Avrupa'da işçi grevleri büyüyor! Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış yüzbinleri sokağa döktü
Avrupa'da artan gıda ve enerji fiyatları İngiltere, Almanya ve Fransa başta olmak üzere Belçika ile İspanya gibi ülkelerde de grevlerin peş peşe gelmesine neden oldu. Avrupa'da yüzbinlerce işçi pankartlarla protesto düzenleyerek günlerce iş bıraktı. Enflasyon karşısında maaşlarının artmasını bekleyen işçilerin grevi Avrupa'yı kıskaca aldı.
Grev ve protestolar Avrupa'da yayılıyor. Avrupa'da "refah devri" sona mı eriyor? Avrupa enerji krizinin gölgesinde geçireceği zorlu bir kış mevsimine hazırlanıyor. Grev ve protestolar Avrupa'da yayılıyor.
Avrupa ülkeleri, yüksek enerji, kira ve gıda fiyatlarının etkisiyle artan yaşam maliyetleri nedeniyle grev ve protestolarla karşı karşıya bulunuyor.
İSPANYA
İspanya'daki AIRBUS çalışanlarına şimdi de demir yolları şirketi Renfe'ye bağlı işçiler eklendi. Grev dolayısıyla İspanya'da birçok tren istasyonunda uzun kuyruklar oluştu.
Renfe işçilerinin bağlı olduğu sendikalar, toplu iş sözleşmelerinde maaş artışının enflasyon oranında yapılmadığını öne sürerek, 7 ve 13 Kasım'da, 2 günlük iş bırakma kararı aldı.
FRANSA
Fransa'da toplu ulaşım, eğitim, sağlık dahil çok sayıda meslek grubu 18 Ekim'de grev ilan etti. Fransa genelinde çok sayıda meslek mensubu maaş artışı talebiyle greve gitti.
Fransa'nın başkenti Paris'te 16 Ekim'de hayat pahalılığına karşı bir gösteri yapılmıştı. Organizatörlere göre protestoda, 140 bin kişi yürümüştü. Farklı sendikaların çağrısıyla toplu ulaşım, eğitim, sağlık dahil çok sayıda meslek grubu grev ilan ederek, enflasyon oranıyla uyumlu maaş artışı talep ediyor.
İNGİLTERE
İngiliz posta servisi Royal Mail çalışanları, Ağustos ayında enflasyonun altında teklif edilen maaş zammındaki anlaşmazlık nedeniyle iş bırakma eylemleri gerçekleştirmişti.
İngiltere'de 70 binden fazla üniversite çalışanı, maaş, emeklilik ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle 3 gün iş bırakma kararı aldı. Ulusal Öğrenciler Birliği (NUS) de sendikanın aldığı grev kararını desteklediklerini duyurdu.
Birleşik Krallık tarihinde bir ilk yaşanacak. İlk kez ülkenin tamamında hemşireler greve gidecek. Grev sırasında sadece acil servisler hizmet verecek. 300 üyeli hemşire sendikasında yapılan oylamada greve gidilmesi kararı çıktı.
BELÇİKA
Belçika'daki tüm işçi sendikaları hayat pahalılığını protesto için 9 Kasım'da grev yapacak. Belçika'da işçi sendikalarının ulusal grev kararının ardından Hava Trafiği Kontrol Kurumu da greve gitti. Ülke genelinde 24 saat boyunca uçuş yapılmadı.
ALMANYA
Alman hava yolu şirketi Lufthansa'nın iştiraki Eurowings'in pilotları "çalışma koşullarının iyileştirilmesi" için 3 günlük grev başlattı. Grev, Alman hava yolunda 185 uçuşun iptal edilmesine yol açtı. Hava yolu tarafından açıklamada ise "Yolculara verilen rahatsızlıktan derin üzüntü duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.