Son dakika: İngiltere'de enflasyon 40 yılın zirvesine ulaştı! Euro bölgesi de enflasyonda rekor kırdı
Son dakika haberleri... Avrupa'da durdurulamayan kriz, ülkelerin enflasyon verilerinin de sürekli artmasına neden oluyor. İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek eylülde yıllık yüzde 10,1 ile son 40 yılın zirvesine ulaştı. Avro Bölgesi'nde ağustosta yüzde 9,1 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 9,9'a yükselerek rekor kırdı.
İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek eylülde yıllık yüzde 10,1 ile son 40 yılın zirvesine ulaştı
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) verilerine göre, ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bu yılın eylül ayında yıllık bazda bir önceki ayda kaydedilen yüzde 9,9 seviyesinden yüzde 10,1'e yükseldi.
Enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, son 70 yılın içerisinde yüzde 10 seviyesinin üstü sadece 5 kez görüldü.
İngiltere'de enflasyonda çift hane en son 1982 yılının şubat ayında yüzde 10,2 ile görülmüştü. Enflasyon bu yılın temmuz ayında yüzde 10,1 olarak kayıtlara geçmişti.
Ülkede 1951-1952, 1973-1977, 1979-1982 yılları arasında enflasyonda yüzde 10 seviyesinin üstü kaydedilirken ağustosta ise akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün ardından yüzde 9,9'a gerilemişti.
Enflasyon eylülde yüzde 10,1 ile tekrar çift haneye yükseldi. Verinin İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yakın vadeli yaklaşımını da etkilemesi bekleniyor.
BoE tarafından dün yapılan açıklamada kasım ayı başından itibaren 80 milyar sterlinlik İngiliz devlet tahvilinin satışına başlamasına karar verildiği kaydedildi.
Bankadan yapılan açıklamada, daha önce bu ayın sonunda yapılması planlanan 80 milyar sterlinlik tahvil satış planının 1 gün ertelenerek, 1 Kasım 2022'de uygulamaya konulmasının planlandığına vurgu yapıldı.
İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, dün hükümetin kamu borçlanmasını yaklaşık 45 milyar sterlin hacminde artıracağı için piyasalarda gerilime neden olan mini bütçe düzenlemeleri kapsamındaki vergi indirimlerinden geri adım atıldığını bildirmişti.
Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran İngiltere Başbakanı Liz Truss ise geçen cuma kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden almış, yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti.
Başbakan Liz Truss, ciddi piyasa oynaklığına neden olan "hatalar" için özür dilerken, Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.
EURO BÖLGESİ REKOR KIRDI
Avro Bölgesi'nde ağustosta yüzde 9,1 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 9,9'a yükselerek rekor kırdı.
AVRUPA'DA KRİZ BÜYÜYOR
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde, yıl içerisinde bir fincan kahvenin fiyatı ortalama yüzde 16,9'luk artış kaydetti.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ülkelerinde kahve fiyatlarının son bir yılda ne kadar yükseldiğine ilişkin verileri paylaştı. Buna göre, hızla artan fiyatlar nedeniyle Avrupa ülkelerinde kahve neredeyse bir lüks haline geliyor.
SÜT VE ŞEKER FİYATLARIYLA DAHA DA PAHALILAŞTI
AB ülkelerinde bir fincan kahvenin ortalama fiyatı, ağustos ayında bir yıl öncesine kıyasla yüzde 16,9'luk artış kaydetti. Kahvesine süt ve şeker ilave edenlerin bu keyfi ise daha da pahalıya mal oluyor.
Söz konusu dönemde süt fiyatlarının ortalama yüzde 24,3 ve şeker fiyatlarının yüzde 33,4 artması kahveyi daha pahalı hale getirdi.
EN FAZLA ARTIŞ FİNLANDİYA'DA
AB ülkeleri arasında bir fincan kahve fiyatının en fazla arttığı ülke yüzde 43,6 ile Finlandiya oldu. Finlandiya'yı, yüzde 39,9 ile Litvanya, yüzde 36,7 ile İsveç, yüzde 36,4 ile Estonya ve yüzde 34,3 ile Macaristan izledi.
Kahve fiyatları, Hollanda'da yüzde 22,4, Almanya'da 19,4 ve Belçika'da 17,4, Fransa'da 11,2 ve İtalya'da yüzde 6,6 artış gösterdi.
ŞEKER FİYATLARINA YÜZDE 109.2 ZAM
Şeker fiyatlarındaki artışta ise zirveyi Polonya aldı. Polonya'da bir yıl öncesine kıyasla şeker fiyatları yüzde 109,2, Estonya'da 81,2 ve Letonya'da yüzde 58,3 yükseldi.
Süt fiyatları Litvanya'da yüzde 50,2, Hırvatistan'da 41,2, Estonya'da 38,9 ve Almanya'da yüzde 30,6 arttı.
ENFLASYON REKOR KIRIYOR
Böylece, AB ülkelerinde kahve fiyatlarındaki artış, enflasyon oranlarının çok üzerinde seyretti. Avrupa ülkelerinde son aylarda enflasyon rekor kırıyor.
Avro Bölgesi'nde ağustosta yüzde 9,1 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 10'a yükseldi. Böylece enflasyon verileri, Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan bu yana ölçülen en yüksek seviyeye ulaştı.
GENÇLER DEPRESYONA GİRİYOR
Hollanda'da çok sayıda genç, ülkede yaşanan enerji ve sürekli yükselen enflasyon kriziyle mücadele ediyor.
Kamu yayın kuruluşu NOS tarafından yapılan haberde, "NOS Hikayeleri" adlı bir ankete katılan 2 bin gencin ülkede yaşanan enerji ve enflasyon krizinden dolayı daha sık depresyona girdikleri ve stresli oldukları belirtildi.
İNGİLTERE'DE FELAKET GÖRÜLEBİLİR
Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, İngiltere'nin ekonomisinden endişeli olduğunu belirterek, İngiliz hükümetinin yaklaşık 45 milyar sterlin hacminde vergi indirimlerini içeren "mini bütçe" düzenlemesi için "İngiltere'yi felakete götürebilir." değerlendirmesinde bulundu.
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FİYATLARI DA KATLANDI
Salgın ve petrol fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar Avrupa enerji sektörünü vurdu. Avrupa'da elektrik ve doğal gaz fiyatları katlandı. Türkiye doğal gaz ve elektrik fiyatlarında sürdürdüğü yerli ve yenilenebilir enerji projeleri sayesinde Avrupa'nın gerisinde kaldı.
İngiltere'de elektrik fiyatı 9 ayda üçe katlandı, İtalya'da fiyatlar son bir ayda yüzde 30 yükseldi.
AVRUPA'DA ELEKTRİK FİYATLARININ EN FAZLA ARTTIĞI ÜLKE İNGİLTERE
Enerji sektöründe arz-talep dengesizliği nedeniyle Avrupa'da elektrik fiyatlarının en fazla arttığı ülke İngiltere oldu.
Ülkede elektrik fiyatlarındaki artış son bir ayda ise yüzde 80'i aştı. İngiltere'de yüksek fiyatlar nedeniyle maliyetlerini karşılamayan birçok firma faaliyetini durdurmak zorunda kaldı.
Almanya'da Ocak'ta megawatt saat başına 52,81 euro olan elektrik fiyatları, Eylül'de 127,63'e yükseldi.İspanya, Fransa ve Bulgaristan, Yunanistan ve Polonya'da da yüksek oranda elektrik fiyat artışları yaşandı.
Türkiye'de Eylül'deki elektrik fiyatları ise megawatt saat başına 52,85 euro. Türkiye, Avrupa'dan çok daha geride bulunuyor.