Dünya endişe içinde! ABD'den Rusya'ya nükleer mesaj
Rusya’nın caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirmesinin ardından ABD'nin kendini savunmak için yeterli yetenek ve kapasiteye sahip olduğunu, nükleer alarm seviyelerini değiştirmediğini söyleyen Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Nükleer savaş bir seçenek değil. Dünya Putin'e karşı bir duvar örüyor." dedi. Öte yandan Rusya'dan nükleer silahla ilgili flaş bir açıklama geldi.
Beyaz Saray Sözcüsü Psaki yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin nükleer silahları da içeren caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirmesinin ardından Biden yönetiminin gerilimi azaltmak istediğini belirterek, ABD'nin kendini savunmak için yeterli yetenek ve kapasiteye sahip olduğunu, nükleer alarm seviyelerini değiştirmediğini açıkladı.
Psaki, "Kendi değerlendirmemizi değiştirmedik, ancak Rusya'nın tehditlerini kullanma konusunda da çok net olmamız gerekiyor. Şu anda yapmak istediğimiz tek şey gerilimi azaltmak. Başkan Putin'in direktiflerini değerlendiriyoruz. Şu anda veya yakın bir zamanda kendi alarm seviyemizi değiştirmek için bir neden görmüyoruz. Şunu da unutmamak gerekir ki, son birkaç ay ve yıl boyunca, Rusya ile bir dizi konuda önemli anlaşmazlıklar yaşadığımızda bile, Rusya ve ABD uzun zamandır nükleer kullanımın yıkıcı sonuçları olacağı konusunda hemfikirdiler" ifadelerini kullandı.
BIDEN'DAN NÜKLEER AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in nükleer güçleri alarma geçirmesine ilişkin konuştu. Biden, Amerikalıların nükleer savaştan endişe etmemesi gerektiğini ifade etti.
"HİÇBİR ŞEY NÜKLEER SİLAH KULLANIMINI HAKLI ÇIKARMAZ"
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres, BM Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre yarım milyon Ukraynalının şimdiden ülkeyi terk ettiğini açıklayarak, "Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz" dedi.
PUTİN EMRİ VERMİŞTİ
Rus lider Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı'na Rus nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretmişti. Devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan Putin, NATO liderlerinin agresif açıklamalarını ve Moskova'ya karşı ekonomik yaptırımları gerekçe göstererek Savunma Bakanlığı'na Rus nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretmişti.
Putin, "Gördüğünüz gibi Batılı ülkeler ülkemize karşı ekonomik boyutta -yani herkesin çok iyi bildiği hukuk dışı yaptırımlardan bahsediyorum- dostça olmayan tedbirler almakla kalmıyor, önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de kendilerine saldırgan açıklamalarda bulunmalarına izin veriyor." ifadelerini kullanmıştı.
RUSYA'DAN NÜKLEER SİLAH MESAJI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı ülkelerinin eski SSCB ülkelerinde askeri altyapılar oluşturulmasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Lavrov, BM'nin düzenlediği Silahsızlanma Konferansı'na gönderdiği video mesajda, konferansa bizzat katılmak istediğini fakat Avrupa Birliği'nin (AB) buna müsaade etmediğini belirterek, bunun temel insan haklarından olan "hareket edebilme özgürlüğü"ne aykırı olduğunu savundu.
Rusya Dışişleri Bakanı, yaptırım yolunu seçen AB ülkelerinin ciddi uluslararası sorunlara siyasi çözüm bulacak yüz yüze temaslardan kaçındığını öne sürdü.
Ukrayna'da 2014'te yaşanan olaylar sonrasında Batı'nın desteğiyle gerçekleştirilen iktidar değişimini "darbe" olarak nitelendiren Lavrov, Kiev yönetiminin kendi nükleer silahlarını elde etme planlarıyla ilgili tehlikeli oyunlara girişerek komşu ülkeler ve ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğunu iddia etti.
Lavrov, Ukrayna'nın Sovyet nükleer teknolojisine ve bu tür silahları elde etme araçlarına sahip olduğunu öne sürerek "Bu gerçek tehlikeye tepki vermezsek olmaz. Rusya nükleer silahların ve ilgili teknolojilerin Ukrayna'da ortaya çıkmasını önlemek için gerekli tüm önlemleri alıyor." ifadesini kullandı.
"GARANTİDEN KASTIMIZ; NATO'NUN DAHA FAZLA GENİŞLEMESİNDEN VAZGEÇİLMESİDİR"
Batı'nın Rusya'ya şimdiye kadar yasal olarak bağlayıcı, uzun vadeli güvenlik garantileri sağlamadığını belirten Lavrov, "Garantiden kastımız; Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üye olmasından, NATO'nun daha fazla genişlemesinden vazgeçilmesidir. Batı'nın eski SSCB ülkelerinde askeri altyapılar oluşturmasından vazgeçmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Lavrov, Avrupa ülkelerinde ABD'ye ait nükleer silahlar bulunmasını eleştirerek, "Amerikan nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinde bulunması, Rusya için kabul edilemez. Bu silahların ABD'ye çoktan iade edilmesi gerekiyordu." diye konuştu.
Öte yandan konferansta ekranlara Lavrov'un konuşması yansıtılırken, AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkenin temsilcisi Rusya Dışişleri Bakanı'nı protesto ederek salondan ayrıldı.