve "Yorgos Yerapetritis bugün Türk başkentinde mevkidaşı Hakan Fidan ile tek bir amaç için buluşuyor: Yunanistan'ın iyileşen iklimin bozulmasını istemediği yönündeki tutumunu Türk tarafına iletmek ve Atina ile Ankara arasındaki iletişim kanalını çok daha iyi hale getirmek. Toplantı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis görüşmesinin gündemini belirleyecek." ifadelerini kullandı.
RUM TARAFINDA İYİMSER BİR HAVA VAR
Protothema gazetesi Rum tarafında diyaloğun gidişatına ilişkin iyimser bir hava olduğunu belirterek "Bu toplantıyla birlikte pozitif gündemin devamı için temellerin atılması bekleniyor" ifadesini kullanırken Ethnos Atinan'nın verdiği mesaja dikkat çekti.
Erdoğan ve Miçotakis'in bir araya geldiği Vilnius zirvesinden 'mucize' çıkmadığı vurgulanan haberde "Atina'nın verdiği mesaj, iki taraf arasında iletişim kanallarının açık olabileceği ancak aynı zamanda Yunanistan'ın kırmızı çizgilerinin net olduğu yönünde" ifadesi dikkat çekti.
SKAİ: SON SÖZÜ DİPLOMASİ SÖYLEYECEK
Skai televizyonu bakanlar arasında yapılacak görüşmenin iki ülkenin liderinin New York'ta yapacağı görüşme için zemin hazırlayacağına dikkat çekti.
Ankara-Atina arasındaki ilişkilerdeki durumun karışık olduğunu öne süren Skai her iki tarafın da dikkatli adımlar attığını belirterek son sözü 'diplomasinin' söyleyeceğini yazdı.
HAKAN FİDAN VURGUSU: SESSİZ DİPLOMASİ STRATEJİSİ
Newist.gr haber sitesi kritik görüşme öncesi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Millî İstihbarat Teşkilatı'nın başında geçirdiği uzun yılların tecrübesi ile 'sessiz diplomasi' stratejisini seçtiğini yazdı ve "Dışişleri Bakanlığı'ndaki hamleleri onun istihbarat konusunda ne kadar tecrübeli olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Fidan'ın İran, Irak, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere yaptığı görüşmeler sonrası sırada Yunanistan'ın olduğunu belirten haber sitesi, görüşmelerde güven artırıcı önlemlere odaklanılacağını yazdı.