İspanya'dan gıda israfı yasası! Yasaya uymayanlara 500 bin euroya kadar ceza verilecek
Dünyada yılda 1.5 milyar tona yakın gıda çöpe gidiyor. Fransa ve İtalya'nın ardından İspanya'da da israfı önlemek için yasa çıkarıldı. Yasaya uymayanlara ise 500 bin Euro'ya kadar ceza söz konusu. Ayrıntıları Fransa’da bulunan A Haber muhabiri Ömer Aydın canlı yayında anlattı
Ülkede saniyede 250 kilogram gıda çöpe gidiyor. Ülkede kişi başına çöpe atılan gıdanın maliyeti 260 dolar. İşte bunun önüne geçmek için yasa çıkarıldı ve cezası da ağır olacak.
ÖMER AYDIN'IN CANLI YAYINDA AKTARDIKLARI:
Dünyada 1,5 milyar don çöpe gidiyor ve bu 1 trilyon dolar bir paraya denk geliyor. Bunun yanında dünyada 3 milyardan fazla insanda gıda sıkıntı yaşıyor. Böyle bir ortamda tabi ki israfın önlenmesi için ülkelerin çabası giderek artıyor. İspanya'da yeni bir yasa çıkarıldı ve 2023 yılında itibaren uygulamaya sokulacak. Gıda israfını önlemek amacıyla bu adımlar atılacak.
İspanya'da 1 yılda 7,7 milyon ton gıdanın çöpe gittiği belirlenmiş yapılan araştırmalar sonrasında. Bu her İspanyol vatandaş başına 260 dolar ediyor yani her İspanyol vatandaş 260 doları çöpe atıyor. Bunun önüne geçmek adına dünyadaki gıda sorunlarını da biraz olsun hafifletmek amacıyla yeni bir yasa çıkarıldı.
İspanya'da artık satılmayan gıdalar bir şekilde değerlendirilmek zorunda. Çöpe atılmayacak bu yönde alına bir kara var. Daha önce 2015 yılında Fransa'da benzer bir yasa çıkarmış, 2016 yılında İtalya yine gıda israfını önlemek amacıyla yasalar çıkarmıştı. İsrafta ısrar eden işletmelere 60 bin Euro'dan başlayan ve 500 bin euroya kadar varan cezalar var.
2023 yılında itibaren İspanya'da yürürlüğe girecek olan israfı önleme yasası ile kuruluşlar, marketler satılmayan gıdaları derneklere verebilecekler. Veya son kullanma tarihi yaklaşan indirimli satışları önceleyebilecekler. İsraf yasasına aykırı davranan kurum, şirket ve vatandaşlar için ise 500 bin Euro'ya kadar cezalar kesilecek.
TÜRKİYE'DE DE GIDA İSRAFI TEHLİKELİ BOYUTLARDA
Raporlara yansıyan verilere göre, Türkiye'de yılda 18 milyar kilogramın üzerinde gıda soframıza bile ulaşamadan israf ediliyor.
SADECE ÇÖPE GİDEN GIDALAR İÇİN 603 BİN KAMYON GEREKİYOR
Bu daha basit bir anlatımla her tabağın yüzde 50'sinin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Rakamın korkunçluğunu şu veri de gözler önüne seriyor:
Sadece israf edilen bu gıdaların çöpe gitmesi için 603 bin kamyon gerekiyor.
Yine Türkiye'deki israfın kişisel boyutuna bakacak olursak, bir kişi yılda 93 kilogram gıdayı çöpe atıyor.
TEDARİK ZİNCİRİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR
Türkiye'de tedarik zincirindeki dikkatsizlik, olumsuz koşullar ve özensizlik nedeniyle meyve ve sebzelerin yüzde 52'si ancak vatandaşa ulaşabiliyor. Türkiye'de yıllık 50 milyon ton meyve ve sebze üretildiği düşünülürse, bunun ancak 30 milyon kilograma yakın bölümü vatandaşa ulaşabiliyor.
'GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK'
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar, tahıl ve enerji krizi gibi durumlarla gıda arz güvenliğinde büyük sorunlar yaşanıyor. Türkiye'nin öncülüğünde tahıl krizi şimdilik çözülmüş gibi görünse de, yoksul ülkeler için kriz çözülebilmiş değil. Ülkeler için milli güvenlik meselesine dönüşen gıda konusunda Türkiye'de de adımlar atılıyor. Ancak Türkiye'deki adımlar daha çok teşvik etmek üzerine, yasal bir çalışma henüz yok.
'Gıdanı koru, geleceğine sahip çık' projesi 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın teşvik ve destekleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde başlatıldı. Projede, gıda israfının önlenmesi için çalışmalar düzenlendi.