ABD'den Türkiye için F-16 kararı! "Koşul şartı" maddeleri çıkarıldı
F-35'ler meselesinde Türkiye'nin önüne taş koyan ABD, talep ettiğimiz F-16'ları Türkiye'ye verecek mi? sorusunun yanıtı netlik kazanıyor. ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Bu gelişme ardından F-16’larda satışın önünü açacak adım A Haber'de ele alındı. Konuya dair Avukat Pınar Hacıbektaşoğlu, "Alınan karar NATO'nun içinde bulunduğu dengeler açısından da çok önemli" dedi. Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak ise "Bütün dünya pandemiden sonra değişirken, Türkiye'nin her alanda bağımsız politika izleyebiliyor olması çok önemli" ifadelerine yer verdi. Peki, kısa süre önce F-16'lar ile ilgili ABD'den gelen "Yunanistan ve terör örgütü PYD şartı" neydi? Başkan Erdoğan ABD'de F-16 meselesi için hangi resti çekmişti? İşte detaylar...
ABD Senatosu, 2023 savunma bütçesini içeren NDAA tasarısına son halini vermek amacıyla toplandı.
Tasarıya eklenmek üzere sunulan 900'e yakın eklemeler görüşülmeye devam ediliyor.
Kongre kaynaklarından edinilen bilgilere göre, New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen'ın sunduğu ve Türkiye'nin ABD'den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı.
Senato NDAA tasarısını tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisinin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden'ın masasına gönderilecek.
Türkiye'nin F-16 alımını koşullara bağlayan benzer bir ekleme NDAA tasarısının Temsilciler Meclisine eklenmişti ancak ortak metinde bu eklemelerin de çıkarılması bekleniyor.
Senato'daki bu değişimde, Türkiye'nin Washington'da yürüttüğü diplomatik çabaların etkili olduğu belirtiliyor.
Menendez, Pentagon bütçesini içeren 2023 NDAA tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonuna sunulmuş ve Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemenin aynısını tasarının Senato versiyonuna da dahil etmişti.
Eklemede Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye'ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken bu maddenin muafiyetini ise Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD'nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği, bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduğu takdirde başkanın bu maddeyi uygulamaktan muaf olacağı ifade edilmişti.
Öte yandan, Maryland Senatörü van Hollen ise bu koşullara, uçakların YPG/PKK terör örgütüne karşı kullanılmamasını ve Türkiye'nin İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylaması koşulunu eklemişti.
Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki iki maddede, Türkiye'ye F-16 satışı için, "ABD Başkanı'nın satışın ABD'nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması" ve "F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması" şartları yer alıyordu.
ABD'NİN F-16 KARARI A HABER'DE YORUMLANDI
Bu gelişme ardından F-16'larda satışın önünü açacak adım A Haber'de ele alındı.
Konuya dair Avukat Pınar Hacıbektaşoğlu, "Alınan karar NATO'nun içinde bulunduğu dengeler açısından da çok önemli" dedi.
Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak ise "Bütün dünya pandemiden sonra değişirken, Türkiye'nin her alanda bağımsız politika izleyebiliyor olması çok önemli" ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN ERDOĞAN'IN F-16 AÇIKLAMALARI
Başkan Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Dünyada bunun da alternatifleri var. Biz nasıl Patriotlarla ilgili ihtiyaçlarımız karşılanmayınca S400'leri nasıl aldıysak, F16 ihtiyacımız giderilmezse bu ihtiyacı giderecek çok ülke var." demişti.
BAŞKAN ERDOĞAN: F-16'LARI ALAMAZSAK BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKARIZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Görüşmeleri kapsamında bulunduğu New York'ta Amerikan PBS kanalına yaptığı açıklamada ise,
Türkiye'nin ABD'den F-16 talebine ilişkin, "F-16 konusunda eğer biz Amerika'dan istediğimiz neticeyi alamazsak başımızın çaresine bakacağız." demişti.
ABD'DEN F-16 TALEBİ
Başkan Erdoğan, PBS'ye şöyle konuşmuştu:
"Savunma sanayini iyi bir yere taşımamız lazım. İşte mesela bizim F-16 meselemiz var. Biz sizden F-16 almışız. Şimdi sizden F-16 aldığımıza göre bunun gerisinin gelmesi lazım. Ama burada siyasi yaklaşımla karar vererek F-16 konusunda Türkiye'ye hala bir yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış bir şey. En son Sayın Biden, bunu çözme noktasında bana söz verdi. Şu anda Biden'ın buna olumlu baktığını biliyorum. Hatta Cumhuriyetçilerle de görüşmelerimiz oldu, onlar da buna olumlu bakacaklarını söylediler. Şimdi F-16 konusunda eğer biz Amerika'dan istediğimiz neticeyi alamazsak ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Siz kalkıp da Yunanistan'a F-16 konusunda her türlü desteği vereceksiniz, orada üsler kuracaksınız ama Türkiye gibi NATO'daki dost ülkeye ve ilk 5 içerisinde NATO'da her türlü desteği veren ülkeye bu desteği vermeyeceksiniz. Bu durumda Türkiye'nin yapacağı iş de başının çaresine bakmaktır. Yoksa bunun dışında bizim Amerika'yla sıkıntımız yok."
İSTANBUL'DA F-16 KONUSU ELE ALINMIŞTI
Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile İstanbul'da F-16 meselesni görüşmüştü.
RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI VE EGE, AKDENİZ'DE YAŞANANLAR
Cumhurbaşkanlığı Mabeyn Köşkü'nde Kalın ve Sullivan arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye-ABD ikili siyasi ve ekonomik ilişkileri, savunma sanayi alanındaki iş birliği alanları, Ukrayna savaşı, İsveç-Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri, Ege ve Akdeniz ile Güney Kafkasya'daki gelişmeler dahil bölgesel konular değerlendirildi.
Stratejik Mekanizmanın hayata geçmesi ile birlikte ortak çıkarlar temelinde iş birliği alanlarının artması beklentisi dile getirildi.
F-16 MESELESİ ELE ALINDI
F-16 konusunda sürecin tamamlanmasının iki ülkenin stratejik çıkarlarına hizmet edeceğine vurgu yapıldı.
NATO VURGUSU
Türkiye'nin NATO'daki kilit rolüne vurgu yapılan görüşmede, müttefiklerin ortak güvenlik risklerine ve tüm terör tehditlerine karşı uyum ve dayanışma içerisinde hareket etmesi gerektiğinin altı çizildi.
YUNAN PROVOKASYONLARI
Ege ve Akdeniz konularında Türkiye'nin hak ve çıkarlarını korumakta tereddüt göstermeyeceği vurgulanırken, Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı ve agresif eylemlerinin kabul edilemez olduğu belirtildi.