Avrupa'da iflas dalgası! 156 yıllık şirket battı
Avrupa'da yaşanan enerji krizi 156 yıllık otomobil yedek parça tedarikçisi Borgers'i iflasa sürüklemesi, üreticileri panipe sürüklerken öncü veriler, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın da devam ettiğini gösterdi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), beklenen resesyon ve iflas dalgası endişeleriyle bankaların kredi musluklarını kıstığını bildirdi.
Almanya'da iflas eden şirketler kervanına 1866'da kurulan otomotiv parçaları tedarikçisi Borgers Grubu da katıldı.
Almanya'da 1900, dünya genelinde ise 6 binden fazla çalışanı bulunan Bocholt merkezli şirket, otomobil üreticilerine, tekstil ve köpük bazlı ekipman parçaları tedarik ediyor, amortisör, panel ve yalıtım malzemeleri üretiyor.
Şirketler grubu, yakın zamanda Polonya, İsveç, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde 650 milyon euroluk yıllık satış gerçekleştirmişti. Şirketin, enerji fiyatları ve hammadde maliyetlerindeki artış nedeniyle büyük kriz yaşadığı belirtildi.
İFLAS DALGASI MI GELİYOR?
Almanya'da, yüksek enflasyon ve enerji fiyatları şirketlerin yanı sıra iç talep üzerinde de baskı oluşturuyor. Öncü veriler, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın derinleşerek devam ettiğini ortaya koydu. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), beklenen resesyon ve iflas dalgası endişeleriyle bu kez de Alman şirketlerinin yeni kredi bulmakta zorlandığını bildirdi.
S&P Global'ın öncü PMI verilerine göre, Almanya'da ticari faaliyetlerdeki gerileme, dördüncü çeyreğin başında hız kazanarak yaklaşmakta olan resesyona ilişkin işaretleri arttırdı. Beraberinde Alman şirketlerin bankalarla kredi görüşmelerine yönelik anket sonuçlarını yayımlayan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü de şirketlerin yüzde 24,3'ünün bankaların kendilerine kredi verme konusunda isteksiz olduklarını belirtti. Söz konusu oran 2017'den bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.
EN ÇOK ETKİ KÜÇÜK İŞLETMELERDE
Hizmet sektöründe kredi arayan şirketlerin yüzde 28,8'i bankaların kredi vermede isteksiz olduğunu bildirirken, kimya sektörü ve otomobil üreticilerinin yaklaşık yüzde 35'i yeni kredi almanın artık o kadar kolay olmadığını belirtti. Perakende sektöründe ise söz konusu oran yüzde 15'in biraz altında kaldı. Bununla birlikte, bankaların beklenen resesyon ve iflas dalgası endişeleriyle kredi vermede isteksiz davranmasından en çok etkilenenler ise küçük işletmeler ve kendi hesabına çalışanlar oldu.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, mevcut ekonomik gelişmelerin bankaları daha temkinli hale getirdiğini belirterek, "Bazı şirketlerin yeni krediler olmadan ekonomik hayatta kalması zor olabilir" ifadesini kullandı.
Almanya'da DAX, MDAX ve SDAX endekslerinde işlem gören 150'den fazla Alman şirketin net finansal borcu ise bir yıl içinde 85 milyar avro artarak 533 milyar avroya ulaştı.
Merkez bankalarının faiz oranlarını artırması, şirketler için yeni kredi maliyetlerinin büyük ölçüde artmasına neden oluyor. Alman Merkez Bankası (Bundesbank) istatistiklerine göre, şirket tahvillerinin getiri oranı yıllık yüzde 4,3 seviyesinde buluyor. Yaklaşık bir yıl önce bu oran yüzde 0,7 seviyesinde buluyordu.
Almanya'da, yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarının şirketlerin yanı sıra iç talep üzerinde baskı oluşturmasıyla öncü veriler, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın derinleşerek devam ettiğini ortaya koydu.
ALMAN EKONOMİSİNİN 3'TE 2'SİNİ OLUŞTURAN SEKTÖRLER GERİLEDİ
S&P Global, ekim ayına ilişkin öncü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini açıkladı.
Buna göre, Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya'da eylülde 45,7 puan olan bileşik PMI, ekimde 44,1 puan olarak tespit edildi. Beklenti, endeksin 44,7 puana gerilemesi yönündeydi.
Aynı dönemde hizmet sektörü PMI 45'ten 44,9'a, imalat sanayi PMI da 47,8'den 45,7'ye geriledi. İmalat sanayi PMI verisinin 47 puana gerileyeceği tahmin ediliyordu. Burada belirtmek gerekir ki imalat sanayi ve hizmet sektörü, Alman ekonomisinin 3'te 2'sinden fazlasını oluşturuyor.
RESESYONA İLİŞKİN İŞARETLERDE ARTIŞ GÖZLENİYOR
PMI verisinde 50 puanın yukarısı büyümeye, 50 puanın altı ise daralmaya işaret ediyor.
S&P Global ekonomisti Phil Smith, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Öncü PMI verileri, Almanya'da ticari faaliyetlerdeki gerilemenin dördüncü çeyreğin başında hız kazandığını ve yaklaşmakta olan resesyona ilişkin işaretlerin arttığını gösteriyor" ifadesini kullandı.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 19 Eylül'de ekonomiye ilişkin yayımladığı raporda, enerji krizi nedeniyle Alman ekonomisinin resesyona girdiğine ilişkin işaretlerin giderek arttığını belirtmişti.
ENERJİ KAYNAKLARI ÜZERİNDEKİ BASKI
Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya bulunuyor. Bölgede savaşa ilişkin endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti de bu kış sanayinin çarklarının dönmesi, ışıkların açık, evlerin sıcak kalmasını sağlamak için çabalıyor.